Najpoznatija jezera u Hrvatskoj koja očaravaju ljepotom nevjerojatne prirode

Najpoznatija jezera u Hrvatskoj koja očaravaju ljepotom nevjerojatne prirode
piše Putni Kofer

Na našoj planeti postoji više od pet milijuna jezera i svako od njih je na svoj način jedinstveno. Teško je reći koje je najljepše na svijetu, a mnogi će se složiti da nigdje nećete pronaći takav mir kao pored nekog jezerca. Bez obzira na to volite li ih zbog aktivnog odmora u prirodi ili zbog neopisivog mira kojeg pružaju, posjet vodenim oazama svakako je jedinstveno iskustvo. U nastavku saznajte koja su najpoznatija jezera u Hrvatskoj koja očaravaju ljepotom nevjerojatne prirode!

BAĆINSKA JEZERA – SKRIVENA DALMATINSKA OAZA VAS POZIVA NA OPUŠTANJE I POTPUNI OPORAVAK OD GRADSKOG I UŽURBANOG NAČINA ŽIVOTA

Iako je bogata i živopisna povijest krajnjeg juga istaknula Dubrovnik kao simbol južnog dijela Dalmacije, ali i cijele Hrvatske, u njegovoj blizini kriju se prekrasni parkovi prirode, jezera, šume, antički ostaci i skrivene plaže koje zaslužuju biti na listi onih najljepših na Jadranu. Baćinska jezera su udaljena samo nekoliko kilometara od Ploča, a ako ste ikada prolazili tim dijelom magistrale, zasigurno vas je oduševio pogled na ove vodene ljepote. Poznata su i kao Teutini biseri, budući da ih je istoimena ilirska kraljica obožavala te je u području jezera imala svoje dvori. 

Baćinska jezera se sastoje od ukupno sedam jezera od kojih je šest spojeno uskim prolazima. Ljubitelji kajakarenja, biciklizma, kampiranja i ostalih aktivnosti koje se odvijaju u prirodi oduševit će pregršt mogućnosti koje se ovdje nude. Pronaći ćete uređenu stazu za bicikliste i pješake na kojoj je postavljeno i nekoliko info punktova namijenjenih za odmor, ali i za one koji žele znati nešto više o ugroženim i endemskim životinjskim vrstama. Ljubitelje pasivnog odmora razveselit će izleti u tradicionalnim lađama kojima su se nekoć mještani vozili po Neretvi, a čiji dizajn potječe iz doba kneza Domagoja.

VRANSKO JEZERO – JEDNO OD NAJVEĆIH MOČVARNIH PODRUČJA U MEDITERANSKOJ HRVATSKOJ

Premda poznajemo čak dva Vranska jezera u Hrvatskoj, mi ćemo vam predstaviti ono koje se nalazi svega nekoliko kilometara od Biograda. Tamo se smjestio park prirode s jezerom koje živi usred mediteranske klime, a od mora je odvojeno vapnenačkim grebenom. Ovo je najveće hrvatsko prirodno jezero te jedno od najvrjednijih i najvećih močvarnih područja u mediteranskoj Hrvatskoj. Mnoge ptice i ugrožene životinjske vrste tu su pronašle utočište, a više od 100.000 ptica vodarica provodi zimu na Vranskom jezeru.

Kažu da ih se u svako godišnje doba isplati promatrati, ali u proljeće i jesen ovdje obitava najveći broj vrsta i prevladavaju najljepše boje u prirodi. Najbolji dio dana je svakako rano ujutro ili kada sunce kaže laku noć jer tada izlaze i one rijetke vrste ptica. Osim što je ovo raj za ljubitelje životinja, tu će se jako dobro snaći i sportski ribolovci i biciklisti. Ipak, važno je napomenuti da je ribolov zabranjen na području ornitološkog rezervata te da je jegulja također strogo zaštićena vrsta.

PLITVIČKA JEZERA – NAJPOZNATIJA JEZERA U HRVATSKOJ

Plitvička jezera dio su najstarijeg i najvećeg nacionalnog parka u Hrvatskoj, a još su davne 1979. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Smještena su u istočnom dijelu Like, između dvije planine, Male Kapele i Ličke Plješivice. Ovo je mjesto posebno po tome što se jezera nalaze na jako visokoj nadmorskoj visini te su tako potpuno uklopljena u šumski ambijent.

