Čarobna Ljubljana: Grad koji će vas očarati toplom atmosferom, dobrim ljudima i impresivnom prirodom

Izlet u Ljubljanu
piše Putni Kofer

Tražite idealnu vikend destinaciju za opuštanje, a da pritom upoznate nešto novo? Kako vam zvuči izlet u Ljubljanu? Udaljena samo 130 kilometara od Zagreba, slovenska prijestolnica je idealno odredište za jednodnevni izlet, a nećete požaliti ni ako tamo odlučite prespavati. Prestižni britanski list The Telegraph jednom je prilikom objavio tekst o Ljubljančanima kao duboko samopouzdanim, izrazito raspoloženim, posebno tolerantnim i vrlo, vrlo gostoljubivim domaćinima, a lijepo uređena Ljubljana pružit će ponešto za svakoga – od povijesti, veličanstvenog dvorca, izvrsne gastronomije do prekrasnih parkova i šetnica.

LJUBLJANA – GRAD PO MJERI SVAKOG ČOVJEKA

Izleti u Sloveniju su uvijek dobra ideja, a mnogi će vam reći da je Ljubljana grad po mjeri svakog čovjeka. Radi se o malom gradiću na rijeci Ljubljanica u kojem žive neki divni, ljubazni ljudi s kojima nećete imati problema zbog jezične barijere jer razumiju sve jezike s Balkana.

Cijeli grad možete obići pješice ili na biciklu, a ono što će vas posebno oduševiti u Ljubljani je razvijena biciklistička infrastruktura. Biciklisti su posvuda i ravnopravni su sudionici u prometu. Ljubljana se nalazi među europskim prijestolnicama najprikladnijim za bicikliranje i među onima koje su u tu vrstu održive mobilnosti najviše investirale.

Grad koji visi nad morem: Spektakl prirode i onoga što je ljudska ruka učinila

IZLET U LJUBLJANU – ŠTO POSJETITI?

Savršen način da započnete dan u Ljubljani je šalica kave u jednom od lokala na obalama rijeke Ljubljanice. Nakon toga, laganom šetnjom upoznajte glavni, Prešernov trg, Tromostovje te Ljubljanski dvorac koji se nalazi na zelenom brežuljku usred grada. Radi se o moćnoj srednjovjekovnoj utvrdi koja već više od pet stoljeća ponosno kraljuje gradom.

Nakon što se upoznali stari dio grada, uputite se do najvećeg i najljepšeg parka u Ljubljani koji je udaljen samo jedan kilometar od središnjeg gradskog trga. Park Tivoli idealno je mjesto za boravak u prirodi, obiteljsku šetnju i zajedničke aktivnosti s djecom. Zbog svog filmskog uređenja u njemu se često odvijaju izložbe, koncerti i razni drugi umjetnički performansi. Ako vas vrijeme posluži, odlična zabava na otvorenom je zagarantirana.

UMJETNOST, KULTURA I BROJNE ZNAMENITOSTI

U središtu grada nalazi se i Metelkova, središte ljubljanske umjetnosti i gradske kulturne scene. Tu se okupljaju brojni bendovi, održavaju izložbe, radionice te različite kulturne manifestacije. Ne propustite posjetiti Botanički vrt, Trg ispred Slovenske narodne banke i Kongresni trg. Uz šetalište uz rijeku prostiru se brojni lokali čije terase nude lijepi pogled na gradski centar i rijeku.

Nezaboravni Berlin: simbol nekadašnje podjele danas je multikulturalan grad i metropola vrijedna divljenja

Vikend je rezerviran za sve ljubitelje rukotvorina, vintage i retro stvari. Naime, u centru grada se održavaju mali sajmovi koji odišu nekim starim vremenima. Prošetajte se ljubljanskim ulicama i dopustite ovom gradu da vas zadivi, a ako vam ostane vremena, uputite se na kratki izlet na Bled, koji je udaljen samo 50-tak kilometara od čarobne slovenske prijestolnice.

Lastovo – otok po mjeri čovjeka željnog susreta s rajskom ljepotom i netaknutom prirodom
PODIJELI: