
IDEJA ZA IZLET
Tajnovita, šarena, lijepa, romantična i temperamentna – sve je to Sicilija, talijanski biser neodoljivog šarma! Najveći mediteranski otok mjesto je gdje se sudara sjevernoafrička, arapska i europska kultura već tisućama godina, koje su ostavile trag nedovršenih priča i prekrasna mjesta protkana dubokom željom da ostanu unikatna. Tirkizno more, bijele plaže, povijesna i kulturna bogatstva te tradicionalna kuhinja savršena su kombinacija za upijanje iskonske ljepote i pravi odmor za dušu. Dinamičan krajolik prošaran sunčevim zrakama postao je pravi mamac za turiste, a mi smo odlučili provjeriti koja su najljepša mjesta na Siciliji te zašto ovaj otok baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Poznata matica ‘Cosa Nostre’ i rodno mjesto mnogih filmskih citata, Sicilija je mediteranski dragulj kojeg su još antičke civilizacije otkrile i tamo ostavile mnoge tragove, čije ostatke i danas možete pronaći na otoku. Ovdje vlada slatki život (‘dolce vita’) i slatka besposlenost (‘dolce niente’), a ljudi žive opuštenim životom koji naginje skladnom hedonizmu i svakodnevnom ritmu koji ne poznaje užurbanost. Najveći otok Sredozemnog mora ujedno je na glasu kao najljepši mediteranski otok koji je i danas važan dio Italije, ne samo zbog prirodnih ljepota i tipičnog mediteranskog šarma, već i zbog drevnih spomenika koji su jedni od najvećih i najvažnijih atrakcija Apeninskog poluotoka.
Zemlja je uglavnom planinska, a na brdima i brežuljcima u središnjim i južnim provincijama kraljuju voćni usjevi agruma, vinogradi i maslinici. Otok je podijeljen na devet pokrajina, a na njegovim beskrajnim obalama kroz povijest su se iskrcavali brojni sredozemni narodi koji su utisnuli svoju povijest u mnoga kulturna blaga Sicilije. Tome svjedoči najpoznatije arheološko nalazište, nekropola Pantalica iz 13.st. prije Krista, a nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a te je poznata po grobnicama uklesanima u stijenu.
Bogatu povijest piše i glavni grad otoka, Palermo, kojeg su osnovali Feničani, a kasnije ga osvajali Rimljani, Saraceni i Normani. Galeria de Palermo i Teatro Massimo, dvije kraljice kulture ukrast će svačiji pogled u samome središtu grada, a krećući se izvan strogog centra dah će vam oduzeti normanska palača Palazzo Reale čiju ljepotu opisuju kao nevjerojatno šaroliku i bogatu.
Bajkovita ljepota skriva se diljem cijelog otoka i nadilazi središte urbanih sredina i glavnoga grada. Sirakuza je još jedna svjetski poznata antička prijestolnica pod zaštitom UNESCO-a, nasljednica istoimenog grčkog grada koje je nekoć bilo središte Velike Grčke i dom Arhimeda, poznatog fizičara, astronoma i matematičara.
Na najzapadnijem dijelu otoka, u sicilijanskoj provinciji Trapani smjestio se presladak gradić Marsala. Današnje ime su mu dali Arapi, a izvedeno je od riječi Marsa Allah, što znači velika luka. Ono po čemu je najpoznatija, Marsala je raj za ljubitelje vina i to onog desertnog koji se ovdje proizvodi od davnina.
Još jedno simpatično mjesto u provinciji Trapani je Erice, a s njegovih brežuljaka pruža se impresivan pogled na cijelu provinciju. Mjesto gdje je nekoć navodno živjelo mitsko biće Kiklop dostupno je ako se provozate uspinjačom, a njegova je arhitektura ostala tamo gdje je bila u srednjem vijeku. Okružen prekrasnom prirodom, grad je izgrađen na samom vrhu visoke planine koja dominira obalnom ravnicom i skriva mnoge povijesne priče i tajne čiji su motivi utisnuti u šarene tepihe napravljene od krpa, tzv. ‘frazzate’.
