Skupljaju izmet, love štakore, nose leševe… Šokantni životi nedodirljivih pripadnika najniže indijske kaste

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Rade samo najgore i najteže poslove, poput skupljanja izmeta, nošenja leševa, lovljenja štakora… Ne idu u školu i ne ulaze u hramove, drugi ih ne žele dodirnuti niti pogledati direktno u njih. Zabranjen im je ulazak u restorane i kafiće, u trgovinama im se hrana baca na pod, umjesto da im se preda u ruku… Ovakav neljudski život i dan danas vodi nekoliko milijuna Indijaca koji su pripadnici najniže kaste. Oni su daliti ili „nedodirljivi” i njihov je položaj određen pripadnošću sloju društva koje, prema vjerovanju, nema niti jednu varnu, odnosno nijedan dio božanstva Purushe.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

DALITI ILI „NEDODIRLJIVI”NAJNIŽA SU KASTA U INDIJI KOJA, PREMA VJEROVANJU, NEMA NITI JEDNU VARNU I STOGA IH DRUGE KASTE SMATRAJU NIŽIM BIĆIMA

Koliko god se zadnjih desetljeća njihov položaj u urbanim sredinama pomalo mijenja nabolje, diljem Indije u manjim mjestima i ruralnim predjelima oni i danas žive kao i njihovi preci prije nekoliko stotina godina: diskriminirani, neobrazovani, u siromaštvu, često bez pristupa hrani i pitkoj vodi. Daliti se smiju miješati samo za Dalitima, a njihovi potomci nasljeđuju kastu i status, a često i grozne poslove koje rade njihovi roditelji. Jedina šansa za bijeg iz začaranog kruga je odlazak u gradove i urbane sredine gdje je djeci moguće obrazovanje, no većina „nedodirljivih” za putovanje i školovanje nema novca jer često nemaju ni za svakodnevni objed.

U svijetu se za barbarski odnos prema pripadnicima ove kaste glasnije čulo tek 2014. godine, nakon što su dvije dalitske djevojčice brutalno silovane i obješene na drvo. Iako je nasilje prema pripadnicima dalita oduvijek bilo često, a posebno seksualno nasilje prema ženama, nakon ovog zločina njihova obitelj i zajednica nisu htjeli šutjeti. Odbijali su predati leševe dok se ne kazne počinitelji. Vijest o zločinu i prosvjedu obišla je cijeli svijet.

FORMALNO STVARI IDU NA BOLJE. ALI U PRAKSI, ŽIVOT VEĆINE NJIH I DALJE JE PAKAO…

Na papiru se čini da stvari za dalite idu na bolje. Ustavom su formalno zabranili kastinsku diskriminaciju, no hinduizam i njegovi kruti društveni kodeksi i dalje imaju jak utjecaj na svakodnevni život u Indiji. Oni koji uspiju napustiti sela, otići u gradove i završiti škole na kraju se mogu izvući iz mračne sudbine svoje kaste. Najbolji je primjer Ram Nath Kovind, izabran za predsjednika Indije 2017. godine. Svjetski su mediji oduševljeno pisali i o Ashoku Khadeu, danas milijunašu koji se obogatio na energentima, a koji je odrastao skupljajući s roditeljima izmet, više gladan nego sit.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Poznati borac za prava „nedodirljivih” bio je Mahatma Gandhi (pripadnik „trgovačke” kaste Vaisya), koji je smatrao „nedodirljivost najvećom sramotnom mrljom hinduizma”. Iako s razvojem tehnologije i sve dostupnijim obrazovanjem sustav kasta u Indiji gubi na važnosti, ne treba zaboraviti da u zemlji s više od milijardu stanovnika njih gotovo 70 posto živi u ruralnim područjima u kojima se promjene događaju sporo i u kojima će daliti, nažalost, još dugo živjeti u teškim, diskriminirajućim i nehumanim uvjetima.

PODIJELI ČLANAK