Tko su tajlandski ladyboysi i kako su Amerikanci doprinijeli njihovoj svjetskoj popularnosti

Tko su tajlandski ladyboysi
piše Ivan Fratrić

Jugoistočna Azija prepuna je živopisnih zemalja koje obiluju povijesnim i prirodnim ljepotama i još bogatijom kulturom, a jedna od njih koja definitivno pripada toj kategoriji jest – Tajland. Zemlja slonova, razuzdanih partyja i tradicijske povijesti nije nikoga ostavila ravnodušnim s onim što ima za ponuditi, a svi smo čuli i za šarmantne tajlandske kanale na kojima trgovci iz čamaca prodaju voće, povrće i suvenire. No, postoji jedan fenomen u tajlandskoj kulturi koji je putem popularne kulture, medija, ali i samih turista postao svojevrsni sinonim za tu zemlju, a radi se, dakako, o globalno poznatim tzv. ladyboysima. Vjerojatno ne postoji muškarac koji je otputovao na Tajland i koji pritom nije od svog društva dobio naputak da ‘’dobro pripazi’’ ako planira uletavati domaćim djevojkama u Bangkoku ili Phuketu. Savjet da se na Tajlandu moraš paziti da se ne ‘’zezneš’’ poznat je čak i onima koji nikad nisu kročili na Tajland, što samo po sebi nameće niz pitanja na koja bi bilo zanimljivo pronaći odgovore. Odlučili smo provjeriti tko su tajlandski ladyboysi, kako je nastala raširena priča o njima i jesu li oni nužno vezani samo uz Tajland ili se radi o širem društvenom fenomenu u jugoistočnoj Aziji.

TKO SU TAJLANDSKI LADYBOYSI I ZAŠTO SE TAKO ZOVU?

Prvo bi valjalo rasvijetliti tko su uopće ladyboysi i zašto se tako zovu. Radi se o pojmu koji obuhvaća sve transrodne žene na Tajlandu – od muškaraca koji se vole oblačiti u žene pa sve do onih koji prolaze bolne i sveobuhvatne kirurške pothvate kako bi promijenili spol. Sam pojam ‘ladyboy’, unatoč svojoj pomalo pejorativnoj konotaciji, vjerojatno je nastao iz čiste praktičnosti jer je lakše zapamtiti tako nešto nego pojam ‘kathoey’, koji obuhvaća sve što odudara od ‘standardnih’ seksualnih normi – od gej muškaraca, preko trans žena pa sve do feminiziranih muškaraca.

Odmah u startu možemo odgovoriti na pitanje o prisutnosti kathoeya u zemljama jugoistočne Azije i zaključiti kako se definitivno ne radi o fenomenu koji je karakterističan isključivo za Tajland. LGBT zajednice su prisutne u svim zemljama u tom području poput Laosa, Mjanmara, Vijetnama ili Kambodže, samo što su specifične povijesno-kulturne okolnosti dovele do toga da kathoeyi u Tajlandu budu puno prihvaćeniji u odnosu na susjedne im zemlje.

BUDIZAM KAO RELIGIJA NIJE ODBACIVALA KATHOEYE, VEĆ IH JE PRIZNAVALA KAO ‘’TREĆI ROD’’

Theravada budizam je na Tajland došao još u 3. stoljeću prije Krista i do današnjih dana je ostala dominantna religija s čak 95% Tajlanđana koji se identificiraju kao sljedbenici. Razlog zašto je budizam izuzetno bitan za ovu priču jest činjenica da u starim budističkim tekstovima spominju čak 4 roda, a to su muški, ženski, bhatobyanjuanaka (interseksualne osobe) i pandaka (društveno stigmatizirana klasa gej muškaraca koji se oblače kao žene). Budući da se u učenjima theravada budizma spominju duše i spiritulna bića, pripadnici te škole vjeruju u komunikaciju između ljudskih bića i duša, odnosno da će pri rođenju muška duša doći u kontakt s muškarcima, a ženska duša sa ženama.

