Nebrušeni turistički dragulj: Stari grad Ozalj impresionira svojim izgledom, pričama i ljepotom

Stari grad Ozalj
piše Putni Kofer

Frankopani i Zrinski. Ove dvije hrvatske plemićke obitelji svima su poznate, barem zbog poznatih ulica i trgova kojima svakodnevno koračamo: zagrebački Zrinjevac – perivoj koji je danas prepoznat kao jedan od najpoznatijih i najljepših simbola grada, Frankopanska ulica – jedna od najprometnijih ulica u centru Zagreba, Ulica Zrinskih i Frankopana u Varaždinu… Osim po ulicama i trgovima, povijest ih pamti kao simbole žrtve za slobodu i pravdu te najvećim borcima u periodu turskih osvajanja i bečkog apsolutizma. Prošlost ove dvije obitelji međusobno je isprepletena bračnim vezama i prijateljstvima, ali i životom u malom drevnom gradu koji je izgrađen na litici iznad rijeke Kupe. Upoznajte Stari grad Ozalj!

MISTIČNI OZALJ: GRAD NAD KOJIM JOŠ UVIJEK LEBDI DUH DVIJE NAJPOZNATIJE HRVATSKE OBITELJI

Na samo 20 kilometara udaljenosti od grada Karlovca smjestio se Ozalj, grad koji je izgrađen na klisuri iznad rijeke Kupe, između blagih brežuljaka i biserne rijeke. Grad obiluje brojnim prirodnim ljepotama, bogatom poviješću i dvorcem koji je, poput širom otvorene povijesne knjige, i dalje nebrušen turistički dragulj.

Dvorac je mijenjao brojne vlasnike, doživio velike pljačke, zapuštanja i propadanja, dograđivali su ga i utvrđivali, a osim Zrinskih i Frankopana, Stari grad Ozalj prelazio je iz ruke u ruku stranih plemićkih obitelji poput talijanskih Petazzija, španjolskih Perlasa i mađarskih Batthyányja. Prvi zapisi o Ozlju potječu iz sredine 13. stoljeća, u 17. st. doživljava svoje najsjajnije razdoblje postavši neslužbenom hrvatskom prijestolnicom, a danas je stari grad Ozalj u vlasništvu Družbe braće hrvatskog zmaja.

Neobična priča o nekad najelitnijem bordelu u Rijeci: U La Grotti su se zabavljali pomorci, vojnici i kapetani, a sobe su imale rupe u zidu i naplaćivalo se gledanje

IDILA NADAHNUTA PROŠLOŠĆU: PRIČA KOJA NAS UČI PONEŠTO I O ŽIVOTU

Ozaljsko područje poznato je i kao mjesto rođenja Slave Raškaj, poznate hrvatske slikarice. Iako je rođena kao gluhonijema, Slava je progovorila kroz svoje pejzaže koji su i danas inspiracija mnogim umjetničkim dušama. Živjela je u izrazito teškom vremenu kada su gluhonijeme osobe smatrane duševno zaostalim, a slikari i umjetnici tog doba umjetnost su kod žena doživljavali kao razonodu.

Stvarati u muškome svijetu umjetnika i u svijetu svoje gluhonijemosti nije bilo nimalo jednostavno, ali je bilo originalno. Priroda, drveće, rijeka Kupa i pogledi s ozaljskih visina i Staroga grada Ozlja postali su njezini prepoznatljivi motivi, a neke od njenih radova danas možete pogledati u Zavičajnom muzeju koji se nalazi unutar Starog grada Ozlja, kao i upoznati široku povijest Zrinskih i Frankopana.

Brojni autori kasnije su o Slavi pisali da je tajna njezina pogleda u tome što je njezino oko u isto vrijeme gledalo i sanjalo, i upravo nas ova gluhonijema slikarica uči kako je važno da ono o čemu sanjamo pokušamo ostvariti i proživjeti u životu.

Petodnevno događanje kojim se slavi pobjeda dobra nad zlom: evo kako u Indiji obilježavaju najvažniji vjerski dan u godini

PODIJELI: