U najhladnijem gradu na svijetu zima traje 9 mjeseci, temperature se spuštaju do minus 50, a prehladno je čak i za kopanje grobova i letove zrakoplovom

Foto: Flickr
piše Martina Hrupić

Grad je to samo za one koji doista misle ozbiljno. Kako drugačije u jednoj rečenici opisati ruski Jakutsk, najhladniji grad na svijetu u kojem se temperature zimi spuštaju na nevjerojatnijih minus 50 stupnjeva Celzijevih. Jakutsk je administrativno središte jednako hladne, ali i nadasve ogromne regije Sakha, najveće federalne države na svijetu. Grad je to narastao na permafrostu, debelom sloju trajno zaleđenog tla, grad u kojem je, kako je svojedobno pisao National Geographic, prehladno za građevinske radove ili kopanje grobova, prehladno za let avionom ili uzgoj usjeva, grad u kojem na tržnicama nema svježeg povrća, već samo svježe i hladne, smrznute ribe aranžirane poput velikih buketa cvijeća.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

PROSJEČNE ZIMSKE TEMPERATURE OD MINUS 40 STUPNJEVA

Jakutsk je doista neočekivano živahan grad, iako izlazak na ulicu redovito podrazumijeva razmišljanje o tome kako izbjeći ozebline te se u doba najgorih hladnoća izlazi tek na kratko. Internet hvali njegovu živahnu kulturnu scenu, ima čak i vlastiti simfonijski orkestar, a grad se ponosi i svojim folklorom i tradicijom. Inače je, kao i regija koje je glavni grad, turistički najmanje posjećen dio Rusije. Ne bez razloga. Daleko je, a zima traje od listopada do svibnja, s time da se temperature spuštaju i do minus 52 stupnja Celzijevih. Prosječne zimske temperature kreću se inače oko minus 40 stupnjeva Celzijevih, a njih izdržava začuđujuće puno ljudi.

OD DRVENE UTVRDE DO URBANE KOŠNICE S 300 TISUĆA LJUDI

Naime, grad je još 1632. godine osnovao ruski istraživač Pyotr Beketov. Započeo je kao mala drvena utvrda, baza za istraživanje okolnog područja, a s vremenom prerastao u urbanu košnicu drvenih kuća, sovjetske gradnje i modernih visokih zgrada, u kojoj živi oko 300 tisuća ljudi. Svi oni nose se s još jednim rekordom kojeg je Jakutsk vlasnik – grad s najvećom temperaturnom razlikom na svijetu, odnosno najvećom razlikom između najniže i najviše zabilježene temperature od nevjerojatnih 100 stupnjeva Celzijevih. Isto tako, nose se i s ‘vječitom maglom’. Grad je inače, kada je hladno, redovito ovijen u neku izmaglicu, što mu daje dodatni štih neobičnosti. Riječ je o magli koja se stvara kada je zrak toliko hladan da se onaj topliji, a koji dolazi od kuća, ljudi ili automobila ne može dići.

PREDIVNA RIJEKA LENA I NJEZINI NEVJEROJATNI STUPOVI’

Jakutsk, koji je inače povezan s drugim ruskim gradovima transsibirskom željeznicom, smješten je na obali rijeke Lena, jedne od najdužih i najnetaknutijih rijeka na svijetu dugačke 4472 kilometra. Rijeka Lena je samo dio nevjerojatno velikog vodnog sustava u široj jakutskoj regiji, koju čini oko 700 tisuća rijeka i 800 tisuća jezera. U okolici grada nalazi se i predivan nacionalni park Stupovi Lene (Lena Pillars). Nevjerojatna je to stjenovita formacija upisana na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

NAJVEĆI GRAD NA SVIJETU IZGRAĐEN NA PERMAFROSTU

Jakutsk je isto tako i najveći grad na svijetu koji je izgrađen na permafrostu. Ta činjenica podrazumijeva posebna pravila gradnje kako bi se spriječilo otapanje tla. Zbog toga je i popularno odredište za znanstvenike koji se bave proučavanjem istog i njegova utjecaja na okoliš. Povrh svega toga, Jakutsk ‘leži’ na dijamantima. Od tamo potječe čak petina tog skupocjenog dragog kamenja na svijetu.

MUZEJ MAMUTA I KRALJEVSTVO PERMAFROSTA

Jakutsk se, osim prirodnim ljepotama u njegovoj okolici, može pohvaliti i nizom rukom sagrađenih atrakcija u samom gradu. Primjerice, u tom se gradu nalazi Muzej mamuta u kojem su izloženi ostaci tih životinja nađeni u regiji, među ostalim vunastog mamuta. U gradu se nalazi i Kraljevstvo permafrosta (Permafrost Kingdom) s impresivnim ledenim skulpturama. Svake godine održavaju i festival pod imenom ‘Pole of Cold’ posvećen upravo tamošnjim izazovnim vremenskim uvjetima. Inače, upravo to ime – Pole of Cold – nosi selo Oymyakon, i službeno najhladnije mjesto na svijetu. Upravo su tamo zabilježene najniže temperature od minus 71.2 stupnja Celzijeva. Prema tom selu i Jakutsk se, kao najhladniji svjetski grad, čini nekako – topao.

PODIJELI ČLANAK