Antičke ostake možete vidjeti i u Cataniji u kojoj se nalaze čak dva rimska amfiteatra, a ono što je najzanimljivije su velike mreže tunela i prolaza koji su skriveni ispod zemlje. Iako je velik dio zgrada, cesta i kuća sagrađen od crnog vulkanskog kamena s Etne, ovaj je grad danas poznat kao ‘Milano juga’, zbog velikog broja modernih trgovina, barova, klubova i restorana koji su jako popularni među gurmanima i šopingholičara.
Jedan od najljepših malih gradova u Italiji je Cefalù, a kad ga jednom posjetite, poželjet ćete se opet vratit. Ovo pitoreskno ribarsko mjesto na obali mirna je oaza u kojoj prevladavaju pješčane plaže i srednjovjekovne uličice. Premda je godinama postalo izuzetno popularno te ponekad i gužvovito, Cefalù se još uvijek može pohvaliti prekrasnim pogledom na staru luku i zavojite uličice u kojima su smještene male radnje, kafići i restorani. Posvetite vrijeme šetnji do normanske katedrale, a oni koji požele malo intenzivnije aktivnosti, mogu se popeti na ‘La Rocca di Cefalù’, stijenu iznad grada s koje puca pogled na grad i morsko prostranstvo.
Krećući se prema istočnoj strani otoka naići ćete na najveće prirodno čudo ovoga kraja, a to je Etna, najviša planina i najveći vulkan na otoku čija je okolica dio nacionalnog parka i zaštićene zone. Erupcije vulkana koji je još uvijek aktivan pojavljuju se svake godine u zimskim mjesecima, a pogled na tu pojavu je spektakularan. Zapravo je cijeli jugoistočni dio otoka sačinjen od lave, vapnenca i sedra, a također možete doživjeti impresivan pogled na kanjone koji su stoljećima nastajali uslijed vodene erozije.
Još jedan grad koji nudi svjetski poznat pogled na Etnu je Taormina, poznata kao „Biser Sicilije“ i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na otoku. U srednjovjekovnim uličicama sa svojim zavojima, labirintima i tajnim prolazima poželjet ćete se izgubiti i otkriti sve njihove tajne. Grad je poznat i po vrhunskim restoranima, kafićima i slastičarnama. Ono po čemu je Taormina povijesno važna, ali i popularna jest grčki teatar iz 3. st. prije Krista. Njegovi stupovi i otvor gdje se nekad davno nalazila pozornica s koje se pruža pogled na more, danas je omiljeno mjesto za napraviti dobru fotografiju.
Sicilijanska gastronomija poprilično se razlikuje od tipične talijanske kuhinje jer su na nju utjecale grčka, rimska, normanska, saracenska i španjolska kultura. Velik broj specijaliteta se bazira na mediteranskim namirnicama poput maslina, pinjola, agruma, grožđica, badema, rajčica i usoljene ribe, a ono što povezuje sicilijansku i talijansku kuhinju su specijaliteti s tjesteninom i rižom te, naravno, rajčicom. Od ribljih jela najpoznatije su srdele i inćuni koje se pripravljaju i gratinirane, a na stolu će se često naći i sabljarka, tuna, skuša i bakalar.
Neizostavan dio sicilijanskog gastro iskustva su poslastice koje su nastale pod utjecajem Saracena, zaslužnih za ušećereno voće i recepte s bademima i grožđicama, i Španjolaca koji su sa sobom donijeli praksu punjenja deserata. Najpoznatija slastica su kanoli, a slatka vina su također nešto čime će se svatko htjeti zasladiti. Sicilija je poznata po svojim vinima budući da se ona proizvode u jednoj od najvećih i najstarijih vinskih regija u Europi. Bijela vina koja se ovdje proizvode su izuzetno aromatična i zanimljiva, a crna vina su punog i prepoznatljivog okusa.
IDEJA ZA IZLET
Kvizovi
Ljepote istoka Hrvatske
Moćna prašuma Balkana
Priroda usred grada
Kvizovi
Moćna prašuma Balkana
MELEM ZA SVA OSJETILA
grobnica, hram ili svetište?
Vrhunsko ostvarenje
proljetni bijeg u Italiju
Mistični jadranski biser
savršen obiteljski izlet
MISTERIJ JUŽNE AMERIKE
Neočekivani muzej