Nerazvikani park prirode u kojem vladaju ptice, prekrasni vidikovci i bezbroj nijansi zelene i plave idealno je odredište za jesenski izlet

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Prvo, u daljini, svijetlo plava, pomalo zamućena boja neba, pa zatim izrazito tamno plava boja mora i još tamnija otoka usred njega, pa zelenilo maslinika i raslinja i na kraju, najbliže, gotovo pod vama, neobični tirkiz. Baš tu ćete lepezu boja i nijansi vidjeti ako se zateknete na 300 metara visokom Kamenjaku, najvišoj točki Parka prirode Vransko jezero. Pogled je to od kojeg ćete se teško odvojiti, no stvar ipak olakšava činjenica da je i ostatak parka oaza za ljubitelje prirode i životinja, ali i aktivnog odmora. Idealan je to kutak Hrvatske za sve koji se žele nakratko izgubiti u zagrljaju prirode. I, s obzirom na njezin tamošnji status, ostaviti je baš onakvom kakvu su je i zatekli.

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

ORNITOLOŠKI REZERVAT KAO SRCE PARKA I UTOČIŠTE BROJNIM ŽIVOTINJSKIM VRSTAMA

Park prirode Vransko jezero proglašen je 1999. godine. Broji 57 kilometara četvornih. Na njegovom sjeverozapadnom dijelu nalazi se Ornitološki rezervat koji je osnovan još ranije, 1983. godine. Upravo taj rezervat predstavlja “srce parka”, njegov najvažniji dio. Cilj mu je, među ostalim, zaštita močvarnog staništa koje je trajni ili privremeni dom brojnim ptičjim vrstama.

View this post on Instagram

A post shared by Park prirode Vransko jezero (@pp_vransko_jezero)

NA PODRUČJU PARKA ŽIVI ČAK 260 VRSTA PTICA, MEĐU NJIMA I NAJBRŽA NA SVIJETU

U Parku prirode Vransko jezero obitava čak 260 različitih vrsta ptica, među njima i najbrža ptica na svijetu. Radi se o sivom sokolu koji, s duljinom od oko 60 centimetara te duplo dužim rasponom krila, može razviti brzinu od nevjerojatnih 389 kilometara na sat. Od spomenutih 260 ptičjih vrsta, njih 87 tamo provodi zimske mjesece. Mnogi od njegovih ptičjih stanovnika, kao uostalom i nekih ptica selica koje Vransko jezero koriste kao prijeko potrebno odmorište, nalaze se na popisu ugroženih vrsta.

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

Neslavnu “titulu” nose i dva najslavnija stanovnika parka, čaplja danguba i mali vranac, ali i neobična i još uvijek vrlo misteriozna europska jegulja koja može narasti do dva metra. Ta vrsta danas spada u strogo zaštićene, a upravo je Vransko jezero jedno od njezinih staništa u koje dolazi kao mlada iz dalekog Sargaškog mora, nošena Golfskom strujom. U to se more ponovno vraća u dobra mrijesta, koji i dan danas predstavlja misteriju.

NAJVEĆE JEZERO U HRVATSKOJ JE U BITI KRŠKO POLJE ISPUNJENO VODOM

Samo jezero, inače krško polje koje je ispunjeno vodom, ima površinu od 30 kilometara četvornih i najveće je jezero u Hrvatskoj. Jedna od glavnih karakteristika mu je ta da se proteže u duljini od oko 14 kilometara, paralelno s morskom obalom, od kojeg ga razdvaja najviše kilometar debeo “greben”. S morem je spojeno umjetno prokopanim kanalom Prosika, ali i prirodnim podzemnim labirintom pukotina kroz koje prolaze i miješaju se slana i slatka voda.

RAZINA JEZERA MOŽE SE SMANJITI I CENTIMETAR PO DANU

Vransko jezero pod velikim je utjecajem klimatskih promjena te je u tom smislu iznimno osjetljivo. Naime, ono je plitko, maksimalna mu je dubina pet metara, te je razina vode u njemu nestabilna, pogotovo zbog sve manje oborina te sve slabijih pritoka zbog sve značajnijeg iskorištavanja vodnih resursa u njegovu širem okruženju. Povrh toga, sve više temperature utječu i na sve višu razinu isparavanja jezera zbog čega mu prijeti zaslanjivanje već ionako bočate vode. Uslijed svih spomenutih okolnosti, razina vode u jezeru ponekad se zna u samo jednom danu smanjiti za čak jedan centimetar.

View this post on Instagram

A post shared by Park prirode Vransko jezero (@pp_vransko_jezero)

NA SVOJE ĆE DOĆI I LJUBITELJI ADRENALINA, ALI I POVIJESTI

Na području parka, ali i u njegovoj neposrednoj blizini, na svoje će doći, osim ljubitelja životinja i adrenalina, i ljubitelji povijesti. Oni tamo mogu razgledati niz arheoloških nalazišta, obrambenih utvrda, crkava, kao i sasvim praktične, životne svjedoke nekadašnjeg stila života uz Vransko jezero – kamene banjeve, odnosno skloništa od vremenskih prilika, te kamene vrše u tlu.

Ljubitelji aktivnog odmora moći će uživati u šetnicama i planinarskim stazama. Opcije su brojne – od staza s info tablama koje su pogodne za djecu do nešto izazovnijih opcija. Svakako se preporučuje staza u samom Ornitološkom rezervatu. Postoji i mogućnost najma bicikla jer područje uz jezero nudi niz mogućnosti i u tom smislu, ali i najma kajaka te vožnje jezerom na električnom brodu.

View this post on Instagram

A post shared by Park prirode Vransko jezero (@pp_vransko_jezero)

Za najmlađe tu je, među ostalim, i adrenalinski park. Ima se što raditi i u okolici samog parka, dakle u neposrednoj blizini njegovih granica. Od razgledavanja zapuštenih starog grada Vrane i lokaliteta Crkvine do primjerice obnovljenog Maškovića hana, koji slovi za najzapadniji spomenik civilne islamske arhitekture u Europi.

TRI POSJETITELJSKA CENTRA I VRLO PRISTUPAČNE CIJENE ULAZNICA

Za kraj, evo nekoliko praktičnih informacija za vaš izlet na Vransko jezero. Sam park ima tri posjetiteljska centra, na kojima se mogu kupiti i ulaznice: info centar Crkvine, Kamenjak i Prosika. Park nudi različite opcije vođenih tura i edukativnih programa, što grupnih što individualnih. Cijena osnovne ulaznice za odrasle iznosi pet eura, a za djecu od sedam do 18 godina upola manje. Godišnja ulaznica za odrasle iznosi 15 eura, a za djecu 7,5 eura. Plovidba električnim brodom je primjerice 10 eura, najam električnog bicikla 30 eura na dan te 6 eura na sat (obični je upola jeftiniji). Kajak dvosjed stoji sedam eura na sat.

PODIJELI ČLANAK