Posebne ljestve, kojima se mačke spuštaju u šetnju kad vlasnika nema kod kuće, sve su veći hit u Europi. Najviše ih je u jednom švicarskom gradu

Foto: Brigitte Schuster (CC BY-NC-SA 4.0)
piše Putni Kofer

Kako izgleda život jedne prosječne mačke koja živi na trećem katu stambene zgrade sa svojim vlasnikom? Baš poput mnogih drugih četveronožnih ljubimaca, ova mačka svakodnevno sanja o istraživanju svijeta izvan stana. Međutim, do trenutka povratka vlasnika s posla, njoj preostaje jedino sjedenje na prozorskoj dasci obasjanoj suncem, pritisnuti nos o staklo i promatrati susjedstvo. Jeste li ikada doživjeli tu sliku?

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

No, ako živite u švicarskom gradu Bernu, rutina vašeg ljubimca možda izgleda sasvim drugačije. Naime, mačje ljestve postale su uobičajen prizor na gotovo svakoj kući ili zgradi. Stanovnici su ih pažljivo postavili kako bi pomogli svojim najboljim “prijateljima” da slobodno dolaze i odlaze kad god to požele. Ova posebna pažnja prema mačkama svakako čini njihov život u gradu mnogo ugodnijim i raznolikijim.

PRIZORI IZ BERNA ODUŠEVILI SU CIJELI SVIJET

Prije nekoliko godina, strastvena ljubiteljica mačaka, grafička dizajnerica i spisateljica Brigitte Schuster donijela je hrabru životnu odluku i preselila se iz Njemačke u Švicarsku. Brigitte je bila oduševljena novim okruženjem i iznenađena prizorima koji su je dočekali diljem švicarske prijestolnice. Naime, mačje ljestve viđala je posvuda i umjesto da samo uživa u prizorima koji su je svakodnevno uveseljavali, odlučila ih je zabilježiti kroz objektiv kamere te je prikupila na stotine fascinantnih fotografija.

Njena strast prema ovim neobičnim arhitektonskim dodacima na stambenim objektima rezultirala je izdavanjem knjige koja je u kratkom periodu osvojila cijeli svijet. U njoj Schuster ne samo da prikazuje vizualnu ljepotu mačjih ljestvi, već ih i analizira iz sociološke, arhitektonske i estetske perspektive. Kroz ovu jedinstvenu analizu i intrigantnu priču koja nadilazi uobičajene prizore gradskog života, autorica nam pruža duboki uvid u neočekivanu simbiozu između mačaka i urbanog okoliša.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

MAČJE LJESTVE POSTAJU TREND U ŠVICARSKOJ, NJEMAČKOJ I AUSTRIJI, ALI NE U ZEMLJAMA U KOJIMA IH SE NAJVIŠE OBOŽAVA

Mačke su najčešći kućni ljubimci u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj. U svim ovim prekrasnim zemljama, kako ističe Schuster u svojoj knjizi, koncept mačjih ljestava prihvaćen je kao sveprisutan element u brojnim gradskim i prigradskim kvartovima. Unatoč rastućoj popularnosti mačaka, autorica naglašava zanimljivu paradoksalnost – zemlje koje najviše vole mačke još uvijek nisu prihvatile koncept mačjih ljestava i omogućile svojim ljubimcima da slobodno istražuju svijet.

U tom kontekstu Schuster spominje Rusiju koja na svojim ulicama nema ljestve za mačke, a radi se o državi koja je na najvišem mjestu u Europi i po posjedovanju mačaka i po broju mačaka u domaćinstvu. S druge strane, u Istanbulu stotine tisuća mačaka svakodnevno šeta gradom. Neke od njih su divlje, neke umiljate, ali gotovo nijedna nema pristup posebno dizajniranim ljestvama koje im mogu omogućiti kvalitetniji život.

“MAČKE TREBAJU LJESTVE, A GRADOVI IH TREBAJU PRIHVATITI”

“Mačke trebaju ljestve!” kaže Dennis C. Turner u knjizi Brigitte Schuster, iskusni poznavatelj ponašanja mačaka koji se prema svojoj procjeni smatra jednim od “četiri ili pet najistaknutijih stručnjaka za mačke” na svijetu. “Ljestve su jako važne u njihovim životima i trebali bi ih imati svi gradovi”. S druge strane, autorica i njezini suradnici, osim što ističu važnost ljestava, kritiziraju države koje su donijele takozvane zakone o povodcu koji zabranjuju životinjama slobodno šetanje po ulicama u prisustvu njihovih vlasnika.

PODIJELI ČLANAK