
PROŠIRENJE PONUDE
Konzumacija kukaca stoljećima je prisutna u brojnim kulturama diljem svijeta, no u Europi i dalje izaziva gađenje. Ipak, pojedine se vrste već prodaju kao hrana...
Ako ste posjetili neku od azijskih zemalja, ili samo gledali tuđe fotografije s putovanja, gotovo je sigurno da ste se susreli sa slikom pečenih cvrčaka, skakavaca ili drugih kukaca. Rijetki se ove “delicije” usude i probati, ali već je i vidjeti ih poslužene na tanjuru svojevrsna atrakcija za ljude iz zapadnih zemalja. Postoje zemlje u kojima se jedu kukci, u kojima to nije ništa neobično, a određene vrste dozvoljene su za konzumaciju i u Europskoj uniji. Evo gdje su kukci uobičajeni na jelovniku, gdje nezamislivi, što o svemu kaže znanost i kako je sve regulirano u Hrvatskoj!
Konzumacija kukaca stručno se naziva entomofagija i stoljećima je prisutna u brojnim kulturama diljem svijeta. U jugoistočnoj Aziji, naročito u Tajlandu, Kambodži i Vijetnamu, kukci su popularan “street food”, pa razni štandovi nude pržene skakavce, svilene bube i cvrčke, obično začinjene sojinim umakom i čilijem. U Africi, primjerice u Kongu i Nigeriji, jedu se gusjenice i termiti, dok su u Latinskoj Americi omiljeni mravi i ličinke kukaca poznate kao “gusanos”.
U Meksiku su, primjerice, “chapulines” (prženi skakavci) specijalitet, dok se u Australiji domorodačko stanovništvo stoljećima hrani ličinkama bogatim proteinima tzv. “witchetty grub”. Kukci su prisutni i u prehrani Kineza, Indijaca i Japanca, gdje se koriste u različitim jelima, a postoje i druge zemlje u kojima se jedu kukci u većoj ili manjoj mjeri.
Ako vam je već i samo ovo nabrajanje okrenulo želudac, ništa čudno – u Europi i Sjevernoj Americi konzumacija kukaca često izaziva gađenje. Kroz povijest se na kukce gledalo kao na znak siromaštva i nehigijene. Prehrana je bila više orijentirana na meso peradi i stočnih životinja, uz namirnice biljnog podrijetla. Tek se posljednjih godina javljaju trendovi koji promoviraju kukce kao odličan i održiv izvor proteina, no oni i dalje nisu šire prihvaćeni.
U domaćim i europskim je medijima prilično burno odjeknula odluka donesena 2021. godine. Tada je Europska unija donijela regulativu kojom je dopuštena prodaja određenih vrsta kukaca za ljudsku prehranu. Čak ih je i jedan veliki lanac supermarketa u Hrvatskoj odmah uvrstio na police, no ubrzo ih je povukao zbog burnih reakcija javnosti.
Među prvima su odobreni brašnari (ličinke brašnara – Tenebrio molitor), zatim kućni cvrčak (Acheta domesticus) i migratorni skakavac (Locusta migratoria). Kukci se, dakle, i danas u Europi i kod nas mogu koristiti kao sastojak u proteinskim pločicama, tjestenini i drugim prehrambenim proizvodima. Regulacija EU tu je da osigura sigurnosne standarde, higijenu i pravilno označavanje proizvoda.
Zašto se u javnosti sve više spominje konzumacija kukaca kao rješenje za “spas planete”? Osim visokog udjela proteina, kojeg su sad puna usta svim nutricionistima i fitness trenerima, i niskog udjela masti, objašnjenje leži u proizvodnji koja je održivija u odnosu na tradicionalno stočarstvo i uzgoj peradi. Manja je potrošnja vode, manje se zagađuje zemlja, pa neki spominju da su baš kukci hrana budućnosti. Što se tiče zapadnog svijeta, pa i Hrvatske, kupci ih zasad baš i ne vjeruju.
PROŠIRENJE PONUDE
SVI NA SLJEME!
Kvizovi
samo da je povoljno!
CRNI KRALJEVIĆ ŠOLTE
Arehološka senzacija
NEOBIČNA TRADICIJA
Nacija rekordne visine
Šokantna tradicija
Grad burne prošlosti
Mudrost otočkog života
neočekivani heroji
Najneobičniji zakon u Europi?
INSPIRATIVNA MIKRO-EKSPEDICIJA
Carstvo boja