Misterij koji zbunjuje znanstvenike: u ovom poljskom selu rađaju se samo djevojčice, a za rođenje sina čelnici nude bogate nagrade

Male bebe
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Poljsko selo Miejsce Odrzańskie prije nekoliko godina završilo je na naslovnicama brojnih svjetskih medija kada je njihova mlada vatrogasna ekipa sastavljena od djevojčica briljirala na regionalnom natjecanju na kojem su oduvijek sudjelovali isključivo dječaci. Razlog zanimljivog sastava ove momčadi bio je “nestašica” muške djece u proteklom desetljeću. I dok znanstvenici pokušavaju objasniti ovaj misterij, čelnici mjesta danas nude bogate nagrade svim roditeljima za rođenje sina. Radi li se o tome da majke ne konzumiraju dovoljno kalcija, kao što mnogi stariji stanovnici tvrde, ili tek o pukoj slučajnosti, saznajte u nastavku.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

MIEJSCE ODRZAŃSKIE: POLJSKO SELO KOJE MOGU SPASITI SAMO MALENI BARTEK, SJEKIRA ISPOD KREVETA I PUNO KALCIJA

U malenom mjestu na ruralnom jugu Poljske, u blizini češke granice, živi nešto više od 300 stanovnika. Baš poput mnogih poljskih sela i ovo je jedno od onih koje sve više gubi svoje stanovnike. Nakon pada prošlog sistema taj se trend povećao pa danas više od 2 milijuna Poljaka živi izvan svoje domovine. Tako i u Miejsce Odrzańskie svaka obitelj ima nekoga tko živi u drugim krajevima Europe. Upravo zato raste strah od toga tko će u budućnosti obavljati poljoprivredne poslove. Na poljima radi velik broj žena i djevojčica, a selo više nema školu, kafić, restoran niti trgovinu. Kažu da sati mogu proći prije nego se pojavi automobil na cesti, a upravo u nestajanju stanovništva i niskom natalitetu mnogi stručnjaci vide uzrok rađanju samo ženskih beba.

View this post on Instagram

A post shared by MDP Miejsce Odrzańskie (@mdp_miejsce_odrzanskie)

Do prije dvije godine selo je dobilo 12 prinova od kojih su sve bile djevojčice. Lokalni gradski čelnik koji je ujedno i otac dviju kćeri, čak je objavio da će prvim roditeljima koji dobiju sina dati bogatu nagradu. Nakon vijesti o ovom neobičnom fenomenu, velik broj liječnika i znanstvenika kontaktirali su gradske vlasti te postavljali pitanja koja bi ih možda mogla dovesti do odgovora zašto se u Miejsce Odrzańskie ne rađaju dječaci.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Lokalna stara garda savjetuju buduće majke da konzumiraju što više kalcija. Ako ta metoda ne urodi muškim plodom, onda kažu da je najbolje ispod bračnog kreveta držati sjekiru. Iako ovi savjeti zvuče poprilično neobično, izgleda da su roditelji malog Barteka poslušali neke od njih jer se u svibnju 2020. godine napokon rodio dječak. 

STATISTIČKA SLUČAJNOST ILI NEŠTO VIŠE?

Iako su znanstvenici pokazali veliki interes za razrješenjem ovog misterija, još uvijek nije učinjeno neko ozbiljnije istraživanje o genetici stanovnika. Ono o čemu su nas neki od istražitelja dosad izvijestili jest da bi ovakva učestalost rađanja ženskih beba mogla biti posljedica niskog nataliteta. Štoviše, Poljska kao cjelina u zadnjih nekoliko godina bilježi veliki pad rođenih.

Mnogi kažu da je moguće kako se naprosto radi o statističkoj slučajnosti koja navodni bizarni trend u selu Miejsce Odrzańskie čini tako misterioznim. Stručnjaci navode da ako pretpostavimo da su šanse da par ima djevojčicu ili dječaka 50-50, onda će vjerojatnost da će u ovom selu biti rođeno 12 djevojčica zaredom biti 1-4096. Iako je bila poprilično mala šansa da se tako stvari poklope i odigraju, u stvarnosti je svaki slijed dječaka i djevojčica jednako vjerojatan.

Mnogi ljubitelji neobjašnjivog voljeli bi da u pozadini priče leži neki spektakularniji uzrok, no analize nam pokazuju da je statistički zaista moguće da se stvari poslože upravo ovako. O čemu god se radilo, stanovnici ovog mjestašca su napokon mogli proslaviti rođenje dječaka koji je samim dolaskom na svijet postao svojevrsni junak. Bilo da će zbog toga zahvalno gledati na sjekiru ispod kreveta ili prigrliti činjenicu da je u prirodi i genetici sve moguće, zasigurno ovih dana spavaju mirnije nego ikad.

PODIJELI ČLANAK