Nacionalni park Plitvice je stekao svoj međunarodni značaj i po tome što ovo krško područje karakterizira specifična hidrologija te nevjerojatna biološka raznolikost. Plitvička jezera su sustav koji se sastoji od 16 jezera podijeljenih u Gornja i Donja jezera, a današnji izgled ovog prirodnog čuda može zahvaliti procesu nastajanja sedrenih barijera.

Područje Nacionalnog parka izuzetno je bogato šumskim i livadnim staništima koja se mogu pohvaliti mnogobrojnom florom i faunom. Osim što je pogled na kristalno čista jezera nešto što ćete pamtiti cijeli život, šuma koja prekriva čak 80 posto površine parka cijeli prizor čini neopisivo čarobnim. Doživite tajanstvenu bajku i organizirajte izlet na Plitvička jezera jer posebno su lijepa u ovim zimskim mjesecima!

JEZERO PERUĆA JE PROGLAŠENO JEDNIM OD 20 NAJLJEPŠIH JEZERA U EUROPI

Jezero koje se smjestilo u Dalmatinskoj zagori čitatelji britanskog The Guardiana su proglasili jednim od 20 najljepših u Europi. Opisali su ga kao oazu mira i ljepote, a to nas ne čudi budući da je kroz svoju dugu i zanimljivu povijest osvajalo srca raznih sportskih entuzijasta, mještana i slučajnih prolaznika. Treće je jezero po veličini u Hrvatskoj, a duboko je 65 metara, premda ta brojka varira ovisno o kišnim i sušnim razdobljima.

Ovdje su nekada bile šume, oranice, livade, vinogradi i nastambe, ali uslijed izgradnje brane Peruća na Cetini nastala je ova vodena ljepotica. Još jedna zanimljivost jest i ta da se zbog jake suše 2003. razina vode toliko spustila da je iz jezera izronio manastir potopljen 1959. godine. Upravo su stara sela pod vodom i razni ostaci davne povijesti koji izviru iznad površine vode pravi raj za ronioce.

Oni koji nisu skloni istraživanju mogu se kupati i uživati u raznim vodenim sportovima. Također mogu posjetiti i stare mlinove, uzgajališta riječnih rakova te manja seoska domaćinstva. Budući da mnogo ljudi još uvijek ne zna za Peruću, jezero je uspjelo sačuvati čistoću i prekrasnu prirodu koja ga okružuje.

LOKVARSKO JEZERO – UMJETNA VODENA OAZA KOJA JE NASTALA IZGRADNJOM BRANE NA RIJECI LOKVARKI

U idiličnoj prirodi Gorskog Kotara nalazi se Lokvarsko jezero, nastalo izgradnjom brane na rijeci Lokvarki prije više od 60 godina. Na nekadašnjoj zelenoj dolini danas stoji zeleno-plavo jezero duboko 40 metara te premda je umjetno, ono se savršeno uklapa u prirodni ambijent crnogoričnih šuma. Na Lovarskom jezeru je održano prvo svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji, a od 1978. godine se održava tradicionalni susret planinara, biciklista i ljubitelja prirode.

Upravo je zato ovo jezero omiljeno mjesto sportaša i rekreativaca koji mogu uživati u brojnim sadržajima. Znatiželjni posjetitelji mogu jezero pobliže upoznati šetnjom ili vožnjom biciklom po šumskoj stazi dugoj 17 kilometara. Ipak, oni kojima je to pretežak pothvat mogu se provesti tzv. Čačinom splavi koja klizi s jednog kraja jezera, Lokve, na drugi, točnije do Mrzle Vodice i natrag. 

Bila bi šteta ne spomenuti da je jezero izuzetno bogato klenom, šaranom, pastrvom i drugim ribama, zbog čega su ribiči stalni gosti tijekom cijele godine. Također, zanimljiv je podatak da je 1973. godine najveća riječna pastrva u svijetu teška skoro 26 kilograma ulovljena upravo u Lokvarskom jezeru.

PODIJELI: