Obožavate jesti i kušati lokalnu hranu? Iz ovih pet gradova svaki se gurman vraća oduševljen, evo što svakako vrijedi probati

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Putovanja i dobra hrana neraskidivo su vezani. Mnogima su neke od najljepših uspomena s putovanja upravo kušanje lokalne kuhinje i specijaliteta po kojima je neki kraj poznat, isprobavanje novih okusa, otkrivanje novih namirnica… Gurmani vole hranu, vole pričati o hrani, čitati o hrani, planirati što će sljedeće kušati. Ako ste i vi među njima, isplanirajte svoje sljedeće putovanje u neku od destinacija koje su poznate upravo po vrhunskoj hrani. Evo koje destinacije za gurmane ne smijete propustiti!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

U BASKIJI UŽIVAJTE U PINTXOSIMA S LOKALNIM, SEZONSKIM NAMIRNICAMA

Mnogo je razloga za posjet San Sebastiánu, nevjerojatnom baskijskom gradu punom kulture, koji okružuju zlatne plaže i zelena brda. No ako vam treba još jedan razlog, onaj dodatni jezičac na vagi kad odlučujete kamo putovati, neka to budu pintxosi. Riječ je o malenim zalogajima koji se u drugim dijelovima španjolske nazivaju tapasima, a u Baskiji su obavezni dio svakog druženja uz piće. Originalno su to bili mali, otvoreni sendviči s različitim nadjevima, no danas dolaze u različitim oblicima. Svima je zajedničko da se rade od lokalnih, svježih namirnica, poput šparoga, inćuna, gljiva, a obavezno se grickaju uz piće na druženjima.

KUALA LUMPUR GOZBA JE ZA SVA OSJETILA, BAŠ KAO I CURRY LAKSA

Jedan od najprivlačnijih dijelova posjeta Kuala Lumpuru je lutanje ulicama, pronalazak fantastičnih malih trgovina skrivenih u sjenama visokih nebodera. Upotpunite ovu gozbu za sva osjetila kušanjem bogate i kremaste curry lakse. Riječ je pikantnom i izdašnom jelu s rezancima, povrćem i mješavinom mirisnih začina u koji može ići piletina, škampi, školjke, komadići tofua… Onaj pravi, lokalni curry laksa pronaći ćete u ulici Madras Lane u kojoj je uvijek dobar recept odabrati štand na kojem ugledate najduži red.

NA BUČNIM ULICAMA BANGKOKA PRONAĐITE SOM TUM, SALATU OD ZELENE PAPAJE

Na glasnim ulicama Bangkoka mnogi dožive osjetilno zagušenje od svih zvukova, mirisa i prizora koji ih okružuju. No kad se naviknete, upijat ćete neobičnu energiju tajlandskog grada koji osim zanimljivih znamenitosti i kulture ima i bogatu kuhinju. Zaboravite šminkerske restorane i izgubite se među street food štandovima s maštovitom, šarenom i ukusnom hranom. Svakako probajte som tum, salatu od zelene papaje s hrskavim kikirikijem, škampima, piletinom, povrćem… Som tum je prava eksplozija okusa i tekstura  koju ćete dugo pamtiti.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

AMERIKANCI OBOŽAVAJU MESO, A PRIJESTOLNICA ROŠTILJA JE TEKSAS

O američkoj kuhinji možemo misliti što god želimo, ali jedna je stvar sigurna: jako vole meso i shvaćaju ga ozbiljno. Ako ste ljubitelj dobrog odreska, destinacija za vas je Teksas, prijestolnica roštilja. Od rebaraca, svinjskih odrezaka, kobasica, sve do dimljenih goveđih prsa koja su glavna atrakcija,  Teksas je mjesto na kojem se biti na keto prehrani čini jednostavno. Ne zamaraju se Teksašani kompliciranim marinadama, meso dobro nasole i puste da odstoji, pa ga okrenu na vrućoj rešetku. Jednostavnije je ponekad i najbolje.

POJEDITE PIZZU U NAPULJU, GRADU U KOJEM JE SLAVNO JELO STVORENO

Za nešto bliže, jednostavnije i poznatije, a opet senzacionalno zaputite se u Napulj, grad u kojem je rođena pizza. Globalno jedno od najpopularnijih jela može se pripremiti na bezbroj načina, ali samo je jedna napoletana, pizza margarita s tankim tijestom i hrskavim rubom. Dobru pizzu u Napulju neće biti teško naći, ali jedna od najdugovječnijih pizzerija je Di Matteo u kojoj je uvijek gužva, a gurmani željni njihove slavne pizze strpljivo čekaju na ulici i više od sat vremena. Nitko se ne buni, a nakon što im stigne njihov komadić sreće, na čekanje se brzo zaboravi. 

PODIJELI ČLANAK