O ovom neobičnom gradiću s osebujnom arhitekturom i vodopadom u samom centru posljednjih dana priča cijeli svijet

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Mirni gradić s nešto manje od 10.000 stanovnika donedavno je u svijetu bio relativno nepoznat. Da, ima neobičnu arhitekturu, najduži most od crvene cigle u Europi, brzace koji u gradu formiraju slapove i vodopad… Ali većina europskih i svjetskih turista još nije otkrila Latviju, pa tako ni jedan od njezinih najslikovitijih gradova. A to je definitivno Kuldīga. No prije nekoliko se dana to promijenilo. UNESCO je uvrstio Kuldīgu na popis svjetske baštine i sad se taj šarmantni gradić našao pod povećalom svjetske javnosti. I to sasvim zasluženo. Evo po čemu je Kuldīga posebna i zašto ju se isplati staviti na svoju listu želja za sljedeće putovanje.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

KULDĪGA JE DO DANAS ZADRŽALA ARHITEKTURU I ŠARM STARIH VREMENA

Kuldīga je grad u regiji Kurzeme na zapadu baltičke države Latvije. Kako se navodi u obrazloženju odluke o uvrštavanju na UNESCO-ov popis svjetske baštine, ovaj je grad primjer iznimno dobro očuvanog tradicionalnog urbanog naselja. Ono se razvilo iz malog srednjovjekovnog zaseoka u važno administrativno središte Vojvodstva Kurlandije i Semigalije između 16. i 18. stoljeća.

“Gradska struktura Kuldīge uvelike je zadržala raspored ulica iz tog razdoblja i uključuje tradicionalnu arhitekturu od balvana, kao i stilove pod utjecajem stranih zemalja koji ilustriraju bogatu razmjenu između lokalnih i putujućih obrtnika iz cijele Baltičke regije,” piše UNESCO.

U SAMOM GRADU NALAZI SE NAJVIŠI VODOPAD U LATVIJI

Ovaj drevni grad osebujne arhitekture prvi se put spominje još 1252. godine. Zaštitnica grada je Sveta Katarina, kojoj je posvećena i najstarija crkva u gradu. Kroz samo središte grada protječe malena rijeka Alekšupīte, koja se na nekim dijelovima naslanja na same zidove kuća. Stari grad koji se razvio oko ove rječice jedina je preostala cjelina ove vrste iz 17. i 18. stoljeća u baltičkim zemljama. Na rijeci Alekšupīte u gradu se formira prekrasan vodopad visok 4,2 metra, koji je jedna od najvećih atrakcija grada i najviši vodopad u Latviji.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

NAJDUŽI MOST OD CIGLE U EUROPI

Osim vodopada, posebnost rijeke su i brzaci Venta. Ovi prirodni brzaci široki su 240 metara i među najširima su u Europi. Uz brzace i vodopad vežu se brojne legende i povijesni događaji, a ako imate sreće u proljeće možete promatrati ribu kako “leti” uz rub brzaca. Zbog ovog je fenomena Kuldīga svojedobno dobila nadimak “mjesto na kojem se lososi love u zraku”. Najveća atrakcija grada također je vezana uz njegovu rijeku. To je kameni most od crvene cigle iz 1847. godine. Dug je 164 metra što ga čini najdužim mostom ove vrste u Europi.

KULDĪGA JE ODUVIJEK INSPIRIRALA PJESNIKE I UMJETNIKE

Kuldīga je šarmantni gradić kojem su se pjesnici i slikari oduvijek divili i u njemu nalazili inspiraciju. Povijesna gradska jezgra, koja se razvila u 17. i 18. stoljeću, i danas čuva stare drvene zgrade koje dijele uske uličice. Najstarija drvena zgrada podignuta 1670. godine nalazi se u blizini gradskog trga, a i Starogradska vijećnica sagrađena je u 17. stoljeću. Gradski trg od samog je nastanka naselja bio mjesto okupljanja građana, a ta tradicija živi i danas. Trg je mjesto na kojem se održavaju izložbe, koncerti, tradicionalne proslave i festivali… 

ŠTO JOŠ VIDJETI U GRADU I NJEGOVOJ OKOLICI

Pri obilasku je nezaobilazna i ulica Liepājas, slikovita pješačka ulica s više građevina nastalih između 17. i 20. stoljeća. Karakteriziraju ju neobični prozori i zanimljiva vrata na zgradama. U muzeju skulpture kiparice Livije Rezevske izloženo je više od 15 skulptura koje karakteriziraju latvijski narod, njegovu snagu, jedinstvo i ljubav. U neposrednoj blizini grada nalazi se pješčana špilja Riežupe, najduži špiljski labirint u Latviji.

PODIJELI ČLANAK