Muškarcima je ulazak zabranjen: selo Umoja jedinstveno je afričko utočište za žrtve nasilja i silovanja

Selo Umoja u Keniji: Afričko utočište za žrtve nasilja i silovanja
piše Putni Kofer

Judia je imala samo 13 godina kad je pobjegla od kuće kako ju roditelji ne bi prodali i prisilno udali za nepoznatog muškarca. Jane su silovali vojnici, a nakon što je to ispričala mužu prebio ju je štapom. Memusi je njezin otac zamijenio za krave kad je imala 11 godina, a čovjek kojem je pripala i za kojeg se trebala udati imao je tada 57 godina. Sve ove žene nezamislivo strašnih sudbina utočište su našle u Umoji, selu u Keniji u kojem žive samo žene, žrtve nasilja, silovanja, dogovorenih brakova, sakaćenja genitalija… U izrazito patrijarhalnim afričkim državama i društvima žene nemaju puno prava, često se tretiraju kao stvar, meta su nasilja i silovanja, nakon kojeg budu odbačene od društva kao da su one kriminalci, a ne žrtve. Zadnje 32 godine srećom imaju kamo pobjeći – u Umoju.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

UMOJA JE OSNOVANA 1990., A POKRENULO JU JE 15 ŽENA KOJE SU BILE ŽRTVE SILOVANJA BRITANSKIH VOJNIKA

Umoja je osnovana 1990. a pokrenulo ju je 15 žena koje su bile žrtve silovanja britanskih vojnika. Nalazi se u pokrajini Samburu na sjeveru Kenije i naizgled je tipično kenijsko selo – osim što u ovom nema niti jednog muškarca.

Nakon što su ga pionirke ustanovile, u selo su s vremenom počele dolaziti sve žrtve nasilja, dječjih brakova, genitalnog sakaćenja, silovanja, svega onoga što, nažalost, u okruženju Umoje potpuno uobičajeno. U Sumburi su društva uređena vrlo patrijarhalno. Zajedno obično živi desetak obitelji, na seoskim sastancima okupljaju se muškarci, dok žene nemaju pravo reći svoje mišljenje i sudjelovati u odlukama. Roditelji djevojčice prodaju za grla stoke, a ako je žena silovana ili pretučena biva odbačena i od vlastite obitelji.

Osnivačica Umoje je Rebecca Lolosoli koja je na ideju o selu s isključivo ženskim stanovništvom došla dok se u bolnici oporavljala nakon što ju je pretukla grupa muškaraca. Prve su članice bile iz izoliranih Samburu sela iz doline Rift, no sada stanovnice dolaze i iz udaljenijih krajeva. Za selo čuju iz priča drugih žena, neke se upute prema njemu ne znajući da li zaista postoji ili je samo mit. No, u Umoji su sve dobrodošle.

U selu se živi skromno, ali stanovnicama ništa ne nedostaje i sve članice zajednice doprinose i zarađuju vlastiti novac. U blizini se nalazi kamp u kojem odsjedaju safari turisti, od kojih mnogi dolaze obići i Umoju. Žene im naplaćuju ulaznicu, a nude im na prodaju i nakit koje same izrađuju. Redovito se okupljaju ispod “drva govora” i tamo dogovorom donose odluke koje se tiču cijele zajednice.

MUŠKARACA NEMA, ALI SELO JE PUNO DJECE

Rebecca Lolosoli primila je brojne prijetnje lokalnih muškaraca otkada je osnovala selo, ali nije se dala pokolebati. Starije članice zajednice trude se obrazovati mlađe i učiti ih o neprihvatljivosti nasilja silovanja, dječjih brakova…

Za selo u kojem uopće nema muškaraca, Umoja je iznenađujuće puna djece. Neke od žena od svojih muževa bježe s djecom, no druga su djeca rođena u samom selu. Čak i ako nisu u braku, žene žele djecu i sastaju se s muškarcima u okolnim selima. Ovo je jedino mjesto u pokrajini u kojem je u redu da imaju djecu, a nemaju muža. A imati djecu je stanovnicama Umoje jedna od najvećih i najvažnijih uloga žene na svijetu.

PODIJELI ČLANAK