Neobično pravilo: svaki gost koji naruči pivo u ovom baru mora predati konobaru jednu svoju cipelu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Unatoč tome što je jedna od najmanjih zemalja u Europi, Belgija nudi bogat spektar atrakcija za svoje posjetitelje – srednjovjekovne dvorce, modernu arhitekturu, svjetski poznatu modnu scenu, izvrsnu hranu i više od 1000 brendova piva! Belgija također pruža izvrsnu prometnu povezanost pa se u neposrednoj blizini glavnog grada lako mogu planirati ležerni izleti i kratka putovanja, a i odlično je povezana Ryanairovim letovima iz Zagreba. Jedan od gradova koji zasigurno zaslužuje vašu pažnju je predivni Gent, koji se smatra najcool mjestom u Belgiji! Ako se slučajno nađete u Gentu, ne propustite posjetiti jedinstveni bar po imenu Dulle Grient, gdje će vas konobari zatražiti da skinete cipele prije nego vam posluže pivo. Da, dobro ste pročitali, a iza ove neobične ideje stoji odlična priča.

Šarmantni slovenski grad na Dravi dom je najstarije vinove loze na svijetu, prekrasnog dvorca i vrhunske suvremene umjetnosti

“NEMA CIPELA, NEMA PIVA!”: UPOZNAJTE BAR DULLE GRIET KOJI JE OSVOJIO SVIJET

Prije nekoliko mjeseci, britanski The Guardian je Dulle Griet proglasio jednim od najboljih barova na svijetu. Što se tiče izgleda, istina je da ovaj bar smješten na poznatom Vrijdagmarktu u Gentu predstavlja arhetip belgijskih barova. Zidovi su prekriveni pivskim plakatima, uokvireni starinskim kotačima i ukrašeni visećim lutkama koje podsjećaju na pomalo jezivu povijest trga na kojem se nalazi. Kao gost, velika je vjerojatnost da ćete zauzeti mjesto na staroj stolici, koja se čini neizostavnim elementom svakog ozbiljnog pivskog bara.

View this post on Instagram

A post shared by Dulle Griet (@dullegrietgent)

Ovaj belgijski bar posljednjih je tjedana postao svjetska vijest, i to zbog jednog neobičnog detalja koji je privukao pažnju. Naime, u nastojanju da suzbije krađu čaša piva, Dulle Griet je uveo izuzetno originalan sustav: svaki gost koji naruči pivo mora predati konobaru jednu svoju cipelu kao jamstvo da će vratiti čašu prije nego napusti bar.

Najveća zagrebačka tržnica srce je i trbuh grada, mjesto susreta i žive tradicije, ali njezina gradnja nije prošla bez neočekivanih problema

Srećom, postoje dobre vijesti za sve one koji ne žele izuvati cipele u javnosti, bez obzira na razlog. Ova mjera se primjenjuje samo na kupce koji naruče čašu MAX-a, piva koje se poslužuje u čaši zapremine od najmanje 1,2 litre i dolazi u impresivnom drvenom držaču za čaše. Za druge vrste piva koje se poslužuju u običnim čašama – to neće biti potrebno.

UZ PIVO IDE DOBRA GLAZBA, A GENT JE IDEALAN GRAD ZA SVE LJUBITELJE VRHUNSKIH KONCERATA

Gent ima svoj soundtrack. I to vrlo raznolik. Kao jedan od pet svjetskih UNESCO-vih gradova glazbe, Gent je prepun opernih kuća, kulturnih kuća kao što je Vooruit i festivala poput inovativnog, ali klasičnog OdeGanda ili oštrog i alternativnog festivala Boomtown. Ali najveća karakteristika su bezbrojni barovi i koncertni klubovi diljem grada. Idite u Kinky Star za glasni rock, Café Video za nešto modernije ili Hot Club de Gand za uzbudljivi jazz. U Gentu gotovo svake večeri možete saznati što je aktualno na domaćoj i svjetskoj glazbenoj sceni!

10 DANA ZABAVE U GENTU: FESTIVAL KOJI ODUŠEVLJAVA SVAKOG LJETA

Sredinom srpnja cijeli Gent prestaje raditi i spavati te građani kreću u provod deset dana zaredom. Ovo zovu Gentse Feesten (‘Festival u Gentu’), koji svake godine primi više od milijun posjetitelja. Centar grada prepun je različitih pozornica, održavaju se stotine (besplatnih) koncerata, kazališnih predstava, ulične umjetnosti i još mnogo toga. Budite upozoreni ako posjetite Gent odmah nakon festivala. Svi se oporavljaju od zasluženog mamurluka, tako da bi moglo biti izrazito tiho nekoliko tjedana.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Gent (@visitgent)

PODIJELI ČLANAK