Najmanji grad na svijetu prema legendi su izgradili divovi, a obići ga možete za samo desetak minuta. Vodimo vas u Hum

Hum u Istri
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Početkom 20. stoljeća ovdje je živjelo 976 stanovnika. Već 1931. godine njihov broj počeo je opadati, da bi nakon završetka Drugog svjetskog rata, prema službenom popisu, grad brojao samo 86 žitelja. Život u unutrašnjosti najvećeg hrvatskog poluotoka nije bio nimalo lagan pa se trend iseljavanja nastavio kroz godine. Danas je ovaj istarski ljepotan dom za svega 20-tak ljudi, a iako se smatra gradom – u njemu nema semafora, prometnih znakova, službenih gradskih institucija, knjižnice, noćnih barova… Svih onih sadržaja koje smo navikli viđati u drugim urbanim sredinama. Vodimo vas u Hum, najmanji grad na svijetu koji će vas osvojiti na prvi posjet!

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

PREMA LEGENDI, GRAD HUM SU IZGRADILI DIVOVI

Prije nego smo svijetom počeli hodati mi ljudi, u Istri su, kaže legenda, živjeli divovi koji su izgradili brojna mjesta u dolini rijeke Mirne. Glavni div bio je Dragonja, a nazivao se i div Orač jer je zaorao brazdu od Ćićarije prema moru. Kroz tu je brazdu počela teći voda, a Dragonja ju je prozvao Mirna. Marljivi divovi izgradili su niz gradova, Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč i Grožnjan. Kad su bili gotovi ostalo im je još nešto kamenja i od njega su sagradili Hum – najmanji grad na svijetu. Legenda kaže da su bili tako veliki da bi svaki radio na svom brdu i međusobno su si dodavali alat.

View this post on Instagram

A post shared by Sara and Marin (@saraandmarin)

Smješten u blizini Buzeta, „grada tartufa”, Hum se prvi put spominje 1102. godine, a u njemu danas živi svega 20-tak stanovnika zbog čega nerijetko završi na naslovnicama brojnih svjetskih medija. Grad se ponosno uzdiže 349 metara iznad mora, u srcu centralne Istre, i ponosno čuva uspomene na neka stara, ali uzbudljiva vremena. U sukobima i pljačkaškim pohodima Hum je često stradavao pa su tijekom 16. i 17. stoljeća u njemu nadograđene obrambene zidine te su izgrađena nova glavna gradska vrata.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

UZ POMOĆ BOGA, RABOŠA I KOSIRA, STANOVNICI HUMA SVAKE GODINE BIRAJU SVOG „ŽUPANA”

Malobrojni stanovnici svake godine biraju župana s jednogodišnjim mandatom po prastarom hrvatskom običaju iz 12. i 13. stoljeća. Naime, u gradskoj loži 11 sudaca ide na izbore i bira novog gradskog poglavara koji će biti zadužen za manje poslove poput održavanja seoskih putova, upravljanja javnim radovima, čišćenja lokvi i rješavanja nesuglasica među susjedima. U prošlosti su gotovo sva mjesta u Istri birala svog župana, no običaj se zadržao samo u najmanjem gradu na svijetu. Osoba koja preuzima dužnost mora biti isključivo stariji, iskusniji muškarac kojeg prati dobar glas u seoskoj zajednici.

PROŠETAJTE KAMENIM ULIČICAMA I KUŠAJTE UKUSNE ISTARSKE SPECIJALITETE

Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od poznatih rakija po kojima je poznat, posebice bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava upravo u Humu. Svake godine krajem listopada ovdje se održava i Smotra rakija gdje se poznati proizvođači iz cijele Istre natječu za onu najbolju. Domaće i strane turiste posebno nadahnjuje župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je u današnjem obliku izgrađena 1802. godine.

View this post on Instagram

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

S obzirom na to da se grad može obići za svega 5 minuta, dulje se možete zadržati u Humskoj konobi kušajući neke od poznatih istarskih delicija. Tipično hladno predjelo su istarski pršut, ovčji sir i sir s tartufima. Nakon toga slijedi maneštra od bobića, a kao glavno jelo može se birati između fuža s domaćim gulašom, fuža s tartufima ili domaćim kobasicama, ombolo i kiseli kupus, a tu su i razne fritaje (kajgane) s gljivama, šparogama, tartufima… Ovaj istarski restoran zaista nudi izvrsnu atmosferu uz opuštajući ambijent i domaće specijalitete kojima ćete se rado vraćati.

Jeste li već posjetili najmanji grad na svijetu u srcu pitoreskne unutrašnjosti Istre?

PODIJELI ČLANAK