U prašumi Amazone živi pleme u kojem je 3000 žena i samo 7 muškaraca! Evo što se zna o ovom misterioznom matrijarhalnom narodu

Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Getty Images)
piše Putni Kofer

Na društvenim mrežama nedavno je objavljena neobična snimka o jednom primitivnom plemenu u amazonskoj prašumi u kojem živi 3000 žena i samo sedam muškaraca. Iako ime plemena nije otkriveno, video je brzo privukao pažnju diljem svijeta, u kojem je objašnjeno da se radi o tipičnom plemenskom društvu koje danas funkcionira prema načelima matrijarhata. Da se prisjetimo, matrijarhat je oblik društvene organizacije u kojem majka ili najstarija ženska figura obitelji preuzima ključnu ulogu u političkom vodstvu, moralnom autoritetu i kontroli imovine.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

MUŠKARCI MORAJU ŽIVJETI NA DRVEĆU KAKO BI SE OBRANILI OD ŽENA, KOJE UPRAVLJAJU NJIHOVIM ŽIVOTIMA

U video snimci je objašnjeno kako muškarci tamo moraju živjeti na drvećima kako bi se obranili od žena, koje imaju potpunu kontrolu nad njihovim životima. Koncept tradicionalnog braka do danas im je nepoznat, vjenčanja se nikada ne organiziraju, a pripadnice ljepšeg spola u intervalima mijenjaju malobrojne muškarce kako bi sve “došle na red”.

Sedam preostalih muškaraca u plemenu uključuju jednog starca i 13-godišnjeg dječaka, a ostali su djeca. Ova situacija čini proces razmnožavanja izuzetno izazovnim. U videu se također pojašnjava kako muškarci s velikom stražnjicom i trbuhom dobivaju poseban tretman jer se smatraju najpoželjnijima u plemenu. Žene vjeruju da takvi muškarci posjeduju bolje gene i sposobnost uspješnijeg razmnožavanja.

Iako su kroz povijest postojala brojna društva u kojima je glavnu riječ imala žena, danas su ona sve rjeđa te ih možemo pronaći isključivo u manjim plemskim zajednicama u Aziji, Africi i Južnoj Americi.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

JEDNO OD NAJVEĆIH SVJETSKIH MATRIJARHALNIH DRUŠTAVA ŽIVI NA INDONEZIJSKOM OTOKU SUMATRA

Sa svojom površinom od 473.000 km², Sumatra je šesti po veličini otok na svijetu. Ovaj indonezijski raj na zemlji poznat je po prekrasnim planinskim lancima, močvarnim nizinama koje su ispresijecane plovnim rijekama i jezerima te proizvodnji duhana, čaja, kave, kokosova i palmina ulja, papra, kukuruza i riže. Na otoku živi preko 40 milijuna stanovnika koji govore čak 50 različitih jezika, oko 90 posto stanovništva su muslimani, a ostatak čine kršćani, budisti, i hinduisti. Sumatra raspolaže značajnim nalazištima nafte i ima važnu ulogu u rudarstvu. No, ono što je manje poznato je da u ovom dijelu Indonezije živi najveći matrijarhat na svijetu – društvo u kojem glavnu riječ ima žena!

U planinskim krajevima zapadne Sumatre stanuje etnička grupa Minangkabau koja čvrsto vjeruje da je žena najznačajnija osoba u društvu. U ovoj jedinstvenoj i kompleksnoj zajednici koju čini četiri milijuna ljudi, sve nekretnine i zemlja prenose se s majke na kćeri, djeca uzimaju majčino prezime, a muž se smatra gostom u ženinoj kući. Nakon udaje i polaganja bračnih zavjeta, svaka žena stječe vlastiti prostor za spavanje, a suprug može zaspati s njom samo pod jednim uvjetom – mora otići rano ujutro kako bi doručkovao u majčinoj kući. Na dan vjenčanja svatovi ne idu po mladu, već po mladoženju koji nakon obreda useljava u obiteljsku kuću mlade i njene obitelji.

ŽENE VODE DOMAĆINSTVA, IMANJA I RJEŠAVAJU SVE PROBLEME U DRUŠTVU

Ovakvim načinom života Minangkabaue žive već stoljećima, a najpoznatija legenda kaže da je sredinom 12. stoljeća kralj Maharajo Dirajo osnovao kraljevstvo Koto Batu. Nakon njegove smrti iza njega su ostale tri žene i tri maloljetna sina pa je njegova prva žena preuzela kraljevstvo i od tada počinje veliko doba matrijarhata. Brak ženama donosi društvene i ekonomske privilegije: one vode domaćinstva, cijela imanja, rješavaju svađe i obiteljske probleme te imaju veliku ulogu u provođenju zakona, svakodnevnih običaja i društvenih rituala.

Od muškaraca se očekuje da imaju redovan izvor prihoda i da vode brigu o troškovima kućanstva. Kada napune 10 godina, dječaci napuštaju majčin dom i borave u specijaliziranim školama u kojima uče praktične vještine i vjerska učenja. Iako su muškarci poglavari u političkim i vjerskim institucijama, biraju ih žene i mogu ih promijeniti u bilo kojem trenutku ako ne ispune njihova očekivanja ili zanemare svoje dužnosti.

PODIJELI ČLANAK