Češki Tramping: Pokret zbog kojeg su mladi svoje poslove mijenjali za život u divljini

Tramping: Pokret u Češkoj zbog kojeg su mladi svoje poslove mijenjali za život u divljini
piše Nikola Radočaj

Iako su Česi poznati kao narod avanturista i zaljubljenika u izazove koje nudi priroda, malo je poznato da je upravo Češka domovina jednog od najstarijih pokreta povratka prirodi u Europi, a sasvim sigurno i u svijetu. Riječ je o trampingu, pravoj subkulturi koja unatoč svim teškoćama opstaje već gotovo stotinu godina, ali je slabo poznata izvan granica Češke i Slovačke. Danas, na valu popularnosti koju doživljavaju aktivnosti poput planinarenja i kampiranja, ovaj osebujni češki pokret ponovno se budi. U nastavku donosimo brojne zanimljivosti o češkoj subkulturi tramepra.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

POKRET POVRATKA PRIRODI

Tramping se kao autentični kulturni fenomen pojavio u Češkoj nakon Prvog svjetskog rata. Zemlja prolazi kroz velike društvene i političke promjene, a bujaju urbane sredine u kojima mladi ljudi uglavnom pronalaze posao u tvornicama koje nastaju kao posljedica ubrzane industrijalizacije. Otprilike istovremeno u Češkoj se osniva prvo udruženje izviđača koje okuplja djecu i mlade te je orijentirano na učenje vještina potrebnih za snalaženje u prirodi. Osnivaju se i prva planinarska društva koja također doživljavaju veliku popularnost među mladim ljudima koji u vikend avanturama traže bijeg od često ne pretjerano uzbudljive gradske svakodnevice. Na stotine mladih pridružuju se izviđačkom pokretu ili istražuju izazove koje pružaju češka brda, stijene i rijeke.

Međutim, izviđački pokret inzistiranjem na disciplini i orijentiranjem isključivo na organizirane izlete uskoro postaje nezanimljiv jednom dijelu zaljubljenika u prirodu. Oni ubrzo započinju samostalne avanture nekontrolirane od bilo kojeg izviđačkog ili planinarskog udruženja. Ti buntovnici okupljaju se u manje skupine koje vrlo brzo postaju poznate po nesputanim avanturama, druženjima koja su za to vrijeme često prelazili granice onoga što je konzervativno građansko društvo smatralo pristojnim, a povremeno se upuštaju i u pothvate koji su tada bili nezamislivi bilo kojem planinarskom društvu ili izviđačima. Trampere se smatralo nemoralnima, a mladiće i djevojke koji su pripadali pokretu često se opisivalo kao društvene otpadnike, bez obzira na to što su mnogi studirali na akademijama i priznatim sveučilištima. Ubrzo im je dodijeljen nadimak „Wild scouts“ te se smatraju prvim tramperima, iako pokret još ne koristi taj naziv.

FASCINACIJA AMERIKOM U ČEŠKIM ŠUMAMA

Tramping označava skitanje, slobodarski način života u pokretu, prelaženje ograda, spavanje pod zvijezdama i sve to začinjeno pobunom protiv autoriteta. Kada su mladi češki avanturisti fascinirani western romanima i pričama o divljim prostranstvima Kanade i Aljaske u romanima Jacka Londona otkrili riječ „tramp“ i shvatili na što se odnosi, svoje vikend aktivnosti počeli su nazivati „trampingom“. Često odjeveni u neku kombinaciju odjeće kakvu su nosili kauboji i traperi u Americi te sa starim vojnim ruksacima na koje su ispisivali vlastita imena i imena prijatelja, tramperi su postali veoma prepoznatljivi. Usvojili su i nešto poput vlastite nezapisane etike, ali koja se veoma razlikovala od izviđačke. Voziti se u vlaku bez karte na dulje relacije i sablažnjavati okolinu kršenjem društvenih normi bilo je obilježje svakog trampera koji drži do sebe.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Od nekoliko skupina buntovnika koji su vrijeme provodili istražujući šume i spuštajući se rijekama na splavima ili čamcima vrlo brzo je nastao pokret. Popularnost trampinga proširila se i na susjednu Slovačku. Uskoro su nastala godišnja okupljanja trampera koja su po mnogočemu nalikovala današnjim festivalima. Tramperi su sredinom 1920-ih i početkom 1930-ih godina postali subkultura mladih kakva se neće pojaviti u Europi i Americi još nekoliko desetljeća. I danas je u Češkoj poznata tramperska glazba koja je nastala obradama američkih country pjesama s dodavanjem češkog narodnog pjesništva te svih mogućih glazbenih utjecaja do kojih su autori mogli doći.

PREŽIVLJAVANJE POKRETA

Početkom Drugog svjetskog rata u Češkoj koja se našla pod kontrolom nacističke Njemačke i vlastite kvislinške vlade tramping postaje opasna aktivnost. Dio pripadnika pokreta otvoreno se usprotivio nacističkom režimu. Brojni tramperi priključuju se aktivnostima pokreta otpora u češkim šumama, a njihove vještine snalaženja u prirodi pokazale su se dragocjenima. U tim mračnim vremenima činilo se da je pokretu došao kraj.

Nakon kapitulacije Njemačke i pobjede Saveznika kontrolu nad Češkom preuzimaju Sovjeti. Napori trampera u borbama protiv nacizma nisu prepoznati i nova komunistička vlast također zabranjuje nekontrolirana i skrovita okupljanja trampera, a posebno ih zabrinjava fascinacija zapadnom popularnom kulturom među tada malobrojnim pripadnicima pokreta. Međutim, tramping s vremenom silazi s liste zabranjenih aktivnosti, iako čitavo vrijeme ostaje pod posebnim nadzorom vlasti kao potencijalno opasan pokret. Nove generacije trampera u prirodi traže bijeg od surove stvarnosti koja ih je okruživala u ratom opustošenim gradovima. Većina trampera iz tog razdoblja odbacivala je svaku vrstu političke ideologije i to obilježje pokret je zadržao do danas.

TRAMPING DANAS

Tramping se kao jedan od najdugovječnijih pokreta te vrste počeo intenzivnije istraživati unazad desetak godina. Tako dugotrajan pokret stvorio je bogatu riznicu priča i znanja koji su se prenosili najvećim dijelom usmenom predajom među generacijama trampera. Iako su povremeno izlazile tiskovine kojima su autori bili tramperi i u kojima su objavljivani njihovi tekstovi, zbog društvenih i političkih previranja takve prakse postojale su veoma isprekidano. Danas pokret preživljava u nešto drugačijem obliku. Nove generacije trampera sve je teže razlikovati od mnogobrojnih planinara na šumskim stazama, a jedna od glavnih aktivnosti pokreta sada je ekologija i očuvanje prirode.

Tramping je prepoznat kao kulturni fenomen autohton za Češku i dijelove Slovačke te je uvršten na popis Češke narodne baštine. Posebna glazba koju su stvorili tramperi, koja je ujedno i jedan od zaštitnih znakova pokreta, danas se može čuti na radijskim postajama te u češkim planinarskim domovima. S obzirom na to da stari logori u zadnjih nekoliko godina postaju velika atrakcija među turistima, sve više etnologa i povjesničara upozorava na važnost očuvanja golemog znanja i običaja koje je akumulirao tramping pokret.

PODIJELI ČLANAK