U slučaju kathoeya koji se sastoje od dva roda, oni mogu doći u kontakt s muškim i ženskim dušama, što je bilo vrijedno poštovanja u drevnom tajlandskom društvu. S druge strane, dodatan razlog zašto su kathoeyi prihvaćeni u budizmu je vjerovanje u karmu. Budući da su po budističkim vjerovanjima naši životi rezultat naših prethodnih postupaka koje smo imali u prošlim životima, za kathoeye se vjeruje kako su njihovi životi kazna za neku vrstu seksualnog prijestupa ili neispunjavanje određenih zadataka i uloga u reproduktivnom procesu, poput nebrige muškarca za ženu koju je učinio trudnom. Budući da to nije život kojeg su kathoeyi sami odabrali za sebe, u budizmu ne postoji animozitet niti prijezir prema takvim osobama, već više razumijevanje i do neke mjere čak i sažaljenje.

U četrdesetima moraju mjeriti struk, bračnim parovima je zabranjeno živjeti odvojeno, smeće iznose u točno određeno vrijeme... Evo kako danas žive ljudi u Japanu

POPULARNA KULTURA I HOLLYWOOD KAO KATALIZATOR SVJETSKE POPULARNOSTI

Prihvaćenost kathoeya u tajlandskom društvu značilo je da se nisu morali skrivati od onih kojima su bili nepodobni i da su se mogli slobodno kretati i izražavati. Iako su bili prisutni u cijeloj jugoistočnoj Aziji, jedan važan događaj doprinijet će njihovom statusu svjetskog fenomena, a to je rat u susjednom Vijetnamu. Tajlandska uloga u tom sukobu bila je takva da su u trenutku američkog ulaska u rat omogućili Amerikancima korištenje njihovih vojnih i zrakoplovnih baza. Na vrhuncu rata, u Tajlandu je bilo stacionirano čak 50 tisuća pripadnika američke vojske, a tijekom cijelog rata kroz Tajland ih je prošlo gotovo 700 tisuća.

Osim za vojne baze, Tajland je bio i svojevrsno mjesto za odmor i opuštanje pripadnika vojske, čija je potrošnja u restoranima, barovima i javnim kućama činila znatan udio u tajlandskom gospodarstvu. Osim toga, njihova prisutnost je doprinijela razvoju i širenju prostitucije. Nakon što su imali priliku upoznati blještavilo tajlandskog noćnog života, vratili su se puni dojmova koji su se onda pretočili u popularnu kulturu u obliku filmova koji su prikazivali Tajland kao zemlju razvijenog seksualnog turizma unutar koje funkcioniraju i kathoeyi.

STEREOTIP O TAJLANDU KOJEG JE POTREBNO RASVIJETLITI

Stereotip o svekolikoj prisutnosti kathoeya u tajlandskom društvu prenaglašena je samom činjenicom da većina kathoeya gravitira prema turističkim središtima Tajlanda. Njihova brojka procjenjuje se na oko 300 tisuća, što njihov udio u općoj populaciji koja broji gotovo 70 milijuna Tajlanđana čini manje od 0.5%. Osim što ih nema toliko puno, kathoeyi se ne bave isključivo prostitucijom i ne rade samo u go-go barovima, već ih se može pronaći u svim dijelovima društvenog i gospodarskog života. Iako uživaju možda najveću razinu prihvaćenosti u svijetu, postoje ograničenja koja im predstavljaju izazove poput činjenice da im tajlandska vlada odbija promijeniti rod na identifikacijskim ispravama i da su istospolni brakovi još uvijek ne priznaju, što znači da u slučaju smrti svu imovinu dobiva obitelj preminulog člana.

Viva sake! Japan pokrenuo neobičnu kampanju kojom mlade žele potaknuti da piju alkohol. Evo što je u pozadini
PODIJELI: