Cinque Terre: pet šarenih sela u kojima vladaju prekrasne kuće uklesane u stijene i pravi duh Italije

Cinque Terre: pet šarenih sela u Italiji koja morate posjetiti
piše Lara Žučko

Nevjerojatni pogled na Mediteran koji se pruža s litica i kuća uklesanih u stijene je nešto što ćete pamtiti i bez gledanja u razglednice ako vas put ikada navede u Cinque Terre – pet talijanskih sela o čijoj ljepoti se priča u cijelome svijetu! Obala, pet sela i okolna brda dio su nacionalnog parka čijem šarmu nije uspio odoljeti niti UNESCO koji je još 1997. godine uvrstio Cinque Terre na popis svjetske baštine. U nastavku upoznajte najšarenija mediteranska sela koja će vas osvojiti svojim živopisnim bojama, prekrasnom arhitekturom i surovim pejzažem koji oslikava pravi duh Italije. 

PET ZEMALJA O ČIJOJ LJEPOTI SE PRIČA U CIJELOME SVIJETU

Cinque Terre naziv je za pet sela koja se nalaze na talijanskoj rivijeri, a putujući prema njima, već ćete na obzoru vidjeti nevjerojatno šarenilo kuća koje okupiraju stjenovitu obalu i planine. Monterosso Al Mare, Vernazza, Corniglia, Riomaggiore i Manarola čine ovaj rajski kraj poznat kao „Pet zemalja“, a datiraju još iz 11. stoljeća kada su bila izolirana od ostatka zemlje sve do izgradnje željeznice 1970. godine. Iako su sada povezane s ostatkom regije, Cinque Terre do danas ostaju manje dostupne od ostalih atrakcija u Italiji, što možda i nije tako loše budući da takva skrivena mjesta obično uspijevaju očuvati i zadržati svoju ljepotu.

Do njih se dolazi morskim putevima ili spomenutom željeznicom i premda put duže traje, svakako se isplati upijati okolnu ljepotu koja će vas pratiti do samog kraja vožnje. Ono po čemu su ovih pet sela poznata su gusto građene kuće u crvenoj, žutoj i rozoj boji. Legende kažu da su za to zaslužni stari ribari koji su bojali svoje domove kako bi bili što vidljiviji kada bi se vraćali kući s plovidbe.

Najljepša mala mjesta u Italiji: u svakom se kamenu osjeti onaj pravi talijanski duh

Ako ste ljubitelji domaćih vina i mediteranskih specijaliteta, onda će vam se zasigurno najviše svidjeti selo Manarola i domaće bijelo vino Vermentino. Zahvaljujući visokoj vlazi zraka i blizini planina, ovaj je kraj bogat maslinama i sočnim grožđem, a selo Monterosso Al Mare poznato je i po slasnim inćunima koji čine velik dio tradicionalnih specijaliteta. Oni slađeg zuba će se oduševiti gelatom u selu Corniglia koji se spravlja od domaćeg meda. Gdje god se okrenuli, u ovih pet sela čekat će vas prava talijanska avantura i zarazni mir koji možete doživjeti samo u najljepšim kutevima Mediterana.

MONTEROSSO

Najsjeverniji od pet sela, Monterosso je mjesto s kojim većina turista započinje svoju Cinque Terre avanturu, uživajući na njegovim plažama i drugim turističkim atrakcijama. Podijeljen je na dva dijela, stari Borgo Antico i novu Feginu, koji su međusobno povezani tunelom. Danas naselje broji 1500 stanovnika, a sve što se tamo događa nadgleda impozantni kip boga Neptuna visok 14 metara koji je izgrađen početkom 20. stoljeća. Kapucinski samostan i crkva Svetog Franje Asiškog pravi su čuvari mjesta koji budno prate svaki pokret u gradu sa strmih litica, odakle se pruža spektakularan pogled na šarene kuće i otvoreno more.

VERNAZZA

Za mnoge najljepši talijanski dragulj, Vernazza je malo ribarsko mjesto u kojem kraljuju ljupke kuće pastelnih boja i simpatični gradski trg. U usporedbi s ostalim selima ima svojevrsnu eleganciju i u njoj ćete se osjećati kao da ste ušli u tradicionalno ribarsko naselje iz starih slikovnica. Na svakom kutu krije se neka nova priča, legenda i doživljaj, a turisti koji su jednom ovdje došli, zasigurno će se vratiti jer kažu da se u Vernazzu nemoguće ne zaljubiti.

U ritmu rock’n’rolla: najbolji europski gradovi za one koji obožavaju zvuk gitare i bubnjeva

Osim što je nevjerojatno šarmantna, Vernazza je posebna i po tome što nije zagađena ispušnim plinovima automobila jer oni ovuda prolaze samo utorkom kada se otvara mjesna tržnica. Tada će proći pokoji kombi ili manji kamion, ali budite sigurni da ćete ostatak tjedna provesti u apsolutnom spokoju i tišini koju neće isprekidati trube i zvuk motora.

CORNIGLIA

Corniglia se smjestila na 100 metara nadmorske visine te je jedino od pet sela bez izlaza na more. Povezana je sa željeznicom simpatičnom pješačkom stazom Lardarina na kojoj vas očekujte čak 377 stepenica. Ovo staro rimsko naselje poznato je po svojoj bogatoj povijesti i agrikulturnom tradicijom. Okružena je vinogradima i prekrasnim terasama koje štite plodove masivnih maslina i vinovih loza, a oni koji se tamo nađu složit će se da nema ljepših večeri od onih provedenih na predivnom trgu iz 18. stoljeća, prekrasnom Taragiou.

RIOMAGGIORE

Udaljeno samo nekoliko minuta od La Spezie, Riomaggiore slovi za jedno od najljepših mjesta na svijetu. Pokazalo se da ovo selo datira još iz 8. stoljeća kada su stanovnici doline Vara migrirali prema obali kako bi živjeli u povoljnijoj klimi, idealnoj za sadnju maslina i grožđa. Grad izgleda kao da se penje po stijenama i nadgleda prekrasno plavo more. Kamene kuće čije su fasade obojene tipičnim živim bojama krase čitav krajolik. Poznata „Ulica ljubavnika“ dodaje još jednu romantičnu dozu ovom živopisnom selu, a vodi sve do sela Manarola.

Grad kanala, gondola, karnevala, stakla i čipke: 10 stvari koje niste znali o Veneciji

MANAROLA

Manarola je građena u stijenama koje se nalaze na 70 metara nadmorske visine, a kažu je ovo najromantičnije od pet sela. U ljupkoj lučici usidrene su brodice i čamci, a okolne šarene kuće gledaju na bistro more. Na malom trgu nalaze se simpatični restorani i kafići u kojima vrijedno rade dobro raspoloženi mještani te pripremaju domaće specijalitete. Iako se posjetitelji ne mogu zaputiti na klasičnu plažu, postoje skrivena mjesta u kojima se nalaze prekrasne plave dubine, idealne za ljetno osvježenje. Oni koji se zapute prema vrhu Manarole moći će istražiti staru crkvu koja je glavna točka svih društvenih događanja i mjesto gdje se okuplja zajednica, a njezin prekrasan stari toranj nekada je služio kao izvidnica s kojeg su pratili kretanje gusarskih brodova.  

Cinque Terre već dugo je sinonim za talijanski raj prepun vinograda, pješčanih plaža, strmih uličica i prekrasnih kuća uklesanih u stijene. Putovanje u najšarenija mjesta u Italiji svakako nije brzo i lagodno, ali garantira predivno iskustvo koje nećete zaboraviti. Zavojite kale šarmantnih pet sela odvest će vas u neko drugo vrijeme i prostor u kojem je život spokojan i zarazno lijep.

Upoznajte dragulje Amalfijske obale čija je ljepota inspirirala brojne umjetnike

Amalfijska obala je pravi užitak za sva osjetila. Dobila je prestižno mjesto na listi svjetske baštine 1996. godine, a UNESCO ju je opisao kao izvanredan primjer mediteranskog krajolika s iznimnim kulturnim i slikovitim prirodnim vrijednostima. Mnogi su umjetnici, skladatelji, redatelji i pisci tu pronašli inspiraciju za svoja remek djela, a kada vidite ljepote koje se skrivaju u ovim rajskim mjestima, razumjet ćete i zašto. Putni Kofer donosi priču o obali Amalfi, dragulju talijanskog juga.

PODIJELI: