Neodoljiva Sicilija: najveći mediteranski otok na kojem ćete osjetiti pravi slatki život

Najljepša mjesta na Siciliji
piše Lara Žučko

Tajnovita, šarena, lijepa, romantična i temperamentna – sve je to Sicilija, talijanski biser neodoljivog šarma! Najveći mediteranski otok mjesto je gdje se sudara sjevernoafrička, arapska i europska kultura već tisućama godina, koje su ostavile trag nedovršenih priča i prekrasna mjesta protkana dubokom željom da ostanu unikatna. Tirkizno more, bijele plaže, povijesna i kulturna bogatstva te tradicionalna kuhinja savršena su kombinacija za upijanje iskonske ljepote i pravi odmor za dušu. Dinamičan krajolik prošaran sunčevim zrakama postao je pravi mamac za turiste, a mi smo odlučili provjeriti koja su najljepša mjesta na Siciliji te zašto ovaj otok baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

MEDITERANSKI ŠARM, SLATKI ŽIVOT I NAJLJEPŠA MJESTA NA SICILIJI

Poznata matica ‘Cosa Nostre’ i rodno mjesto mnogih filmskih citata, Sicilija je mediteranski dragulj kojeg su još antičke civilizacije otkrile i tamo ostavile mnoge tragove, čije ostatke i danas možete pronaći na otoku. Ovdje vlada slatki život (‘dolce vita’) i slatka besposlenost (‘dolce niente’), a ljudi žive opuštenim životom koji naginje skladnom hedonizmu i svakodnevnom ritmu koji ne poznaje užurbanost. Najveći otok Sredozemnog mora ujedno je na glasu kao najljepši mediteranski otok koji je i danas važan dio Italije, ne samo zbog prirodnih ljepota i tipičnog mediteranskog šarma, već i zbog drevnih spomenika koji su jedni od najvećih i najvažnijih atrakcija Apeninskog poluotoka.

Zemlja je uglavnom planinska, a na brdima i brežuljcima u središnjim i južnim provincijama kraljuju voćni usjevi agruma, vinogradi i maslinici. Otok je podijeljen na devet pokrajina, a na njegovim beskrajnim obalama kroz povijest su se iskrcavali brojni sredozemni narodi koji su utisnuli svoju povijest u mnoga kulturna blaga Sicilije. Tome svjedoči najpoznatije arheološko nalazište, nekropola Pantalica iz 13.st. prije Krista, a nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a te je poznata po grobnicama uklesanima u stijenu.

Bogatu povijest piše i glavni grad otoka, Palermo, kojeg su osnovali Feničani, a kasnije ga osvajali Rimljani, Saraceni i Normani. Galeria de Palermo i Teatro Massimo, dvije kraljice kulture ukrast će svačiji pogled u samome središtu grada, a krećući se izvan strogog centra dah će vam oduzeti normanska palača Palazzo Reale čiju ljepotu opisuju kao nevjerojatno šaroliku i bogatu.

Bajkovita ljepota skriva se diljem cijelog otoka i nadilazi središte urbanih sredina i glavnoga grada. Sirakuza je još jedna svjetski poznata antička prijestolnica pod zaštitom UNESCO-a, nasljednica istoimenog grčkog grada koje je nekoć bilo središte Velike Grčke i dom Arhimeda, poznatog fizičara, astronoma i matematičara.

PROVINCIJSKA LJEPOTA I ZAVOJITE SREDNJOVJEKOVNE ULIČICE KOJIMA ČAK NITI KIKLOP NIJE USPIO ODOLJETI

Na najzapadnijem dijelu otoka, u sicilijanskoj provinciji Trapani smjestio se presladak gradić Marsala. Današnje ime su mu dali Arapi, a izvedeno je od riječi Marsa Allah, što znači velika luka. Ono po čemu je najpoznatija, Marsala je raj za ljubitelje vina i to onog desertnog koji se ovdje proizvodi od davnina.

Još jedno simpatično mjesto u provinciji Trapani je Erice, a s njegovih brežuljaka pruža se impresivan pogled na cijelu provinciju. Mjesto gdje je nekoć navodno živjelo mitsko biće Kiklop dostupno je ako se provozate uspinjačom, a njegova je arhitektura ostala tamo gdje je bila u srednjem vijeku. Okružen prekrasnom prirodom, grad je izgrađen na samom vrhu visoke planine koja dominira obalnom ravnicom i skriva mnoge povijesne priče i tajne čiji su motivi utisnuti u šarene tepihe napravljene od krpa, tzv. ‘frazzate’.

