Dizajnirao ga je odvjetnik, kasnio je zbog ptica i snijega, a nadimak je dobio po krupnom voditelju radova: evo koje još tajne skriva slavni Big Ben

piše Putni Kofer

Što je Big Ben? Većina ljudi na ovo bi brzopotezno pitanje kao iz topa ispalilo – toranj sa satom u Londonu, a oni informiraniji dodali bi i da je smješten uz Temzu, tik uz zgradu britanskog Parlamenta. Big Ben uistinu jest jedan od najprepoznatljivijih simbola Londona, no svi koji bi ponudili gore spomenuti odgovor ipak bi bili u krivu. Naime, ono što danas nazivamo Big Ben zapravo je nadimak zvona unutar tornja, smještenog unutar sata. Sam toranj godinama je nosio ime Clock Tower (toranj sa satom), a 2012. godine preimenovan je u Elizabeth Tower, odnosno Elizabetin toranj, povodom kraljičinog dijamantnog jubileja. Ovo su samo neke od zanimljivih činjenica o jednoj od najposjećenijih znamenitosti britanske prijestolnice, a u nastavku doznajte koje još tajne i zanimljivosti krije slavni Big Ben.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

IME JE DOBIO PO “VELIKOM BENU”, VODITELJU RADOVA U VRIJEME KAD JE POSTAVLJEN

Zvono unutar tornja službeno se zove “Great Bell”, odnosno veliko zvono, a nadimak je dobilo po sir Benjaminu Hallu, voditelju radova na zgradi Parlamenta u vrijeme kad je zvono postavljeno. Gospodin Hall bio je jačeg stasa pa je njemu, kao i moćnom zvonu, pristajao nadimak “veliki”. Njegovo je ime ugravirano na zvono kad je ono postavljeno i ime Ben zadržalo se do današnjeg dana.

View this post on Instagram

A post shared by Philipp Pley • Switzerland (@philipp_pley)

TORANJ JE VISOK 96 METARA, A NA NJEMU JE NAJVEĆI ČETVEROSTRANI SAT NA SVIJETU

Zvono Veliki Ben postavljeno je 1858. kad je toranj dovršen, a satovi su počeli raditi 7. rujna 1859. godine. Sam je toranj visok oko 96 metara, izgrađen je u neogotičkom stilu, a cijelu je građevnu dizajnirao arhitekt Augustus Pugin. Danas je Big Ben najveći četverostrani sat koji i dalje zvoni, a toranj je dugo bio među najvišima na svijetu.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

VELIKI BEN JE ZAISTA VELIK I TEŽAK, A KAZALJKE NA SATU DUGE SU VIŠE OD ČETIRI METRA

Zvono je teško nevjerojatnih 13,7 tona, što je, za usporedbu, dvostruko više nego što je nekad davno težio T-Rex! Njegov je radijus tri metra, a “čekić” u središnjem dijelu teži čak 200 kilograma. Na tornju su četiri sata, po jedan sa svake strane svijeta. Svaki ima radijus 7 metara, kazaljka koja pokazuje sat dugačka je nešto manje od tri metra, a ona koja pokazuje minute dugačka je više od četiri metra.

DIZAJN JE DJELO ODVJETNIKA, A NE URARA. NIJE ZAŠTIĆEN I MOŽE GA KORISTITI TKO GOD ŽELI

Toranj sa satom nije dizajnirao urar Edward Dent, on je napravio samo inicijalnu skicu mehanizma. Posao je tada preuzeo odvjetnik Edmund Beckett Denison koji je toliko izmijenio Dentove nacrte da je na kraju on postao glavni dizajner cijelog sustava. Denison nije zaštitio svoj dizajn pa je svaki urar kasnije bio slobodan koristiti se njime.

PRVOJ VLADARICI, OD ŠEST KOLIKO IH BIG BEN JE DOSAD ISPRATIO, POSVEĆEN JE NATPIS NA SVA ČETIRI SATA

Big Ben dosad je svjedočio vladavini šest monarha: kraljice Viktorije, kralja Edwarda VII, Kralja Đure V, kralja Edwarda VIII, kralja Đure VI i sada kraljice Elizabete II. U čast prvoj vladarici za čije je vladavine postavljen, na sve četiri strane sata upisano je “DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM”, što na latinskom znači “Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju Prvu”.

SVJETLO NA VRHU TORNJA POKAZUJE KAD PARLAMENT ZASJEDA

Samo dva mjeseca nakon što se prvi put oglasilo 1959. zvono je napuklo i odneseno je na popravak. Vraćeno je na svoje mjesto tek četiri godine kasnije. Najduže nije radilo 1976. godine kad je obnova trajala čak deset mjeseci. Stranice sata osvijetljene su energetski učinkovitim žaruljama koje mogu raditi bez mijenjanja i do 60 tisuća sati, što je gotovo sedam godina. No, rasvjeta nije paljena za vrijeme Drugog svjetskog rata kad su u cijelom gradu bila zamračenja. Svjetlo na vrhu Big Bena pokazuje i što se događa u zgradi Zastupničkog doma britanskog Parlamenta. Ako dom zasjeda, svjetlo na vrhu tornja će biti upaljeno.

JEDNOM JE KASNIO ZBOG PTICA NA KAZALJKAMA, A ZBOG SNIJEGA NIJE OZNAČIO NOVU GODINU

Novu godinu 1962. brojni su stanovnici Londona dočekali na zabavama ili obiteljskim okupljanjima, no u ponoć te godine nije se oglasilo slavno zvono na koje su uvijek računali da im da do znanja da je vrijeme za čestitke i valcer. Te je godine pala velika količina snijega koja se zadržala i na kazaljkama i usporila ih pa je sat, a time i zvono, kasnilo. Drugo zanimljivo kašnjenje zabilježeno je 1944., kad se na kazaljku smjestilo jato ptica. Dok nisu odletjele sat nije pokazivao točno vrijeme.

TORANJ, SAT I ZVONO TRENUTNO PROLAZE NAJVEĆU OBNOVU U POVIJESTI

Clock Tower, ili jednostavno Big Ben, oduvijek je bio jedna od najposjećenijih londonskih turističkih atrakcija, no zadnjih nekoliko godina, od 2017., turisti mu se mogu diviti samo izvana jer je u tijeku najveća restauracija od njegova postavljanja. Ove je godina napokon oslobođen skela, uklonjena je zaštita i s jednog od restauriranih satova i vjeruje se da će ga uskoro posjetitelji vidjeti u punoj ljepoti.

PODIJELI ČLANAK