Možete li izgovoriti ime ovog grada? Ima čak 58 slova i službeno nosi titulu mjesta s najdužim imenom u Europi

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Kad ste bili mali vjerojatno ste igrali neku igru riječi poput, primjerice, kako izreći imenicu koja sadrži ekstremno puno slova. U vrtiću je to možda bila otorinolaringologija, dok se u srednjoj školi ulozi povećavaju, pa ste se možda susreli s riječju prijestolonasljednikovičičinima, što znači „onima koji pripadaju prijestolonasljednikovoj (maloj) supruzi“… To je s ukupno 31 slovo ujedno i druga najdulja hrvatska riječ.

Kameni srednjovjekovni grad skriven na otočiću, iza strme litice u koju je uklesan, jedan je od najimpresivnijih na cijelom Mediteranu

No, sve je to igrarija ako se uspoređuje s imenom velškog grada, odnosno sela, koje se okitilo titulom najdužeg imena mjesta u Europi. To se selo zove Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, i iz očitih razloga trudit ćemo se ne koristiti ovu riječ prečesto u tekstu.

Mala zajednica na otoku Anglesey u sjevernom Walesu zapravo je preimenovana 1860-ih, što je bio rani oblik reklamnog trika, a prije nekoliko godina je ponovo postala popularna zbog viralnog videoisječka meteorologa koji besprijekorno izgovara cijelo ime. Naravno, ime je ono što najviše privlači, ali Llanfair… i okolica imaju puno više od toga za ponuditi. Evo nekoliko stvari koje treba vidjeti i doživjeti – i nemojte nas tjerati da ponovno pišemo ime!

FOTOGRAFIRAJTE IME GRADA

Iako titula za najduži naziv mjesta na svijetu pripada brdu na Novom Zelandu s apsurdnih 85 slova, Llanfair… drži drugo mjesto i prvo mjesto u Europi sa svojih 58 slova. Ne iznenađuje da je najočitiji razlog posjeta fotografiranje punog imena mjesta koje je ponosno istaknuto na željezničkom kolodvoru. Za one koji ga pokušavaju izgovoriti, engleska aproksimacija prati izvorno velško ime. Sretno s tim.

Prekrasan grad posebne energije ogrnut će najšarmantnije ruho i oživjeti sva vaša osjetila: pripremaju jedinstveno urbano događanje koje se ne propušta!

POSJETITE DVORAC BEAUMARIS

Smješten u istoimenom gradu, dvorac Beaumaris pogodan je za jednodnevni izlet iz Llanfaira… Izgradnja velebnog i dobro očuvanog dvorca započela je 1295. godine, a odigrao je važnu ulogu u Engleskom građanskom ratu u 17. stoljeću. Dvorac predstavlja savršen primjer koncentričnog dizajna, a iako nikada nije bio u potpunosti dovršen, posjetitelji mogu vidjeti zidove s opkopom i kapije dok istražuju široku mrežu prolaza.

POPNITE SE NA DORSKI STUP ANGLESEY

Stup markiza od Angleseya siva je mramorna konstrukcija i jedna od najvažnijih znamenitosti na otoku Anglesey. Dorski stup ima zatvorenu platformu na vrhu i kip markiza, dovršen je 1815., dvije godine nakon bitke kod Waterlooa, a ima i okolni vrt te prilično strm uspon uz 115 stepenica do platforme za gledanje, odnosno zanimljivog vidikovca.

POSJETITE ANGLESEY SEA ZOO

Jedna od najboljih obiteljskih atrakcija u regiji, Anglesey Sea Zoo je neovisni morski obrazovni i istraživački centar te najveći akvarij u Walesu. Prikazuje više od 150 autohtonih vrsta morskog života, uključujući alge, morske pse, jegulje, morske konjiće i još mnogo toga. Tu se također nalazi mrijestilište jastoga i restoran koji poslužuje isključivo lokalne proizvode.

OTKRIJTE NEOLITSKE GROBNE HUMKE

Anglesey je poznat po brojnim neolitičkim grobnim humcima, od kojih su mnogi dobro očuvani. Među najpoznatijima je Barclodiad i Gawresova grobna komora, okrugla barijera koja se sastoji od kupolastog krova i nekoliko komora iskopanih 1952. Među raznim drugim prapovijesnim nalazištima su Din Dryfol, pećina Mynydda Bacha i uspravno kamenje Werthyra.

KUPITE SUVENIRE KOD JAMES PRINGLE WEAVERS

Smješten na Holyhead Roadu, James Pringle Weavers poznata je trgovina i turistička točka koja također ima trgovine u raznim drugim dijelovima zemlje. Nakon što je nedavno ponovno otvorena nakon opsežnog preuređenja, robna kuća prodaje odjeću, hranu i mnoštvo suvenira. Tu su i restoran i čajana. Obavezno kupite razglednice s legendarnim imenom grada.

POSJETITE SEOSKU KUĆU I VRTOVE PLAS NEWYDD

Kuća i vrtovi Plas Newydd sada su u vlasništvu nacionalne zaklade i nalaze se na obali tjesnaca Menai, okrenuti prema kopnu Walesa. Još jedan prikladan jednodnevni izlet iz Llanfair…, elegantna seoska kuća izgrađena je u 18. stoljeću i ima savršeno očuvan interijer iz 1930-ih i vojni muzej koji se fokusira na bitku kod Waterlooa. Posjetitelji također mogu istraživati prostrane vrtove dok uživaju u pogledu na planine Snowdonije.

POKUŠAJTE NAUČITI NEŠTO VELŠKOG

Iako ondje gotovo svi govore engleski, Anglesey je i dalje jedno od uporišta velškog jezika i vjerojatnije je da ćete ga čuti više nego engleski diljem otoka. Njime govori oko 430.000 ljudi, velški je daleko najplodniji od nekoliko preostalih keltskih jezika i ima službeni status u Walesu. Ako ste spremni za izazov, Anglesey je savršeno mjesto da pokušate naučiti nešto od ovog jedinstvenog jezika.

PODIJELI ČLANAK