Antičke ostake možete vidjeti i u Cataniji u kojoj se nalaze čak dva rimska amfiteatra, a ono što je najzanimljivije su velike mreže tunela i prolaza koji su skriveni ispod zemlje. Iako je velik dio zgrada, cesta i kuća sagrađen od crnog vulkanskog kamena s Etne, ovaj je grad danas poznat kao ‘Milano juga’, zbog velikog broja modernih trgovina, barova, klubova i restorana koji su jako popularni među gurmanima i šopingholičara.

Jedan od najljepših malih gradova u Italiji je Cefalù, a kad ga jednom posjetite, poželjet ćete se opet vratit. Ovo pitoreskno ribarsko mjesto na obali mirna je oaza u kojoj prevladavaju pješčane plaže i srednjovjekovne uličice. Premda je godinama postalo izuzetno popularno te ponekad i gužvovito, Cefalù se još uvijek može pohvaliti prekrasnim pogledom na staru luku i zavojite uličice u kojima su smještene male radnje, kafići i restorani. Posvetite vrijeme šetnji do normanske katedrale, a oni koji požele malo intenzivnije aktivnosti, mogu se popeti na ‘La Rocca di Cefalù’, stijenu iznad grada s koje puca pogled na grad i morsko prostranstvo.

CARSTVO VULKANA, LAVE I KANJONA

Krećući se prema istočnoj strani otoka naići ćete na najveće prirodno čudo ovoga kraja, a to je Etna, najviša planina i najveći vulkan na otoku čija je okolica dio nacionalnog parka i zaštićene zone. Erupcije vulkana koji je još uvijek aktivan pojavljuju se svake godine u zimskim mjesecima, a pogled na tu pojavu je spektakularan. Zapravo je cijeli jugoistočni dio otoka sačinjen od lave, vapnenca i sedra, a također možete doživjeti impresivan pogled na kanjone koji su stoljećima nastajali uslijed vodene erozije.

Još jedan grad koji nudi svjetski poznat pogled na Etnu je Taormina, poznata kao „Biser Sicilije“ i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na otoku. U srednjovjekovnim uličicama sa svojim zavojima, labirintima i tajnim prolazima poželjet ćete se izgubiti i otkriti sve njihove tajne. Grad je poznat i po vrhunskim restoranima, kafićima i slastičarnama. Ono po čemu je Taormina povijesno važna, ali i popularna jest grčki teatar iz 3. st. prije Krista. Njegovi stupovi i otvor gdje se nekad davno nalazila pozornica s koje se pruža pogled na more, danas je omiljeno mjesto za napraviti dobru fotografiju.

SICILIJANSKA GASTRONOMIJA: NEOBIČAN SPOJ OKUSA RAZLIČITIH KULTURA

Sicilijanska gastronomija poprilično se razlikuje od tipične talijanske kuhinje jer su na nju utjecale grčka, rimska, normanska, saracenska i španjolska kultura. Velik broj specijaliteta se bazira na mediteranskim namirnicama poput maslina, pinjola, agruma, grožđica, badema, rajčica i usoljene ribe, a ono što povezuje sicilijansku i talijansku kuhinju su specijaliteti s tjesteninom i rižom te, naravno, rajčicom. Od ribljih jela najpoznatije su srdele i inćuni koje se pripravljaju i gratinirane, a na stolu će se često naći i sabljarka, tuna, skuša i bakalar.

Neizostavan dio sicilijanskog gastro iskustva su poslastice koje su nastale pod utjecajem Saracena, zaslužnih za ušećereno voće i recepte s bademima i grožđicama, i Španjolaca koji su sa sobom donijeli praksu punjenja deserata. Najpoznatija slastica su kanoli, a slatka vina su također nešto čime će se svatko htjeti zasladiti. Sicilija je poznata po svojim vinima budući da se ona proizvode u jednoj od najvećih i najstarijih vinskih regija u Europi. Bijela vina koja se ovdje proizvode su izuzetno aromatična i zanimljiva, a crna vina su punog i prepoznatljivog okusa.

PODIJELI ČLANAK