Šarmantni planinski gradić okružen čarobnom prirodom savršeno je odredište za zimski izlet i nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Foto: Getty Images
piše Martina Hrupić

Da je Begovo Razdolje na nadmorskoj visini od 1078 metara najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj, dobro je znana činjenica… No, znate li koji je najviši hrvatski grad? Ako ste pomislili Delnice, bili ste u pravu. Ovaj simpatičan grad smjestio se u Delničkoj dolini, okružen Drgomaljem, Petehovcem i Japlenškim vrhom, na visini od 698 metara, a predstavlja ‘glavni grad’ Gorskog kotara, odnosno tamošnje središnje i najveće naselje. Broje oko pet tisuća stanovnika, smještene su uz povijesno važnu Lujzijanu, koja je povezivala Karlovac i Rijeku, a osim što su oduvijek bile centar drvene industrije i šumarstva, Delnice su se prometnule i u turistička meku za sve one željne svježeg zraka i aktivnog odmora u svako doba godine.

Jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj, s kojeg pogled puca na čarobni kanjon, otočić i slapove, nerazvikana je tajna Nacionalnog parka "Krka"

IZNENAĐENJA ČEKAJU POSJETITELJE I U SAMOM GRADU

Prvi pisani trag o Delnicama seže još u 15. stoljeće, a grad su, kroz povijest, obilježili Frankopani i Zrinski. Oduvijek je svoju snagu izvlačio iz onoga što ga okružuje, nevjerojatno lijepe prirode, zbog koje ga i danas većina ljudi posjećuje. No, ako se nađete u Delnicama, spremni za neki planinarski ili skijaški pohod, zaustavite se i odvojite vrijeme i za razgledavanje grada. On, naime, skriva neka zanimljiva iznenađenja.

NAJSTARIJA ULICA U DELNICAMA DOM JE DVAJU VRIJEDNIH ZDANJA

Tijekom razgledavanja neminovno će vas put dovesti do tamošnje crkve sv. Ivana Krstitelja iz 19. stoljeća, ali i glavnog gradskog parka, Parka kralja Tomislava. Kročit ćete i glavnom, a ujedno i najstarijom delničkom ulicom – ulicom Franje Supila. Upravo u toj ulici nalaze se dva zdanja koja bude znatiželju turista. Jedno je kuća Rački iz 18. stoljeća, najstarija kuća u gradu, a drugo Popovićev mlin.

NAJSTARIJA KUĆA U DELNICAMA BROJI IZMEĐU 200 I 300 GODINA

Kuća Rački nalazi se na broju 94, a vodi se kao zaštićeni spomenik kulture. Starost joj se procjenjuje na između 200 i 300 godina, a vrijedna je jer posjetiteljima otkriva sve o tome kako su izgledali tamošnji tradicionalni objekti u potpunosti prilagođeni vremenskim prilikama koje vladaju u gradu. To su duge i oštre zime koje u prosjeku traju 106 dana, donose mnogo snijega i temperature ispod nule. Cijelo gospodarstvo se, piše u izvorima na temu kuće, nalazilo pod jednim krovom, dok je sijeno na tavanu u kombinaciji s drvenim krovom bilo odlična toplinska izolacija.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

POPOVIĆEV MLIN KAO ATRAKCIJA GRADA

Popovićev mlin pak je mlin koji je s radom krenuo 1925. te bio u funkciji sve do 1960. godine. U biti, riječ je o električnom mlinu obitelji Mihelčić, koji je bio jedan od prvih objekata u Delnicama koji je dobio električnu energiju. Njegova važnost za sam grad, ali i okolicu bila je neizmjerna, a sva pripadajuća infrastruktura očuvana je u izvornom obliku i dostupna za uvid posjetiteljima.

View this post on Instagram

A post shared by Iva Silla (@ivasilla)

SPOMENIK SNIJEGU KAO SPOMEN NA NEVJEROJATNIH 182 CENTIMETARA 2018. GODINE

Razgledavanje će vas, ne sumnjamo, odvesti i u mnogo bližu prošlost – doista blisku, u 2018. godinu. Naime, tada je u Delnicama napadalo čak 182 centimetara snijega, a kao podsjetnik na taj događaj u gradu je podignut ‘spomenik snijegu’. Kao drugi spomenik zimskim radostima slovi i 70-metarska skijaška skakaonica izgrađena 1947. godine na Japlenškom vrhu. Tamo postoji i tri kilometra dugačka staza s info tablama koja vodi oko samog vrha, a mnogi ga pohode i zbog lijepog pogleda na sam grad.

POUČNA STAZA LESKA ODLIČAN JE IZBOR KROZ CIJELU GODINU

No, mnogi dolaze u Delnice upravo zbog onoga što se nalazi u okolici grada – nevjerojatno lijepa priroda. U tom pogledu dvije se stvari posebno ističu – to su Nacionalni park Risnjak te izvor i dolina rijeke Kupe. U NP Risnjak možete, primjerice, sve do vrhova, Risnjaka (1528 metara) ili Snježnika (1506 metara), a obiteljima s djecom ili pak onima koji su zainteresirani za manje izazovne pothvate preporučuje se pet kilometara duga poučna staza Leska, koja je dostupna tijekom cijele godine. Risnjak inače slovi kao raj za speleologe i biologe. Na području parka brojne su špilje i jame, a tamo obitavaju i tri velike zvijeri – medvjed, ris i vuk.

U DOLINI LEPTIRA ŽIVI 500 VRSTA TIH INSEKATA

Po svojoj ljepoti ističu se i izvor te dolina rijeke Kupe, odnosno tamošnja dolina leptira, koja je dom za gotovo 500 vrsta leptira. Za one koji žele znati više tu su posjetiteljski, odnosno interpretacijski centri koji pričaju priču o Gorskom kotaru – “Skriveno blago Risnjaka” u Crnom Lugu, “Rodna kuća rijeke Kupe“ u Kuparima te „Goranska kuća znanja“ u mjestu Razloge.

KLIZALIŠTE OTVORENO SVE DO 28. VELJAČE 2024. GODINE

Delničko je područje predivno u svako doba godine, no posebne čari pokazuje i tijekom zime, kada nudi niz sadržaja vezanih uz snijeg i led. Tu je popularni zimski centar Petehovac, s opcijama za skijanje i sanjkanje. Istoimeni planinarski dom smješten na oko 1000 metara nadmorske visine poznat je i po dobroj gastronomskoj ponudi, dok u centru grada djeluje Ledena dvorana, odnosno klizalište koje će biti otvoreno sve do 28. veljače 2024. godine.

ODLIČNA GASTROPONUDA I LJEKOVITI ZRAK

Što se tiče hrane, u Delnicama i okolici nećete ostati gladni. Zvijezde jelovnika su krumpir, kiselo zelje, meso divljači i gljive. Navodno se u Delnicama, kažu neki, jede najbolja sarma u Hrvatskoj, a na glasu je i tamošnji zrak koji se smatra prirodnom aromaterapijom te je područje odlično općenito za odmor i oporavak, ali i, primjerice, visinske pripreme sportaša.

PODIJELI ČLANAK