Zvonik katedrale koji izranja iz modrozelenog jezera simbol je čudesne otpornosti, a danas služi kao svjetionik i nautička oznaka

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Ekonomski napredak i duboke društvene te kulturne promjene tijekom povijesti su ostavili neizbrisiv pečat na životima mnogih ljudi. Diljem svijeta svjedočimo brojnim primjerima gdje je lokalno stanovništvo često bilo prisiljeno napustiti svoje domove i ostaviti iza sebe sve što su generacijama gradili. U tom kompleksnom mozaiku prošlosti posebno se ističu vrijedni sakralni objekti, poput potopljene crkve sv. Katarine u Italiji čiji zvonik danas izranja iz modrozelenog jezera i poput magneta privlači turiste. No, ona nije jedini takav primjer. Katedrala Svetog Nikole u Rusiji također je potopljena kako bi vlasti stvorile umjetno jezero za potrebe hidroelektrane. I bez obzira na to što danas iz vode izranja samo zvonik – ova građevina izgleda fascinantno!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

TRAGIČNA SUDBINA KATEDRALE SV. NIKOLE U KALJAZINU

Zvonik Katedrale sv. Nikole nalazi se u neposrednoj blizini ruskog gradića Kaljazina, koji je udaljen otprilike 200 kilometara od prijestolnice Moskve. Prekrasna katedrala, zajedno sa susjednim samostanom, izgrađena je tijekom 18. stoljeća. Nažalost, 1939. godine doživjela je tragičnu sudbinu kada je završila pod vodom, uslijed izgradnje brane koja je bila dio šireg nastojanja vlasti da moderniziraju zemlju.

U vrijeme kada je tadašnji državnik donio odluku o izgradnji brane Uglich s namjerom formiranja hidroelektrane, Kaljazin je postao žrtva radikalne transformacije. Neki od najvrjednijih dijelova grada, uključujući nekoliko srednjovjekovnih građevina, katedralu sv. Nikole te čitav niz ulica, kuća i drugih značajnih povijesnih te arhitektonskih spomenika, u potpunosti su potopljeni pod vodom. Time je zauvijek uništena bogata baština grada.

DANAS SE ZVONIK KORISTI KAO SVJETIONIK

Sve građevine koje su bile poplavljene su se urušile, osim zvonika katedrale sv. Nikole koji je čudesno preživio. Ubrzo nakon toga vlasti su donijele odluku o očuvanju ove povijesne konstrukcije, koja se danas koristi kao nautička oznaka i svjetionik. Tijekom godina zvonik je postao simbol rijeke Volge i grada Kaljazina.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

Visina zvonika doseže impresivnih 392 metra, što je gotovo jednako visini zgrade od 23 kata. Unutrašnjost tornja je potpuno prazna, budući da su sve relikvije i namještaj uklonjeni prije nego što je razina vode porasla. Unatoč tome, mnogi turisti i dalje dolaze posjetiti ovaj kultni toranj. Ova atrakcija privlači i kupače te je opremljena malim pristaništem za čamce. Zimi, kada je jezero zaleđeno, zvonik se može obići pješice.

PODIJELI ČLANAK