Zamrznut u vremenu: grad u kojem žive 2 stanovnika, polarni medvjedi i tragovi misteriozne prošlosti

Pyramiden - grad u kojem danas žive 2 stanovnika i polarni medvjedi
piše Lara Žučko

Zaleđeni sovjetski grad usred sjevera Norveške napušten je prije nekoliko desetljeća, premda se čini kao da su još jučer mještani u žurbi ostavili neispijene šalice kave, domaće zadaće i na pola pospremljene krevete iza sebe. Tišinu pustih igrališta na kojima se nekoć čuo dječji smijeh sada prekida samo zvuk vjetra i škripa zahrđalih ljuljački. Oštećene fasade, prazne učionice i školske dvorane šapuću nevjerojatne priče dok istovremeno podsjećaju na postapokaliptične scene iz filmova katastrofe. Ovaj nekadašnji rudarski div posrnuo je pred neumoljivim zubom vremena i nemilosrdnim modernim napretkom te danas zjapi prazan. Ipak, grad Pyramiden mami sve veću pažnju avanturista koji bi se svakako trebali pripremiti na ekstremnu hladnoću, sveprisutnu jezu i polarne medvjede koji vrebaju iz sjene.

Kameni srednjovjekovni grad skriven na otočiću, iza strme litice u koju je uklesan, jedan je od najimpresivnijih na cijelom Mediteranu

PYRAMIDEN – GRAD ZALEĐEN U VREMENU I PROSTORU NA SAMOM KRAJU SVIJETA

Pyramiden je snijegom prekriveni rudarski gradić koji je dobio ime po veličanstvenoj obližnjoj planini prepoznatljivog oblika piramide. Njegova povijest započinje davne 1910. godine kada su ga Šveđani osnovali na Spitsbergenu, otoku oštrih vrhova koji je dio arhipelaga Svalbard, snježnog kraljevstva na kraju svijeta. Ipak, zbog nemilosrdne klime i ekstremno hladnih uvjeta grad je ubrzo napušten te takav ostaje do 1927. godine kada ga je tadašnja sovjetska kompanija Arktikugol otkupila od Švedske te uspostavila rudarsku zonu ugljena.

Na vrhuncu svog postojanja, neobični Pyramiden je brojao čak 1200 stanovnika koji su uglavnom bili zaposleni u rudniku te su sa svojim obiteljima živjeli u ovom sovjetski uigranom i izoliranom mikro svijetu. Ipak, mnogi kažu da je čak i u ta vremena Pyramiden odisao depresijom i svojevrsnom jezom. Ono što je naposljetku presudilo čitavom mjestu jest polagani prijelaz s ugljena na druge izvore energije te je sama svrha rudarskog grada na sjeveru polako nestajala, a s njim i samo stanovništvo. Do 1998. godine naselje je u potpunosti napušteno, a danas tamo možete vidjeti samo tragove misteriozne prošlosti, pokojeg zalutalog polarnog medvjeda, znatiželjnog turista ili jednog od dvoje ljudi koji tamo žive.

NASELJE RAĐENO PO MJERI SOCIJALISTIČKOG ČOVJEKA

Pyramiden je zamišljen i izgrađen u skladu sa sovjetskim načelima i idejama o idealnom društvu. Bio je samoodrživ te shodno tome imao vlastitu benzinsku stanicu, staklenik i farmu, školu, vrtić, hotel, restoran te zapravo sve ono što jednoj zajednici treba. Stvari su naizgled skladno funkcionirale sve dok posljednja ruda nije izvađena 31. ožujka 1998. godine.

Prekrasan grad posebne energije ogrnut će najšarmantnije ruho i oživjeti sva vaša osjetila: pripremaju jedinstveno urbano događanje koje se ne propušta!

S rudarskim radovima završio je i naoko harmoničan život čitave zajednice jer je stanovništvo iselilo iz grada, a sudeći po onome što su ostavili iza sebe, izgleda kao da su otišli u žurbi. Taj detalj čini cijelu priču još misterioznijom jer i danas se mogu na stolovima naći pribor za jelo, skijaška oprema u hodnicima, udžbenici na đačkim klupama te poluispijene šalice kave koje kao da je netko prije pet minuta ostavio iza sebe.

Zaista je posebno iskustvo istraživati puste hodnike poderanih tapeta koje su nekoć činile šareni ambijent zgrada. Njima odzvanjaju koraci i zamišljeni razgovori koji su se na njima odvijali, sjećanja na zvuk tipki najsjevernijeg klavira iz nekadašnjeg kulturnog centra i hukanje nemilosrdnog norveškog vjetra. Čak i stara Lenjinova bista, poznata kao najsjeverniji spomenik na svijetu, zloslutno stoji i promatra krajolik ispred sebe sebično ga čuvajući.

U GRADU DANAS ŽIVE DVOJE STANOVNIKA, NO POSJET JE OGRANIČEN

Premda potpuno pust i naizgled nepovratno zaboravljen, Pyramiden je još uvijek pod vlasništvom Arktikugol kompanije te zato barem dvije osobe moraju živjeti tamo, kako bi Rusija zadržala svoje suverenitet. To dvoje stanovnika zapravo su zaposlenici kompanije koja od 2007. godine renovira zgrade u pokušaju da privuče turiste u ovaj sjenama i snijegom prekriven grad duhova.

Pokojeg zalutalog turista ili tek pristiglog redarstvenika možete zateći u hotelu Tulipan koji je otvoren 2014. godine u skladu s novim naletom inspiracije ruskih vlasnika te pokušaja da od mjesta učine turističku atrakciju. Zanimljivo je da su u hotelu istaknuta mnoga upozorenja i upute za ponašanje u slučaju bliskog susreta s polarnim medvjedima, a posvuda se nalazi i zaštitna oprema koja bi vas mogla obraniti u nenadanim situacijama. Zato su vodiči koji vode redovne ture uvijek u punoj oružanoj spremi kako bi posjetitelje mogli obraniti od zalutalih zvijeri.

View this post on Instagram

A post shared by Svalbardguidene (@svalbardguidene)

Ulaz u grad nije zabranjen, ali posjetitelji ne smiju kročiti u zgrade bez dozvole, čak i kada su otvorene. Iako se možda čini kako bi posjet Pyramidenu mogao biti opasan po život uslijed ekstremne hladnoće i nimalo druželjubivih medvjeda, sigurni smo da bi se svatko tko posjeti ovaj ruski zaleđeni grad kući vratio s nevjerojatnim anegdotama i novim spoznajama o životu na Sjeveru.

PODIJELI ČLANAK