Ovaj srednjovjekovni dvorac na brežuljku zbog svojeg je oblika jedan od najzanimljivijih u Europi, služio je kao zatvor, sklonište od kuge i lovački dom

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Što zamišljate kad čujete riječ dvorac? U našoj mašti, dvorac obično ima šiljaste kule, poput onog koji je poslužio kao inspiracija za Disneyeve crtiće. Ili ga štite obrambene kule, nerijetko sa zaobljenim krovovima. Naravno, nisu svi dvorci tako izgledali, ali kroz stoljeća su postojali i razvijali se neki standardi gradnje. Upravo je zbog toga povijesno i arhitektonski jako zanimljiv Castel de Monte, u prijevodu “dvorac na brdu”, koji se nalazi u južnoj Italiji. Smješten je na brežuljku i potpuno je pravilnog, osmerokutnog oblika.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

DO DANAS NIJE SASVIM JASNO ŠTO JE NADAHNULO KRALJA NA NEUOBIČAJEN OBLIK

Osim što je već stoljećima očuvan i stoji na istom mjestu, ovaj je dvorac jedinstven i zato što ima, za razliku od mnogih srednjovjekovnih dvoraca u Europi, osmerokutni oblik. Castel de Monte izgrađen je između 1240. i 1249. godine, a nalazi se u pokrajini Apulija. Dao ga je izgraditi kralj Fridrik II koji je zemlju naslijedio od majke Konstance I. Nije sasvim jasno zašto se odlučio na gradnju dvorca na brežuljku, kao ni zašto je odabrao neuobičajen oblik.

Pretpostavlja se da je bio nadahnut oktogonalnom kupolom na džamiji koju je vidio na svom križarskom pohodu ili možda Dvorskom kapelom Karla Velikog u Aachenu. U to je vrijeme gradio dosta dvoraca po Italiji, ali ovaj se zbog spoja europske i arapske arhitekture smatra najzanimljivijim.

KORISTIO SE KAO LOVAČKA KUĆA, ZATVOR, A POTOM JE PAO U ZABORAV

U obliku dvorca vjerojatno ima i neke simbolike. Osmerokut se tumači kao posredni simbol između kvadrata, koji predstavlja zemlju, i kruga, koji predstavlja nebo. Neki izvori govore o obrambenoj svrsi utvrde, no drugi izvori upućuju na to da je kralj koristio dvorac kao lovačku kući za odmor sve do svoje smrti 1250. godine. Kasnije je pretvoren u zatvor, zatim je korišten kao sklonište od kuge, da bi potom pao u zaborav. U vrijeme kad je dvorac napušten iz njega su odneseni brojni vrijedni ukrasi, čak i dio mramornih stupova iz 13. stoljeća.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Clickers Arte (@clickersarte)

U 20. STOLJEĆU JE OBNOVLJEN I DANAS JE VRHUNSKA TURISTIČKA ATRAKCIJA I INSPIRACIJA UMJETNICIMA

Tek u 19. stoljeću dvorac preuzima talijanske vlast, koja ga u 20. stoljeću napokon obnavlja i uređuje. Castel de Monte danas je neprocjenjiva baština i turistička atrakcija, koja je 1996. upisana i na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Vjeruje se da je na ovom dvorcu proslavljeni pisac Umberto Eco utemeljio utvrdu Aedificium, u kojoj se odvija radnja romana Ime ruže. Kad je Italija 2002. godine uvela euro kao nacionalnu valutu, na kovanici od 1 centa našao se upravo Friedrichov dvorac u Apuliji.

PODIJELI ČLANAK