Najljepše skriveno mjesto na moru: Mistično naselje Lubenice u kojem vlada nebeski mir

Plaža Lubenice otok Cres
piše Putni Kofer

Svi znamo da je naša obala prepuna skrivenih mjesta koja se isplati potražiti i koja donose odmak od turističke vreve, no jeste li znali da na otoku Cresu postoji mjesto staro preko četiri tisuće godina, koje se smjestilo 378 metara nad morem i u kojem živi samo 12 stanovnika? Ono što će vas osvojiti kod mjesta Lubenice su litice koje ga okružuju i na kojim se dijelom i smjestio, s beskonačnim pogledom na morsku pučinu i prekrasnu šljunčanu plažu koja je nebrojeno puta zasluženo proglašena jednom od najljepših plaža na svijetu.

OTOK CRES I LEGENDA O IMENU MJESTA LUBENICE

Prema riječima stanovnika, u ovom pitoresknom i pomalo mističnom naselju vlada nebeski mir, a za njegovo ime je zaslužna lijepa djevojka koja se odazivala na ime Ljubica. Prema legendi o nastanku mjesta, u davnim vremenima na otoku Cresu je živio kralj koji je imao kćer Ljubicu. S obzirom na to da je kralj svoju kćer htio udati u elitnu obitelj, nije mu se svidjelo kada je mlada kraljevna uzvratila ljubav mladiću koji nije odgovarao svim njegovim kriterijima.

Naime, u nju se zaljubio mladić s brda na kojem se danas nalazi grad, a kralj nezadovoljan njenom odlukom istjerao ju je iz utvrde. Kraljevna je otišla sa svojim voljenim te je mjesto dobilo ime po njoj – Ljubljenice. Pod talijanskom vlašću mjesto je kasnije preimenovano u Lubenice zbog lakšeg izgovaranja, a prema brojnim izvorima, Talijani nisu ni mogli izgovoriti naziv Ljubljenice.

PLAŽA SVETI IVAN – JEDNA OD NAJLJEPŠIH PLAŽA NA SVIJETU

Jedna od najvećih atrakcija za sve posjetitelje zasigurno je plaža sv. Ivan koja se smjestila u uvali ispod mjesta i koja je zbog svoje ljepote često motiv na turističkim razglednicama otoka Cresa. Iako se radi o jedinstvenoj šljunčanoj plaži, do nje je poprilično teško doći. Plaži se može prići brodom, što je jednostavnija verzija, ali i uskim puteljkom hodajući za što će vam trebati gotovo sat vremena, a natrag vjerojatno i dvostruko dulje zbog uzbrdice. Plaža je zanimljiva upravo zbog svoje skrovitosti, netaknute prirode i mirisa te je idealna za miran odmor jer zbog nepristupačnosti kupači nisu mnogobrojni ni u srcu turističke sezone.

SVETA LJUBAV I MAJA BLAGDAN

Bajkovito mjesto na otoku Cresu otkrila je cijelom svijetu pjevačica Maja Blagdan 1996. godine spotom za pjesmu ‘Sveta ljubav’, koja je predstavljala Hrvatsku na izboru za pjesmu Eurovizije u norveškom Oslu. Bio je to najbolji plasman Hrvatske na Euroviziji, a i odlična promocija za relativno zapostavljene Lubenice.

SAZNAJ VIŠE: Otok Cres – evo zašto morate posjetiti najveći otok Jadranskog mora

PODIJELI: