New York: Zašto su žene gubile državljanstvo kad bi se udale za muškarca iz Kine?

China Town New York
piše Putni Kofer

New York je grad koji vibrira svojim različitostima. Grad na čijim ulicama možete vidjeti ljude svih rasa, religija i nacija. Grad prepun tolerancije i različitih sloboda, grad šarenih i veselih boja, grad pozitivne vibre, grad u kojem se jednostavno ne možete osjećati strancem.

Kao niti jedna druga svjetska metropola, New York je povijesno bio utočište milijunima doseljenika koji su unutar grada osnovali svoje gradove. Gradovi u gradu, naziv je kojim bi se dalo opisati popularne njujorške četvrti poput China Town-a i Little Italy. Granice ovih četvrti kroz vrijeme su se mijenjale, posebice nakon liberalnih imigracijskih zakonskih akata koje je američka vlada donijela sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Pitate se što je točno Chinatown i gdje se nalazi?

KINESKA ČETVRT U NEW YORKU JEDNA JE OD NAJVEĆIH KINESKIH ČETVRTI IZVAN AZIJE

Kineska četvrt (China Town) jedna je od najstarijih i najvećih kineskih četvrti izvan Azije, nastala u 19. stoljeću kao utočište za preživljavanje Kineza. Dolaskom u New York, kineski imigranti formirali su svoje unutarnje strukture koje su osiguravale posao, medicinsku njegu i smještaj te udruženje koje je funkcioniralo kao kvazi lokalna vlada koja je imala gradonačelnika.

U četrdesetima moraju mjeriti struk, bračnim parovima je zabranjeno živjeti odvojeno, smeće iznose u točno određeno vrijeme... Evo kako danas žive ljudi u Japanu

Njujorški kineska četvrt postala je poznata zbog tradicionalne kineske hrane, otvorenih tržnica ribom i čvrsto povezane zajednice koju su njegovi stanovnici stvorili. Ono što posjetiteljima danas stvara osjećaj kao da se nalaze u jednoj pekinškoj ili šangajskoj četvrti su natpisi ispisani na kineskom jeziku te roba i hrana iz Kine koja se prodaje po ulicama.

STROGA ANTI-IMIGRACIJSKA POLITIKA I GUBLJENJE DRŽAVLJANSTVA

Kineski doseljenici su se prvi put pojavili u New Yorku 1870. godine, u dijelu nedaleko od Wall Streeta. Unatoč Zakonu o isključenju iz 1882. koji je zabranio kinesko useljavanje, broj stanovnika u kineskoj četvrti na Manhattanu bio je u stalnom porastu.

S obzirom na to da je Amerika imala izrazito strogu imigrantsku politiku, doseljeništvo je bilo većinom muškog roda. Kinezi su uglavnom obavljali ugostiteljske i uslužne djelatnosti poput rada u ručnim praonicama rublja i restoranima.

Burna povijest legendarnog Orient Expressa: voljeli su ga bogataši, špijuni, romantičari, a presudio mu je razvoj zračnog prometa

Zakon o iseljeništvu kojeg je donio Američki Kongres zabranio je sklapanje braka između američkih žena i Kineza. Američke žene bi gubile državljanstvo ako bi se udale za muškarca iz Kine, a ova značajna neravnopravnost između spolova ostala je na snazi sve do ukidanja tog zakona 1943. godine. Uskoro su ukinute i useljeničke kvote te je newyorški Chinatown postao dom i brojnim kineskim ženama.

Danas mnogi percipiraju kinesku četvrt kao opasno naselje u kojem žive prostitutke i vlada mafija, no takvo mišljenje prevladava jer su nekoć u kvartu živjeli samo kineski muškarci.

MALA KINA U SRCU NEW YORKA

Iako žive tisućama kilometara daleko od svoje domovine, Kinezi u New Yorku i dalje ne prekidaju veze sa svojom kulturom, načinom života, hranom, zabavom i svim drugim aktivnostima.

Jedini grad na svijetu u kojem žive samo žene: vjeruju da mogu same i bolje od muškaraca, a muževi ih posjećuju samo vikendom

Danas u Chinatownu živi oko 150.000 stanovnika i grad je itekako siguran. Ulični sajmovi koje možete vidjeti u kineskoj četvrti uobičajeni su i utkani u kulturno tkivo New Yorka, a zbog brojne ponude restorana iz različitih područja Azije, China Town nedvojbeno je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u New Yorku.

PODIJELI: