Bizaran običaj od kojeg se ledi krv u žilama: u ovom indijskom gradu bebe bacaju sa zgrade visoke 15 metara

piše Putni Kofer

Dječji vriskovi miješaju se s oduševljenim klicanjem gomile. Na rub zgrade, visoke 15 metara, staje čovjek odjeven u bijelo, okružuju ga dobro raspoloženi sugrađani. Visoko diže ruke, a u njima – beba. Muškarac novorođenče prvo dobro protrese, potom primi za kukove pa preko ruba krova baca prema tlu. Dijete, dakako, ne prestaje plakati, a na tlu ga u običnu plahtu ulovi druga grupa muškaraca. Vade dijete iz plahte i daju ga dalje u gomilu. Vrisak i plač djeteta sve je glasniji, ali ponovo ga nadglašava odobravanje odraslih. Čekaju sljedeću bebu koja će sletjeti s 15 metara visokog krova.

Za uzbudljiv jednodnevni city break ne morate daleko, do ovih prekrasnih gradova nećete voziti više od dva sata

OBIČAJ JE NASTAO PRIJE 700 GODINA KAKO BI SE SMANJILA SMRTNOST BEBA

Ovaj strašni običaj potpuno je normalna pojava u Solapuru u Indiji, gdje s krova islamskog svetišta Baba Umer Dargah bacaju djecu već 700 godina. U ceremoniji sudjeluju islamski i hinduistički muškarci, a bizaran običaj datira iz vremena kad je smrtnost djece bila velika. Tada su vjerski vođe savjetovali onima čija su djeca bila slabog zdravlja da izgrade svetište i bacanjem djece s njega pokažu svoju vjeru u Svemogućeg. Love ih u pripremljenu plahtu i tim postupkom prizivaju u njihov život sreću i osiguravaju da izrastu u zdrave i snažne ljude.

SVIJET JE ZGROŽEN I ZAHTIJEVA DA SE OVA PRAKSA PREKINE

Na ovim „svečanostima” skupi se i po nekoliko stotina ljudi koji dovode svoju djecu vjerujući da će im ovako osigurati sreću i zdravlje. Nije zabilježeno da je u posljednjih 700 godina bilo nesreća i da je bacanje djece pošlo po zlu, no s današnjim saznanjima, napretkom medicine i puno manjom smrtnošću novorođenčadi, cijeli je postupak vrlo sporan i obrazovaniji članovi društva, kao i zapadni svijet, njime su zgroženi. Ali čak se ni državne i lokalne vlasti ne žele petljati, dok god nema poginule djece smatraju da nema smisla ograničavati vjerske običaje naroda.

U 2009. godini bilo je glasnih pokušaja da se ova praksa zabrani. Čak su nakratko i uspjeli – „ceremonija” se nije održala 2011., no već sljedeće godine se običaj nastavio. Trauma i šok za bebe očito nisu dovoljan razlog ovim ljudima da prestanu sa zastrašujućim i opasnim običajem i pouzdaju se u modernu medicinu kako bi svojoj djeci osigurali zdravlje. Osviješteni članovi društva nadaju se da će prestati s tim običajem prije nego bacanje pođe po krivu i neko nevino dijete strada.

Doživite ljepote Slovenije u magičnim jesenskim bojama! Ova jedinstvena čuda prirode u susjednoj zemlji ne smijete propustiti
PODIJELI ČLANAK