Smiju kampirati gdje god požele, sakupljati gljive, loviti ribu, a sve to potpuno besplatno

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Možda nemamo Eiffelov toranj, slapove Niagare ili Big Ben, čak ni malu Sfingu, ali imamo nešto drugo. Slobodu lutanja. To je naš spomenik, naša znamenitost. Tako se na stranicama turističke zajednice posjetiteljima predstavlja Švedska. I uistinu je tako. “Allemansrätten”, pojam koji označava slobodu lutanja i uživanja u prirodu, u skandinavskim zemljama zaštićen je zakonom i podrazumijeva da svaka osoba ima pravo uživati u prirodi, u svježem zraku u šumama, planinama i obalnim područjima… Iako vam allemannsretten daje puno slobode, nekoliko stvari je važno imati na umu!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

U PRIRODI OSTAVITE SAMO TRAGOVE SVOJIH STOPALA

Poštujte prirodu – ne ostavljajte smeće u prirodi i ne uznemiravajte životinjski svijet. Ostavite prirodu onakvu kakvu želite da je pronađete. Na neobrađenim površinama možete planinariti i kampirati bez pristanka stanovnika, pod uvjetom da ih ne ometate i da se držite najmanje 150 metara od privatnog posjeda. Ako želite kampirati na istom mjestu duže od dva dana, morate dobiti dopuštenje od stanovnika. Ovo ne vrijedi kada kampirate u planinama i udaljenim područjima.

ODGOVORNO PALJENJE VATRE

Tijekom razdoblja od 15. travnja do 15. rujna, u Norveškoj je strogo zabranjeno ložiti logorsku vatru unutar šuma i u njihovoj blizini. No, iznimka se može napraviti u situacijama gdje je vjerojatnost pojave požara iznimno niska. Imajte na umu da ste zakonski odgovorni osigurati potpunu sigurnost vaše logorske vatre.

RIBOLOVNA PRAVILA: SLANA VODA BEZ DOZVOLE, SLATKA VODA S OGRANIČENJIMA

U slanoj vodi, ribolov je dozvoljen bez zahtjeva za dozvolom, pod uvjetom da je namijenjen isključivo za vašu osobnu upotrebu. Allemannsretten, koji obuhvaća slobodu kretanja, ne uključuje lov i ribolov u slatkovodnim područjima. Za ribolov i lov u slatkovodnim područjima poput rijeka i jezera, potrebna je dozvola od vlasnika zemljišta ili od lokalne institucije koja izdaje posebna odobrenja.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

DOZVOLJENO SAKUPLJANJE GLJIVA, VOĆA I BILJA U SKANDINAVSKOJ DIVLJINI

Općenito je dopušteno sakupljanje gljiva, bobičastog voća, ljekovitog bilja i divljeg cvijeća. Primjerice, u sjevernoj Norveškoj borovnice se mogu brati samo ako se jedu na mjestu gdje ste ih ubrali.

Također, kupati se možete u svim jezerima, rijekama i morima, osim na mjestima koja su rezervoari pitke vode. Najvjerojatnije ćete na početku ili kraju jezera ili rijeke blizu ceste pronaći znak na kojem piše da je na tom mjestu zabranjeno kupanje zbog izvora pitke vode.

SLOBODA, PRIRODA I SREĆA BEZ GRANICA

Besplatno kampiranje, spavanje u prirodi, korištenje svih javnih prirodnih površina izraženo je u svim skandinavskim zemljama. Pretpostavlja se da su razlog duge i hladne zime koje pogađaju to područje, zbog čega je oduvijek bilo nužno maksimalno iskoristiti blagodati prirode u toplijim dijelovima godine. S vremenom je to postao stil života, pravo zaštićeno zakonom i, vjeruje se, jedan od razloga zašto su skandinavske zemlje uvijek pri vrhu liste najsretnijih zemalja na svijetu.

PODIJELI ČLANAK