Između neba i zemlje: grčki manastiri izgrađeni na visokim kamenim liticama izgledaju kao da lebde u zraku

Meteora je impresivno mjesto u Grčkoj koje morate posjetiti
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Neke od najljepših svjetskih znamenitosti nekada ostanu nezamijećene jer se nalaze na udaljenim i teško dostupnim mjestima. Ipak, njihova svojevrsna izolacija od stvarnog svijeta daje im još jednu notu mistike i nadrealizma, posebice kada se radi o religijskim i spiritualnim građevinama. Jedna od takvih građevina je i Meteora, skrivena u samom srcu Grčke, a mjesto je to koje morate posjetiti barem jednom u životu!

GRČKA METEORA – MJESTO GDJE SE SUSREĆU TRADICIJA, RELIGIJA, NEVJEROJATNA PRIRODA I JOŠ NEVJEROJATNIJA ARHITEKTURA

Ljepote grčkih otoka su svima već dobro poznate, a ono što također mnogi znaju jest da ova zemlja obiluje nestvarnim hramovima čija povijest seže daleko u prošlost. Upravo je Meteora, kompleks od šest pravoslavnih samostana, jedno od takvih čuda. Ime je dobila po grčkoj riječi „meteora“, što u prijevodu znači da lebdi u zraku, a to je vidljivo i u samom izgledu samostana smještenih na vrhu litice. Osnovani su prije nekoliko stotina godina, a mještani će vam reći da su ih sagradili redovnici koji su htjeli biti što bliži Bogu.

Izgled Meteore je zaista fascinantan te odaje dojam kao da dotiče nebo. Jedini način kako posjetiti ovo sveto mjesto gdje i danas žive misionari jest penjanje po starim stepenicama. Sve do vrha na 600 metara nadmorske visine! Stube su uklesane u kamen, a prijelaz preko osam metara dugog visećeg mosta vodi do poznatog samostana Svetog Stefana. Iako put do Meteore nikako nije opasan po život, ne preporučuje se onima koji imaju strah od visine.

MONASI SU GODINAMA NOSILI GRAĐEVINSKI MATERIJAL NA VRHOVE STIJENA

Prvi monasi na ovom području pojavili su se u 11. stoljeću, ali manastire na ovako nedostupnim lokacijama počeli su graditi tek 1453. godine zbog zabrinutosti oko osmanlijskih osvajanja regije. Manastiri se nalaze na sjeverozapadnom dijelu Tesalske ravnice, kraj grada Kalambake u kojem živi svega 12 tisuća stanovnika.

Manastiri Meteora danas su pod zaštitom UNESCO-a, a Republika Grčka ih je 1995. godine proglasila „Svetim mjestom”. Odlučni u svojoj namjeri, monasi su godinama nosili građevinski materijal na vrhove stijena, koristeći konope, mreže i vreće na leđima.

Čari Mediterana: Otok na kojem caruju ovce, netaknuta priroda i najljepše plaže na svijetu

Ako se odlučite posjetiti Meteoru, plaćanje ulaznice obavezno je za svaki samostan, a cijena pojedinačne karte iznosi 3 eura. Za posjete su propisana i pravila oblačenja. Žene moraju pokriti ramena i nositi dugu haljinu, a muškarcima je zabranjen ulaz u kratkim hlačama. Na ulazu u svaki manastir možete se poslužiti suknjama i maramama.

Čarolija Orijenta i mjesto susreta Istoka i Zapada: evo što sve trebate znati prije prvog putovanja u Tursku
PODIJELI: