Grad u kojem živi više od milijun ljudi leži na čak 50 vulkana! Danas su jedna od njegovih najvećih atrakcija, a evo kolike su šanse za erupciju

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Zelena prostranstva, nevjerojatna priroda, livade na kojima pase stoka, moderni gradovi uklopljeni u idilični okoliš… Novi Zeland mnogi opisuju kao “raj na zemlji na kraju svijeta” jer je geografski jedna od najizoliranijih zemalja svijeta. Nalazi se daleko u jugozapadnom dijelu Tihog Oceana. Podijeljen je na Sjeverni i Južni otok, koji su toliko različiti da bi posjetiti samo jedan, nakon tako dalekog putovanja, bila zaista velika šteta. Na Sjevernom otoku nalazi se Auckland, najveći, ali ne i glavni grad zemlje. Moderan je to velegrad s više od milijun stanovnika, koji krije nevjerojatnu podzemnu tajnu. Grad naime leži na oko 50 vulkana!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

GRAD SE RAZVIO U 19. STOLJEĆU, NO PRVO NASELJE SU MAORI TU NAPRAVILI PRIJE 700 GODINA

Na prostoru današnjeg Aucklanda naselje novozelandskih starosjedioca, Maora, postoji od 14. stoljeća. Europljani su stigli u 19. stoljeću i izgradili tu važno trgovačko i gospodarsko središte. Tijekom 1841. godine Auckland je proglašen glavnim gradom Novog Zelanda, a već 1865. to je promijenjeno i novozelandska prijestolnica do danas je Wellington. Auckland se smatra najtoplijim i najsunčanijim gradom Novog Zelanda i popularno je turističko odredište. Razvio se na vulkanskom području pa su i danas diljem grada vidljivi ostaci nekad aktivnih vulkana, koji su i sami postali turističke atrakcije.

GRAD JEDRARA I GRAD LAVE: ŠANSA DA VULKAN PONOVO ERUPTIRA JE 0,1 POSTO

Zbog brodica i jahti u njegovim lukama, Auckland se često naziva “gradom jedara”. No nadimak “grad lave” jednako je prikladan. Mnogi vulkani su otkopani i prekriveni pa ih je teško uočiti, ali vulkanski brežuljci i danas dominiraju horizontom. Vulkansko polje Aucklanda danas miruje, a znanstvenici procjenjuju da postoji 0,1 posto šanse da neki od vulkana ponovo eruptira. Nemoguće je predvidjeti hoće li se to i kada dogoditi, što je nažalost pokazalo krajem 2019. na Bijelom otoku (White Island). U erupciji vulkana Whakaari život su izgubile 22 osobe, a ozlijeđeno ih je na desetke.

RANGITOTO JE NAJPOZNATIJI VULKANSKI OTOK KOJI JE TURISTIČKA ATRAKCIJA

 Stanovnici Aucklanda, njih 1,3 milijuna, i broji turisti ipak ne žive u strahu od podzemlja. Istraživanje vulkanskog krajolika jedna je od najpopularnijih atrakcija grada. Najpoznatiji je vulkan Rangitoto, stožasti otok koji se uzdiže iz vode zaljeva Hauraki. Najmlađi je to vulkan na Novom Zelandu, koji je posljednji put eruptirao prije 600 godina.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Atrakcija je pogled na njega s brojnih vidikovaca u gradu, a razne agencije vode na izlet do otoka. Tamo se turisti mogu popeti kroz polja lave do kratera visokog 259 metara. Na otoku je od 1939. zabranjena gradnja, ali još se mogu vidjeti posljednje kuće sagrađene prije toga koje se smatraju vremenskom kapsulom koja vodi u svijet prvih doseljenika.

AUCKLAND JE POSLASTICA ZA TURISTE, GRAD BOGAT KULTUROM I ZELENILOM

Na području grada je još niz vulkanskih lokacija i atrakcija koje se mogu obići. Jedna od njih je Maungakiekie ili “brijeg s jednim drvetom”, kako su ga doseljenici nazvali. Taj se vulkanski brežuljak nalazi na kopnu unutar grada i vidljiv je s gotovo svakog njegovog kraja. Uz vulkanski turizam, Auckland ima još mnogo toga za ponuditi i pokazati posjetiteljima.

To je danas moderan grad s brojnim poslovnim zgradama. U njemu se nalazi telekomunikacijski toranj Sky Tower, visok 328 metara, najviša građevina na južnoj polutki Zemlje.  Gradska vijećnica pak krije jednu od najakustičnijih koncertnih dvorana na svijetu, a simbol grada je i most Harbour preko zaljeva Waitemata. Auckland je grad kulture, shoppinga, nautike, te brojnih parkova i zelenila, koji oduševljava svakog tko ga posjeti.

PODIJELI ČLANAK