Atrakcija koja prkosi gravitaciji: je li Kosi toranj u Pisi siguran za posjetitelje i zašto je nagnut

Kosi toranj u Pisi
Fotografije: Unsplash
piše Putni Kofer

Kosi toranj u Pisi jedna je od najposjećenijih znamenitosti u svijetu koja je stekla veliku popularnost zahvaljujući svom izraženom nagibu koji prkosi gravitaciji. No, iako većina turista koji hrle popeti se na ovaj impresivni talijanski spomenik o sigurnosti vrlo malo znaju, posljednja tri desetljeća brojni građevinari i arhitekti provode stabilizacijski program i svake godine donose izvješće koje otkriva koliko se toranj ispravio tijekom 12 mjeseci. To je nužna intervencija iz sigurnosnih razloga, no mnoge zanima bi li svijet izgubio interes za posjet ovom dragulju da se konstrukcija u potpunosti ispravi?

U maloj europskoj državi ljudi žive najduže na svijetu: svaki treći stanovnik je milijunaš, klima je idealna, a sigurnost na najvišem nivou

ZAŠTO JE TORANJ U PISI NAGNUT I JE LI OPASAN ZA POSJETITELJE?

Poznat samo kao „Torre di Pisa” na talijanskom, bez spominjanja nagiba koji mu je donio svjetsku popularnost, toranj se počeo naginjati zbog nestabilnih temelja. Izgrađen je kao samostojeći zvonik za susjednu katedralu u Pisi, a gradnja je trajala čak dva stoljeća, od 1173. do 1372. godine. Čim je započela realizacija ovog građevinskog projekta u 12. stoljeću, struktura se počela naginjati jer meko tlo nije moglo podnijeti njegovu težinu, a nagib se nastavio povećavati tijekom daljnje nadogradnje u 14. stoljeću.

Na nekim je mjestima klimavo tlo zapravo bilo pravi blagoslov. Toranj je preživio četiri velika potresa od svoje izgradnje zahvaljujući sposobnosti slabih temelja da apsorbiraju udare. Zahvaljujući stručnjacima koji svakodnevno prate njegovo kretanje, posjetitelji danas nisu u opasnosti te je njegovo „zdravstveno stanje” izvrsno, ali to nije oduvijek bilo tako.

Nekoć se Kosi toranj u Pisi smatrao vrlo opasnim te se u 1990-ima smatralo razboritim započeti projekt stabilizacije. Spomenik je bio zatvoren za posjetitelje, a 1993. godine građevinski inženjer Michele Jamiolkowski sazvao je međunarodni odbor da intervenira.

Znate li gdje se nalazi najduža ulica u Hrvatskoj? Spaja čak tri županije i ima više od 600 kućnih brojeva

KAKO SE ISPRAVLJA NAGIB KOSOG TORNJA U PISI?

Povjerenstvo je zaključilo da bi izmjene na krhkim temeljima mogle pogoršati probleme pa su se uobičajena rješenja poput ubrizgavanja cementa morala odbaciti. Umjesto toga, odlučili su se za skupi projekt vađenja zemlje. Inženjeri su uklonili zemlju s gornje strane temelja tornja i upotrijebili čelične sajle da ga usprave. Tim je također shvatio da je podzemna voda ispod strukture neravna, zbog čega se je još više naginjao tijekom zimskih kiša. Postavili su odvode kako bi izvukli dio vode i poravnali temelje.

View this post on Instagram

A post shared by Nathalia Marinho (@nathaliamarinho46)

Svake godine toranj se podvrgava provjeri nagiba. Mjerenja za 2022. godinu pokazuju da se zgrada od 2001. godine ispravila za dodatna četiri centimetra. Procjena iz 2005. spomenik je proglasila sigurnim sljedećih 300 godina. Neki su inženjeri predvidjeli da će se toranj potpuno ispraviti u budućnosti. No, to neće biti još neko vrijeme, tako da još uvijek imate dovoljno vremena za poziranje za najlegendarniju talijansku fotografiju.

KOSI TORANJ JE IZGRAĐEN DA SE POKAŽE VOJNA, TRGOVAČKA I POLITIČKA MOĆ PISE

12. stoljeće bilo je dobro za Pisu. Naime, vojna, trgovačka i politička važnost grada rasle su kako je njihova nekoć mala morska luka postala velika regionalna sila. Kao i svaki prosperitetni srednjovjekovni talijanski grad, Pisa je počela ulagati svoje novo bogatstvo u izgradnju velebnih građevina.

Nakon što su 1063. opljačkali Palermo, gradske vlasti trebale su idealno mjesto za izlaganje svog novostečenog blaga koje su donijeli sa Sicilije pa su odlučili izgraditi „Polje čuda” koje će na kraju biti dom katedrale, krstionice, groblja i jednog vrlo visokog zvonika. Zapravo, zvonik je trebao biti najviši u svom vremenu i vjerojatno bi i bio da su okolnosti bile drugačije.

SAVEZNICI SU NAMJERAVALI UNIŠTITI TORANJ TIJEKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA

Američki vojnici imali su zapovijed da sruše sve zgrade u Italiji koje su mogle služiti kao vidikovci ili „gnijezda” za neprijateljske snajperiste tijekom Drugog svjetskog rata. Zapravo, Nijemci koji su u to vrijeme okupirali Italiju često su koristili toranj kao vidikovac, ali se kaže da su saveznici, kada su stigli, bili toliko impresionirani ljepotom Kosog tornja u Pisi i okolnog „Polja čuda” da su odlučili sačuvati to područje.

JESTE LI ZNALI DA U PISI IMA JOŠ NEKOLIKO KOSIH TORNJEVA?

Kosi toranj nije jedina nagnuta građevina u Pisi. Posebno nestabilno tlo ispod grada učinilo je i druge kule nagnutima. Među njima je zvonik crkve San Nicola, izgrađen otprilike u istom razdoblju kao i slavni Kosi toranj. Taj osmerokutni zvonik potječe iz 1170. godine i ima blago spuštenu stranu s jedne strane. Također se naginje još jedan zvonik koji pripada crkvi sv. Michele dei Scalzi koju ćete pronaći na bulevaru zvanom Viale delle Piagge.

PODIJELI ČLANAK