Jedan dan vam neće biti dovoljan: zašto se svi vraćaju na zelene brežuljke regije na sjeveru Hrvatske

Ljepote Hrvatskog zagorja
piše Putni Kofer

Čuli ste za Muzej Krapinskih neandertalaca i divili se zagorskim dvorcima? Izabrali ste Zagorje za aktivni odmor? Opustili se u svojoj omiljenoj termi i proživjeli jedinstveno gastronomsko putovanje kroz mirise i okuse tradicionalne kuhinje? Mnogima se čini da o zelenim vratima Hrvatske znaju sve i da ih teško nešto može iznenaditi. Ono što možda nisu saznali, rekli su im oni koji vole pričati o Zagorju. A o Zagorju se voli pričati jer se ima o čemu pričati… Uputite se na izlet u Hrvatsko zagorje i istražite najljepše zagorske priče koje su oduvijek privlačile goste koji su iz grada bježali na njegove pitoreskne zelene brežuljke ukrašene srednjovjekovnim dvorcima.

OMILJENI ZAGORSKI SIMBOLI: ZELENI BREŽULJCI, STRMI VINOGRADI I AUTENTIČNE HIŽE

O Zagorju vole pričati oni koji su se na prvi pogled zaljubili u zelene brežuljke i strme vinograde, a to su oni koji se Zagorju uvijek rado vraćaju. Svaki put na neki drugi breg do kojeg vodi neka druga vijugava cestica, na čijem se kraju nalaze dvorac ili crkvica…

  Regija za odmor po mjeri čovjeka: Upoznajte Zagorje šetajući, vozeći bicikl, jahajući te napunite baterije okruženi zelenilom

O Zagorju zaneseno pričaju i oni koji su u autentičnom ambijentu zagorske hiže probali domaću puricu s mlincima, slavne zagorske štrukle ili seli pod brajde i s domaćinom popili čašu vrhunskog vina iz jedne od brojnih uglednih zagorskih vinarija. To su iskustva koja bi mnogi uvijek rado ponovili. I uvijek ih rado ponavljaju.

KOJI GOD VID AKTIVNOG ODMORA IZABRALI, BIT ĆETE I VIŠE NEGO ZADOVOLJNI

O Zagorju mnogo toga lijepoga imaju za reći i zaljubljenici u prirodu i aktivni odmor, poput planinara, trkača ili biciklista, kojima jedan dan nikad nije dovoljan da prođu i vide sve ono što su zamislili, pa se već za koji dan opet vrnu nazaj. Taman se popnu na vrh i pomisle kako nema lepšeg vidika, lepše staze ili lepšeg spusta, a već sljedeći put otkriju nešto novo, jednako lepo, ali po svemu drugačije.

  Putovanje je uvijek dobra ideja: 3 razloga zašto trebamo putovati

O Zagorju će pričati i svi oni koji znaju kako je to napuniti baterije, ogrnuti se udobnim ogrtačem i obući papuče dok čekaju masažu ili su na putu do bazena u tip-top toplicama. A kad ih pitate koje toplice su najbolje, neće se moći odlučiti jer sve imaju nešto što druge nemaju, ali zato zajedno imaju sve.

  Raj za sva osjetila: Zakoračite putevima pračovjeka i upoznajte starodrevni grad Krapinu

SVE LJEPOTE ZAGORJA: ZELENO SRCE HRVATSKE KRIJE BOGATE PRIČE IZ POVIJESTI I UMJETNOST

O Zagorju će vam pričati i oni koji vole povijest i umjetnost jer je Zagorje područje koje ima mnogo toga za pokazati – od paleolitika i krapinskog pračovjeka preko srednjeg vijeka i Matije Gupca do novijeg doba i svjetski poznatih umjetnika, modernih hotela, glasovitih restorana i wellness-centara.

O Zagorju se može pisati i pričati do mile volje, ali najbolje je da sami navratite u to zeleno bregovito more, odaberete tematsku rutu ‘Najbolje iz Zagorja’ i provjerite sve te priče kako biste i vi mogli drugima pričati – o Zagorju.

Zagorje je spremno za vaš siguran i opuštajući odmor.

Autor naslovne fotografije: Petar Krešimir Furjan

PODIJELI: