Jedno od najstarijih naselja na Jadranu nalazi se na predivnom hrvatskom otoku. Ljudi ovdje žive već stoljećima u kamenim kućama koje ostavljaju bez daha

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Jedan od najjužnijih naseljenih otoka u Hrvatskoj, a po mnogima i najljepši, otok Lastovo posljednjih nekoliko godina privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja koji uživaju u njegovoj božanskoj ljepoti i kristalno čistom moru. No, Lastovo je puno više od prekrasnih plaža, mirisa borova i skrivenih uvala koje pružaju užitak tijekom vrućih ljetnih dana! Ovaj otok predstavlja istinsku riznicu povijesti, a istražujući njegove čarobne kutke, otkrit ćete jedno od najstarijih naselja na Jadranu sa zapanjujućim tragovima naseljenosti koji sežu sve do rimskog razdoblja.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

LASTOVO: JEDNO OD NAJSTARIJIH NASELJA NA JADRANU

Smješteno između besprijekorno bistrog mora i plodnih polja, staro srednjovjekovno naselje Lastovo jedno je od najljepših na otoku. Njegova posebnost leži u činjenici da nije izgrađeno na samoj obali kao i ostala mjesta, amfiteatralnog je oblika, okruženo je brdima i najbolje će vam dočarati drevne običaje otočana i društvene odnose koji su postojali stoljećima unutar zajednice. Zbog svog jedinstvenog položaja, Lastovo je stoljećima bilo zaštićeno od gusarskih napada, što mu je osiguralo konstantan razvoj, a danas ima ulogu administrativnog, društvenog i kulturnog središta otoka. 

Mediteranska arhitektura razasuta je po cijelom otoku, a uključuje preko 40 prekrasnih crkvica i kapela koje izazivaju emocije divljenja među posjetiteljima. Jedna od najuzbudljivijih znamenitosti u naselju Lastovo je svakako župna crkva posvećena svetačkim liječnicima, braći Kuzmi i Damjanu. Nalazi se ispod Dovca, na mjestu koje je za Lastovce oduvijek bilo srce grada – glavni trg i mjesto okupljanja.

FUMARI – PREPOZNATLJIVI SIMBOLI

Pričati zanimljivosti o Lastovu gotovo je nemoguće bez čuvenih fumara koje ćete vrlo brzo primijetiti čim uplovite u trajektnu luku Ubli. Dizajn svakog je jedinstven, a do danas nitko ne zna zašto su mještani stoljećima gradili kamene instalacije na krovovima kuća od kojih niti jedna nije ista. U narodu postoji legenda koja kaže kako su se nekadašnji stanovnici nadmudrivali gradeći komplicirane fumare koji su trebali biti ljepši od susjedovih, a navodno je njihova uloga bila istaknuti bogatstvo vlasnika.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

Prema drugoj legendi nekada davno na Lastovu su živjeli Turci koji su morali napustiti otok pa su potplatili nekoliko stanovnika da naprave mnoštvo različitih dimnjaka koji podsjećaju na turske minarete. Kojoj god legendi odlučili vjerovati, fumari su zapravo služili za izvlačenje dima iz prostorije koja se jedina grijala u hladnim danima. Izvorno su građeni od opeke, posebnom tehnikom kako se dim ne bi vraćao u prostoriju, pa su ondašnji graditelji dobro poznavali i strujanja vjetrova.

UVALE I PLAŽE NA OTOKU S KOJIH NIKAD NEĆETE HTJETI OTIĆI

Kažu da nema tog filtera na društvenim mrežama koji može dočarati te divne nijanse tirkizne boje mora koja caruje Lastovom, dok u pozadini slušate umirujuće zvukove cvrčaka kraj kojih se vjerojatno nećete ni sjetiti glazbe koju ste si skinuli za ljetnu play listu za uživanje na plaži.

Lastovske su plaže stjenovite, divlje i kamenite, najčešće skrivene u hladovini borove šume, a najpopularnija je uvala Skrivena Luka, među otočanima poznatija kao Portorus. Zbog svog položaja obožavaju je nautičari i jedna je od najljepših na otoku. Plaža ”Mali žal” pogodna je za djecu, starije osobe i neplivače jer obiluje plićakom koji se proteže i do 10-tak metara dužine. Moguće joj je pristupiti automobilom, biciklom, pješice i brodom.

PODIJELI ČLANAK