Bajkoviti kameni grad na nekadašnjem putu svile naziva se i “Rim istoka”, a njegova mistična ljepota očarava svakog tko ga posjeti

Foto: Getty Images, Canva
piše Martina Hrupić

Ime mu zvuči kao ime nekog izmaštanog, bajkovitog grada, a neki njegovi dijelovi upravo tako i izgledaju. U ‘šumi gradova’ Samarkand je doista ‘posebna biljka’, na momente baš nestvarno lijepa. Stoga ni ne čudi da je vrlo često na itineraru današnjih putnika, baš kao što je bio nekada, kao trgovačko čvorište na famoznom Putu svile. Ovaj drugi najveći grad Uzbekistana, hvali se tisućama godina dugom povijesti, jedan je od najduže naseljenih gradova središnje Azije, a pršti od povijesti, kulture i arhitektonskih ljepota.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

‘RIM ISTOKA’ I KULTURALNI, RELIGIJSKI I IDEJNI ‘MELTING POT’

Zahvaljujući položaju na spomenutom Putu svile koji je spajao različite civilizacije, Samarkand je postao svojevrsni religijski, kulturni i idejni melting pot, a to se ogledalo i u njegovu izgledu. I sam je bio središte moćnog carstva pa mu se ponekad tepalo i ‘Rim istoka’. Samarkand je, iako postoje neki dokazi da je područje bilo naseljeno i prije 40 tisuća godina, osnovan oko sedmog stoljeća pr. Kr. Ime mu potječe od riječi iz sogdijskog jezika koja znači ‘kamena utvrda’ ili pak ‘grad stijena’, što je bila referenca na njegove jake utvrde koje su ga štitile, ali koje ipak nisu preživjele protek vremena. Svoj nevjerojatni procvat grad je doživio tijekom vladavine Timura u 14. stoljeću.

FASCINANTNI REGISTAN I NJEGOVE TRI MEDRESE

Malo tko pomisli na Samarkand, a da mu se u glavi odmah ne ukaže slika jedne od njegovih najvažnijih atrakcija – trga Registan. Nevjerojatno je to mjesto, lijepo na fotografijama, ali i uživo, predivno u svako doba dana. Malo tko se nađe u Samarkandu, a da to čudo arhitekture posjeti samo jednom. Registan je jedna od onih znamenitosti koje poželiš vidjeti uvijek iznova. Trg je definitivni simbol grada, ali se smatra i njegovom ‘srčikom’, a na njemu se nalaze tri medrese (islamska učilišta). Svaka od njih ima svoju priču.

Najstarija je Ulug Beg medresa. Ona datira iz ranog 14. stoljeća i svojedobno je slovila kao jedno od najboljih sveučilišta istoka. Sher-Dor medresa građena je od 1619. do 1639. godine te je slavna, što nije uobičajeno u islamu, po prikazima životinja. Posljednja medresa na trgu zove se Tilya-Kori medresa i izgrađena je deset godina nakon Sher-Dora, a u njezinu se dvorištu nalazi predivna džamija. Upravo je ona ‘središnje’ zdanje na predivnom trgu.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

NEVJEROJATNI GUR-E-AMIR MAUZOLEJ TE NEKROPOLA SHAH-I-ZINDA

Čovjek koji je najviše obilježio grad bio je Timur, osnivač Timuridskog Carstva. Upravo stoga ni ne čudi da je Gur-e-Amir mauzolej, kao njegovo posljednje počivalište, jedna od najvećih atrakcija grada. Mauzolej se nalazi nedaleko od Registana, a posebnom se ljepotom ističe i Shah-i-Zinda kompleks. Riječ je o nekropoli prepunoj prelijepih mauzoleja, jednom od najstarijih i najdugovječnijih neprestano nadograđivanih povijesnih lokaliteta na svijetu. Objekti u kompleksu građeni su u razdoblju od 11. do 19. stoljeća, a tamo se navodno nalazi i grobnica Kusam ibn Abbasa, rođaka proroka Muhameda.

ZVJEZDARNICA VLADARA I ASTRONOMA KOJI JE U 15. STOLJEĆU IZRAČUNAO NAGIB ZEMLJINE OSI

Samarkand je dom i zvjezdarnice Ulug Beg iz 15. stoljeća, koja je u svoje vrijeme prednjačila u astronomskim istraživanjima pod paskom tamošnjeg vladara, Timurova unuka, ali i astronoma i matematičara Ulug Bega. Naime, on je u to doba uspio izračunati trajanje godine s pogreškom od samo 25 sekundi, a savršeno je točno, potpuno u skladu s današnjim mjernim standardima, izračunao i nagib zemljine osi. Zabilježio je i koordinate tisuća zvijezdi. Glavni instrument koji mu je u tome pomogao, a koji je većinom očuvan i danas, jest tzv. sekstant Fakhrī.

LJEPOTA DŽAMIJA BIBI-KHANYM MOGLA JE KONKURIRATI LJEPOTI RAJA

Iduća bitna građevina koju je svakako nužno spomenuti u kontekstu Samarkanda jest Bibi-Khanym džamija, čija je ljepota, pričalo se u doba njezina nastanka, mogla konkurirati ljepoti raja. Nekada je upravo ta džamija bila jedna od najveličanstvenijih džamija islamskog svijeta s ulaznim lukom visokim čak 35 metara. Rekonstrukcija zdanja započela je još 1974. godine, traje i dan danas. I za to je samarkandsko zdanje ‘kriv’ Timur.

GRAD TEKSTILA, KERAMIKE, TEPIHA I FINE HRANE

No, iako o njima najviše pišemo, Samarkand nisu samo građevine. Samarkand je i grad odlične gastronomije, koja predstavlja mješavinu središnje azijskih i perzijskih utjecaja (plov i meso na ražnjićima su primjerice ‘osnova’ jelovnika, kao i predivno ukrašen uzbečki kruh). Isto tako, Samarkand je nadaleko poznat i po izradi tekstila i keramike.

PODIJELI ČLANAK