Dalmatinska zagora: nebrušeni biser u zaleđu slavne morske obale

Mjesta u dalmatinskoj zagori
piše Putni Kofer

Prekrasni otoci, morska obala, plaže i kamenite mediteranske ulice prepoznatljivi su motivi Dalmacije, no ta južna regija ponosi se i biserom skrivenim iza planina Biokovo, Dinara i Mosor koji čine prirodnu granicu između morskog i kopnenog dijela Dalmacije. Dalmatinska zagora je zbog blizine mora sve popularnije odredište za odmor i izlete, pa bilo da se uputite upravo tamo ili ju posjetite na koji dan tijekom ljetovanja, nećete požaliti. Mjesto je to bogate povijesti, prirodnih ljepota, idealno za aktivni odmor i uživanje u izolaciji daleko od najprometnijih turističkih mjesta. Ovih nekoliko mjesta u Dalmatinskoj zagori bilo bi šteta propustiti.

SINJ

Grad voda, polja, kamena, bogate kulture i stoljetne tradicije najpoznatiji je po crkvi Gospe Sinjske i Alki, viteškoj igri s tradicijom dužom od 300 godina. Sve o Alki možete saznati u Muzeju sinjske Alke otvorenom prije nekoliko godina čiji je postav u potpunosti posvećen alkarskoj tradiciji u cetinskom kraju. Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske građena je od 1699. do 1712. godine, a kroz stoljeća je odolijevala potresima, ratovima i vremenu te je do danas zadržala svoj izvorni izgled.

IMOTSKI

Imotsku krajinu neki su prozvali i hrvatskom Provansom, a glavni grad ima sve odlike pravog mediteranskog mjesta: kamene kuće, strme uske ulice s kamenitim stepenicama, zaštićenu staru jezgru. Gradom dominira tvrđava Topana iz 10. stoljeća, a osim nje najveće su atrakcije Modro i Crveno jezero, prirodni fenomeni koje su proučavali znanstvenici iz cijelog svijeta. Modro jezero omiljeno je šetalište, a ljeti i kupalište Imoćana. Njegova dubina varira pa je tako u zimi i u proljeće duboko oko sto metara, a početkom jeseni zna i presušiti. Crveno jezero udaljeno je oko kilometar i pol od Modrog i najdublje je kraško jezero u Europi, čija dubina vode doseže više od 300 metara ispod razine mora.

Neobična priča o nekad najelitnijem bordelu u Rijeci: U La Grotti su se zabavljali pomorci, vojnici i kapetani, a sobe su imale rupe u zidu i naplaćivalo se gledanje

U Imotskoj krajini vrijedi vidjeti i tri jezera u Lokvičićima, Prološko blato, Badnjevice, Zeleno jezero, rijeku Vrljiku i još mnogo toga, a cijeli je kraj zadnjih godina poznat i po sve više kuća za odmor s bazenima u kojma svoj mir nalaze turisti iz cijele Europe.

KANJON CETINE

Gotovo netaknuta priroda kanjona rijeke Cetine koji od davne 1963. uživa status zaštićenog prirodnog krajolika idealno je odredište za aktivan odmor i uživanje u prirodi. Neukrotiva Cetina od samog izvora do ušća u more u Omišu izdubila je prekrasan kanjon u kojem avanturisti uživaju u raftingu, kanjoningu, zip lineu, kanuingu… Gotovo čitavim tokom Cetine protežu se i brojne srednjovjekovne utvrde, kao i ostaci starih mlinica koje su prehranjivale ovaj kraj. Jedan od tih mlinova danas je uređen u izletište Radmanove mlinice u kojem gosti mogu uživati u domaćoj hrani i piću uz šum rijeke.

IZVOR CETINE

Otisnete se malo dalje u unutrašnjost, prema Vrlici, naići ćete na sam početak 104 kilometara dugog toka rijeke Cetine. Ona svoj put do mora počinje u podnožju Dinare gdje izbija iz nekoliko izvora – vrela Cetine, na 380 m nadmorske visine, od kojih su najizdašnija tri: najveće, Glavaš, zatim Vukovića vrilo i Batica vrilo. Ovi se izvori susreću i sjedinjuju u Peručkom jezeru, točki od koje Cetina nastavlja svoj put prema moru.

Dosta vam je svega i maštate o pustom otoku? Pronašli smo putovanje koje će vam promijeniti život

TVRĐAVA KLIS

Na strmim hridima klanca između Kozjaka i Mosora stoji tvrđava Klis s jednim prozorom okrenutim prema moru, a drugim prema Zagori. Srednjovjekovna utvrda izgrađena je na nadmorskoj visini od 360 metara, zbog čega je bila fantastična za kontrolu nad potencijalnim napadačima te je u obrani Dalmacije kroz povijest odigrala veliku ulogu.

Danas je Klis sve popularnije odredište turista, pogotovo otkako je poslužio kao scenografija u seriji Igra prijestolja. Odlično je očuvana i može se posjetiti svaki dan (ulaznica za odrasle stoji 60, a za djecu 20 kuna), a napomenut ćemo i da su obližnji restorani poznati po odličnoj janjetini s ražnja. Što vam više treba za ispunjen izlet?

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI:

AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