Država koju nitko nije priznao: ima svoju vojsku, zastavu, valutu, princezu i velike snove o odcjepljenju od Italije

Država Seborga: Nitko je nije priznao, ima svoju vojsku, zastavu i princezu
Foto: Commons Wikimedia
piše Putni Kofer

Na vrhu Ligurske rivijere u prekrasnoj Italiji smjestilo se malo mjesto s velikim snovima o tome da će jednoga dana ostvariti svoju nezavisnu državu i naciju. Da priča o Seborgi nije šala dokazuje i to što ova zanimljiva općina ima svoju zastavu, himnu, izdaje putovnice, biljege te ima svoju valutu i svog poglavara, odnosno poglavaricu. Neki bi rekli da posjeduje sve preduvjete za stjecanje suvereniteta kojem stremi, ali od 1960-ih pa sve do danas, ovo idilično seoce još uvijek nije priznato od državnih vlasti kao odvojeni entitet. Tko god da se silom slatkih prilika nađe ovdje neće ga dočekati samo nevjerojatan pogled na rivijeru i krajolik koji otkriva susjedni Monako, već i nevjerojatne priče o dijelu Italije koji je oduvijek htio nešto više.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

AKO VIDITE PLAVU BERETKU, ZNATE DA STE UŠLI U DRŽAVU SEBORGA

Općinu Seborga pronaći ćete u Liguriji, poznatoj regiji sjeverne Italije koja se nalazi uz samu granicu s Francuskom. Često ćete čuti da se o njoj govori kao o zaselku koji se smjestio u provinciji Imperija u kojem živi tristotinjak stanovnika na površini od pet kvadratnih milja. Puteljak koji se uspinje prema idiličnom gradiću na vrhu vodi do „službenog“ graničnog prijelaza. Njega ćete prepoznati po karakterističnoj kućici u bojama službene zastave, bijeloj i plavoj, uz koju ponosno stoje samoprozvani carinici.

View this post on Instagram

A post shared by Luisa Amandola (@luisa_amandola)

Možda vam sve to zvuči pomalo smiješno, ali stanovnici Seborge kažu da je povijest pokazala da zaslužuju pravo na vlastitu državu, a te ćete dokaze o njezinoj nezavisnosti vidjeti na svakom uglu. S većine građevina promatraju vas oči poglavara oslikanih na portretima, a na ulici državna garda okićena plavim beretkama dočekuje turiste dramatičnim salutiranjem dok se bijelo plava zastava vijori iz gotovo svake kuće.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

POSTOJI VJEROVANJE DA SEBORGA NIKADA NIJE SLUŽBENO PRIPOJENA ITALIJI PA JE NJEN DANAŠNJI STATUS POSLJEDICA POVIJESNIH POGREŠAKA

Mnogi stanovnici kažu da postoji pregršt dokaza i dokumenata prema kojima Seborga nikada nije službeno pripojena Italiji te da je njezin sadašnji status talijanske provincije posljedica povijesnih pogrešaka. Naime, 60-ih godina prošlog stoljeća Giorgio Carbone, tada predvodnik lokalnih cvjećara, započeo je svojevrsnu kampanju pokušaja stjecanja nezavisnosti Seborga i okolnog teritorija. Carbone je tvrdio da je ona postojala kao suverena državica još 954. godine te da je od 1079. imala status općine Svetog Rimskog Carstva. Prema tome, Carbone smatra da ona nije bila uključena u proces talijanskog ujedinjenja 1861. godine te kao takva mora biti prepoznata kao nezavisni entitet.

View this post on Instagram

A post shared by Antonella Sessantuno (@antonella61s)

U tom su trenutku svi podržavatelji ove ambiciozne ideje zdušno počeli isticati sve simbole koji ukazuju na suverenost jedne zemlje. Tako je nastala službena zastava, kovani su prvi novčići te je uspostavljena državna garda koja je čuvala „granicu“ uz prepoznatljive bijelo-plave kućice na glavnom ulazu u Seborgu. Prvi službeni izbori održani su 1963. godine kada je Carbone izabran kao vođa ove samoprozvane države. Sebi je nadjenuo titulu princa, a tu je počasnu funkciju obnašao sve do svoje smrti 2009. godine.

PRIČA O KRALJEVSKOM PARU KOJI JE ZAMIJENIO MONAKO ZA SEBORGU

U ovoj samoprozvanoj državi izbori se održavaju svakih sedam godina. Danas ovim pitoresknim krajem vlada princeza Nina. Rođena u Njemačkoj, Nina Döbler Menegatto nekoć je živjela u Monaku sa svojim bivšim suprugom te nekadašnjim princom Marcellom I., a Seborgu su otkrili prije petnaestak godina kada su pronašli staru kuću na trgu koja je bila u potpunom rasulu.

View this post on Instagram

A post shared by Stiripentrucopii (@stiricopii)

Marcello je odlučio renovirati cijelu građevinu što se lokalnom stanovništvu jako svidjelo. Budući da su toliko ulagali u selo te u njemu pronašli svoj novi dom, mještani su predložili bivšem princu da se kandidira na izborima za sljedećeg poglavara. Nekoliko godina kasnije, novonastali kraljevski par je zajedničkim snagama vladao cijelim ovim područjem.

Njihove su dužnosti bile ugodne, ali odgovorne, pa su tako predvodili povorku Vitezova Templara na Dan državnosti Seborge te su čak sudjelovali kao predvodnici prekooceanskih delegacija, sve dok nisu krenuli svako svojim putem kada je Marcello abdicirao 2019. godine., a princeza Nina nastavila obnašati vrhovnu funkciju.

OGROMAN TURISTIČKI POTENCIJAL MJESTA S VELIKOM MAŠTOM

I sama princeza Nina kaže da je priča o mjestu u Italiji koje želi biti država ono što čini Seborgu tako popularnom među turistima. Moramo naglasiti da izdavanje putovnica i uspostavljenje imaginarnih granica nije ilegalno, već služi kao jako dobra prilika da se privuče i zabavi nove posjetitelje. Marketing se toliko dobro zahuktao da sve prodavaonice u mjestu prihvaćaju izmišljenu valutu Luigino koja često služi i kao suvenir.

Kako god okrenuli, svi su ti zanimljivi pothvati Seborgu smjestili na poprilično dobru poziciju na karti svijeta. Osim toga, kroz godine se ova provincija ostvarila i u uzgajanju cvijeća i maslinarstvu, danas glavnim granama lokalnog gospodarstva. Ako nekoga put navede u ovo bajkovito i luckasto mjesto, preporučujemo posjet godišnjem festivalu posvećenom mjesnom zaštitniku Svetom Bernardu. Tada, 20. kolovoza, mještani formiraju povorku u kojoj se nosi kip spomenutog sveca, a vjerujemo da je zabava koja nakon toga slijedi nešto što se ne propušta.

PODIJELI ČLANAK