Vjeruje se da potiče strast i donosi sreću u ljubavi, no povijest nošenja crvenog donjeg rublja na novu godinu povezano je s – vješticama

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Pjenušac se hladi, miris pečenja širi se kućom, ukrasi i lampice na svim su najvažnijim mjestima u stanu, sve je spremno za doček nove godine. Ostalo je još taman toliko vremena da se odjene najbolja haljina, hlače ili košulja, a ispod odabrane kombinacije i ove će godine zadnjeg dana prosinca mnogi obavezno obući crveno donje rublje. Ono, prema raširenom praznovjerju, donosi sreću u ljubavi i seksu u godini koja dolazi, pa tko ne bi za svaki slučaj, iako možda i ne vjeruje potpuno u tu legendu, odabrao rublje baš u toj boji?

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

OBIČAJ POTJEČE IZ SREDNJEG VIJEKA, KAD SE CRVENA BOJA POVEZIVALA S VJEŠTICAMA I ČAROLIJAMA

Crvena boja simbolizira radost, veselje, seksualnost, ljubav i strast, uočljiva je i nikad ne prolazi nezapaženo. Ne zna se točno od kada potječe običaj nošenja crvenog donjeg rublja u novogodišnjoj noći, no pretpostavlja se da tradicija, koja je danas posebno izražena u mediteranskim zemljama poput Italije, Španjolske, pa i Hrvatske, seže još u Srednji vijek.

Tada su muškarci crvenom tkaninom prekrivali međunožje kako bi spriječili vještice koje su u ponoć tražile žrtve na koje bi bacile svoje čini. Druga teorija govori kako se u to vrijeme crvena povezivala s krvlju, vragom i vještičjim čarolijama, te je bila zabranjena kao boja za odjeću. Zato su žene skrivale svoju crvenu odjeću pod suknje te haljine i tako počele šivati crveno donje rublje.

Crvena boja posebno je popularna za kinesku novu godinu, kad se povezuje sa srećom, moći i ljubavi, a do ovog običaja posebno drže Španjolci koji se na taj dan redovito odijevaju u crvene kombinacije od glave do pete i tako odjeveni u novogodišnjoj noći odbrojavaju zadnje sekunde godine jedući 12 zrna grožđa koje im donosi sreću u svakom mjesecu godine koja dolazi. U Italiji se pak u crveno odijevaju sve generacije, od djedova i baka u dugim, toplim pamučnim gaćama do dječice u malim, simpatičnim crvenim gaćama i bodijima.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

U NEKIM KRAJEVIMA OBAVEZNO JE DA CRVENO RUBLJE BUDE DAR I BACA SE NAKON NOŠENJA

U nekim se krajevima, doduše, smatra da se sreća ostvaruje samo ako je crveno donje rublje koje nosite u novogodišnjoj noći dar koji ste dobili od nekoga i ako ga nakon proslave bacite. Tek će se tada, vjeruju neki, „magija” ostvariti.

Koje god bilo podrijetlo ovog praznovjerja, ono svakako spada u one običaje koje nikome ne škode, a mnoge vesele. Stoga prekopajte ladice i potražite komad crvenog donjeg rublja, bilo da se radi o ugodnim pamučnim boksericama ili seksi čipkastim gaćicama – vrijedi probati, zar ne?

PODIJELI ČLANAK