Iz “hladnjaka poštenja” uz planinarske staze svatko može uzeti sir, piće ili snack. Nema blagajnika ni zaštitara, ali ni slučajeva krađe

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Okruženo bujnim pašnjacima, šarmantnim šumama i impozantnim planinskim vrhovima, slikovito švicarsko selo Lauterbrunnen u svijetu je postalo poznato zahvaljujući mega popularnim filmovima o James Bondu. Naime, jedna scena iz filma “On Her Majesty’s Secret Service” iz 1969. godine snimljena je upravo u ovom planinskom raju. Nakon što ga je otkrila filmska industrija, u selo su počeli stizati i turisti, kako bi se divili prekrasnim, tradicionalnim kućama s drvenim balkonima i šarenim cvjetnim ukrasima.

Oaze mira na jadranskoj obali: ovih 7 nerazvikanih i manje posjećenih hrvatskih otoka oduševit će vas svojom ljepotom i šarmom

U Lauterbrunnenu danas živi oko 2.500 stanovnika, među kojima se neki bave poljoprivredom, drugi rade u turizmu, a postoje i oni koji se posvećuju oba zanimanja. No, u posljednjim godinama, ovo pitoreskno selo postalo je posebno privlačno za planinare iz svih dijelova svijeta koji dolaze kako bi uživali u nevjerojatnim ljepotama i divljem prirodnom okruženju.

Ono što čini ovu destinaciju posebnom za planinare jest činjenica da su duž staza postavljeni mini hladnjaci opskrbljeni delikatesama poput sira i osvježavajućim napicima. Ali, ovi hladnjaci su daleko od običnih! Ovdje nema prodavača, nema nadzornih kamera i nema zaštitara. Princip je nevjerojatno jednostavan: jednostavno otvorite hladnjak, odaberete što vam treba, stavite odgovarajući iznos novca u priloženu kovertu i ostavite je u “kutijici poštenja”.

DUBOKO UKORIJENJENA KULTURA POVJERENJA

Ovaj jedinstveni koncept ne samo da pruža potrebno osvježenje i zalogaje umornim planinarima, već također oslikava duboko ukorijenjenu kulturu povjerenja i poštenja koja karakterizira mnoga planinska sela u Švicarskoj. Kako kažu lokalci za svjetske medije, većina kupaca čak ostavlja više novca od tražene cijene, neki jer im je cijeli koncept simpatičan i žele ga nagraditi, drugi jer nemaju točan iznos novca pa zaokruže na viši. Kako se priče o ovom konceptu šire svijetom, Lauterbrunnen postaje ne samo odredište za planinare i avanturiste, već i inspiracija za sve one koji traže primjer održive i poštene zajednice.

Pogled na morsko plavetnilo umiruje nas i opušta, a ovo su najljepši vidikovci u Dalmaciji s kojih pučina i otoci izgledaju posebno čarobno

SELO LAUTERBRUNNEN SE NALAZI U ISTOIMENOJ DOLINI KOJA OSVAJA NA PRVI POGLED

Selo Lauterbrunnen se smjestilo u predivnoj istoimenoj dolini, koja bez sumnje očarava na prvi pogled. Ova dolina odiše svojom živopisnom prirodnom ljepotom, alpskim livadama koje se protežu kilometrima i usamljenim planinskim vrhovima. Naziv “Lauter Brunnen”, što se prevodi kao “mnogo fontana”, savršeno odražava veličanstvenost ovog krajolika. Ovdje možete pronaći čak 72 vodopada, koji čini ovo područje pravim rajem za ljubitelje prirode i fotografske entuzijaste.

Zanimljivo je da je upravo ovo mjesto poslužilo kao inspiracija za opise pejzaža u knjigama J.R.R. Tolkiena, autora Gospodara prstenova. Sam Tolkien je često boravio u Švicarskoj, a dolina Lauterbrunnen ostavila je neizbrisiv trag na njegovu maštovitu percepciju fantastičnih krajolika. Cijelo selo i njegova okolica nude mir i spokoj za one koji traže bijeg od gradske vreve i žele uživati u netaknutoj prirodi Alpa.

PODIJELI ČLANAK