Jedan od najljepših nacionalnih parkova na svijetu tek je nešto manji od površine Belgije i idealna je destinacija za sve zaljubljenike u prirodu

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Spoj dva milijuna hektara bioraznolikosti s povijesnim i arheološkim nalazištima. Istinska Afrika. Jedno od najboljih iskustava divljine u Africi… Upravo ovim riječima ukratko je opisan južnoafrički Nacionalni park Kruger na svojoj službenoj stranici. Vjerujemo na riječ. Naime, površinom tek nešto manji od Belgije i smješten na sjeveroistoku Južne Afrike, ovaj zaštićeni komad afričke zemlje poznato je ime, ali i vrhunska destinacija za zaljubljenike u prirodu.

Ispijanje kave u miru, bez žurbe, u elegantnom ambijentu tradicija je koja traje već 300 godina, a zaštitio ju je i UNESCO kao kulturno dobro

NACIONALNI PARK KRUGER GODIŠNJE POSJETI 1,4 MILIJUNA LJUDI

Osnovan daleke 1898. godine, pod imenom Sabie Game Reserve (pa kasnije spojen s Shingwedzi Game Reserveom) ime je dobio po Paulu Krugeru, tadašnjem predsjedniku Transvaalske Republike, strastvenom zaštitniku prirode. Slovi kao jedan od najstarijih, ali i najvećih nacionalnih parkova na afričkom kontinentu, a 2002. godine postao je dio Transgraničnog parka Veliki Limpopo, odnosno Parka mira, „konglomeracije“ nacionalnih parkova koju, osim Krugera, čine NP Gonarezhou u Zimbabveu i NP Limpopo u Mozambiku.

Prvi službeni safari u Krugeru odrađen je 1927. godine, a tadašnja ulaznica u to kraljevstvo 140 različitih vrsta sisavaca koštala je samo jednu funtu. Danas kroz njegova vrata svake godine prođe najmanje 1,4 milijuna posjetitelja, kojima je na izbor niz izletničkih i smještajnih opcija, ovisno o budžetu i željama. Mnogo njih za uživanje u nevjerojatnim prizorima na životinje u divljini bira najsuši period, rujan i listopad, zato što trava nije ni gusta ni velika kao u kišnijim razdobljima, a životinje se okupljaju oko stalnih izvora vode.

VELIKA PETORKA NAŽALOST UGROŽENA

Većina onih koji pohode Kruger, zainteresirana je naravno, kao i u slučaju drugih afričkih parkova i rezervata, vidjeti takozvanih Big 5, odnosno Velikih 5, termin koji su skovali lovci pokušavajući opisati pet najopasnijih životinja koje biste mogli susresti u lovu. To su redom lav, leopard, slon, nosorog i afrički bivol, čijeg se mužjaka, usput rečeno, smatra najopasnijom životinjom u NP Kruger. Nažalost, danas se pripadnici velike petorke, zbog krivolova, smatraju ugroženima.

Pogled na morsko plavetnilo umiruje nas i opušta, a ovo su najljepši vidikovci u Dalmaciji s kojih pučina i otoci izgledaju posebno čarobno

VELIKIH 6 PTICA, ALI I MALIH 5

No, kad ste u Krugeru, to nije samo velika petorka. Tu je i Big 6, odnosno Velikih 6 ptičjeg svijeta. Naime, u Krugeru živi najmanje 500 vrsta ptica, a ovih šest doista je impozantno. To su afrički veliki sup s rasponom krila od 2,7 metara, pa orao Polemaetus bellicosus, zatim šarenokljuna roda visoka čak 150 centimetara, pelova sova ribarica, Bucorvus te kori droplja. Većina tih vrsta tamošnji su endemi te je upravo zbog toga Kruger često odredište promatrača ptica. Kao najbolji dio Krugera za promatranje ptica slovi njegov krajnji sjever, oko kampa Pafuri.

Osim spomenutih, u Krugeru će vas pratiti još dvije ljestvice. Jedna je Little 5, odnosno Malih 5, u koje spadaju crvenokljuna bivolica, slonova rovka, afrička pjegava kornjača i dvije vrste insekata: kornjaš i Myrmeleontidae. Druga je ponovno Velikih 5, ali ovog puta biljnog svijeta – baobab, Acacia xanthophloea, kvrgavi trn, marula i mopane.

JEDNO OD POSLJEDNJIH UTOČIŠTA CRNOG I BIJELOG NOSOROGA

U Krugeru, osim pripadnika velike petorke, žive i mnoge druge ugrožene životinjske vrste. Primjerice, park je dom jedinog održivog čopora divljih pasa u Južnoj Africi. No, nosorog je ipak posebna priča. U Južnoj Africi živi oko 93 posto svjetske populacije crnog i bijelog nosoroga, a sam je Kruger dom polovici njih – oko 12 tisuća.

U njihovo se očuvanje ulaže mnogo. Mnogima od njih je, kako bi ih spasili od krivolovaca, odstranjen rog te su im postavljeni čipovi kako bi se nadziralo njihovo kretanje, dok su u jedinice za borbu protiv krivolova općenito, a koje surađuju s policijom i vojskom, uključeni vrhunski tragači i rendžeri kojima pomažu i treneri pasa te piloti helikoptera i bespilotnih letjelica.

NIZ ARHEOLOŠKIH NALAZIŠTA

Kruger je izrazito zanimljiva destinacija i za ljubitelje arheologije. Postoji niz dokaza da je upravo tamo prije više od 500 tisuća godina živio Homo erectus. U samom parku postoji i 254 lokacija uvedenih na popis kulturne baštine. Na njih 130 mogu se pronaći rezbarije i crteži na stijenama.

PODIJELI ČLANAK