Jedan hrvatski običaj, u kojem sudjeluju svi stanovnici otoka, uskoro bi mogao zaštititi UNESCO: “Neobičan je i nema sličnog u bilo kojem dijelu svijeta”

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Jedan od najjužnijih naseljenih otoka u Hrvatskoj, a po mnogima i najljepši, Lastovo posljednjih nekoliko godina privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja koji uživaju u njegovoj božanskoj ljepoti i kristalno čistom moru. No, oni koji su ga posjetili složit će se da je Lastovo puno više od prekrasnih plaža, mirisa borova i skrivenih uvala koje pružaju užitak tijekom vrućih ljetnih dana! Ovaj otok predstavlja istinsku riznicu bogate povijesti i kulture, a jedan od običaja koji ovih dana posebno plijeni pažnju je Lastovski poklad. Jedan je to od vrjednijih običaja u Lijepoj našoj, što potvrđuje i činjenica da ga je 17. siječnja 2008. godine Ministarstvo kulture proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske i stavilo ga pod svoju zaštitu.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

TRADICIJA LASTOVSKIH POKLADA PREŽIVJELA JE NEKOLIKO STOLJEĆA, JEDAN JE OD NAJUZBUDLJIVIJIH DOGAĐAJA NA OTOKU, A USKORO BI JU MOGAO ZAŠTITITI UNESCO

Kulturna baština kojom se diče Lastovci produkt je spoja Mediterana i izoliranosti otoka koja joj daje toliku specifičnost i jedinstvenost! Lastovski je poklad 17. siječnja 2008. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a trenutno je nominiran za mjesto na popisu dobrih praksi UNESCO-a, prenosi morski.hr.

Kompleksna i iznimno strogo organizirana pučka predstava koja kulminira na Pokladni utorak, a u kojoj sudjeluje čitavo stanovništvo otoka, finale je višetjednih zabava i procedura. Anegdote se prenose kroz čitavu godinu, a one najdojmljivije i stoljećima pa su i utkane u izvedbu. U obliku sličnom današnjem Poklad se izvodi od 1483. godine, iako je sigurno postojao i počekom 14. stoljeća, a centralna je “priča” uspješna obrana Lastova od katalanskih gusara.

POKLADNI JE UTORAK OVE GODINE NA RASPOREDU 13. VELJAČE

Ako ćete ovoj lastovskoj tradiciji svjedočiti prvi put onda upamtite nekoliko “servisnih” informacija. Morski.hr navodi kako je najbolje da na Lastovo stignete do subote, kada je maskenbal gdje se i gosti mogu natjecati za bogate nagrade za najbolje maske, jer pokladarske su uniforme i odore Lijepih maškara u utorak rezervirane za uvježbane lokalne sudionike.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

U nedjelju možete pratiti povorku Dječjih maškara, a u ponedjeljak popodne Grube maškare – kupljenje jaja pod liru – a svaku je večer i ples u Sali. Imajte u vidu da su na sam Pokladni utorak najatraktivnija događanja već od 15 sati, tako da zaploviti put otoka treba ipak dan ranije.

NE ZNA SE TOČNA GODINA POČETKA IZVOĐENJA LASTOVSKOG POKLADA

Turistička zajednica Lastovo na svojim službenim stranicama navodi kako se zapravo ne zna točna godina početka izvođenja Lastovskog poklada. Legenda kaže kako su u srednjem vijeku Mauri opsjedali grad Korčulu, tada su poslali svog izaslanika na Lastovo, da od stanovnika zatraži predaju. Lastovci su izaslanika zarobili i zatvorili. Zbog toga su ljuti Mauri uputili svoje brodovlje prema Lastovu, kako bi ga pokorili.

Iznenada se podigne jako nevrijeme koje rasprši neprijateljsko brodovlje. Na to Lastovci izvedu zarobljenika i posade ga na magarca. Vodili su ga kroz cijelo selo kao porugu. Predvečer su razapeli dugačko uže i spustili ga s uzvisine koja se danas naziva “Pokladareva grža”. Kasnije su ga na magarcu odveli na Dolac i uz zvonjavu zvona i uzvike spalili. Od tada pa sve do današnjih dana, svake godine održava se lastovski Poklad. On se odvija po točno određenim pravilima i proceduri. Neobičan je i nema sličnog u bilo kojem dijelu svijeta.

PODIJELI ČLANAK