Nekad su bili mjesta smijeha i zabave, a danas izazivaju jezu: ovo su najpoznatiji napušteni zabavni parkovi u Europi

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Gardaland, Disneyland, Legoland… Zabavni parkovi omiljena su odredišta za obitelji s djecom diljem svijeta, no stotine njih danas su zapuštena smetlišta i relikti nekih prošlih vremena. Neki su propali zbog pada posjećenosti i financijskih problema, neki zbog prirodnih katastrofa, dio se jednostavno nije uspio prilagoditi zahtjevima modernog gosta. Danas njihove ruševine fasciniraju urbane istraživače koji obilaze sablasna mjesta i istražuju njihovu povijest. U nastavku doznajte koji su najpoznatiji napušteni zabavni parkovi u Europi!

Šefovi vas zovu i šalju poruke nakon radnog vremena? U ovoj se zemlji uvodi zakon koji će omogućiti radnicima da ignoriraju svoje poslodavce

ZAŠTO LJUDE FASCINIRAJU NAPUŠTENA I SABLASNA MJESTA?

Većinu starih zabavnih parkova i danas obilaze turisti koji ih fotografiraju, pokušavajući uloviti što najmračniji kadar u trenutku kad je nebo dramatično oblačno. Povjesničari i sociolozi objašnjavaju da je kod zabavnih parkova stvar u kontrastu. Ta mjesta smatramo veselim, živahnim, bučnim mjestima. Ali kad je prazan, zabavni park je potpuna suprotnost. Pokvaren, tih, prazan. Istraživači posjećujući ih pokušavaju rekonstruirati kako su izgledali njihovi sretni dani i uspoređuju nekadašnji izgled sa sadašnjim.

VJEROJATNO NAJPOZNATIJI NAPUŠTENI PARK KRIJE NAJTUŽNIJU PRIČU

Vjerojatno najpoznatiji napušteni park na svijetu je onaj u Pripjatu u Ukrajini. Za njega, kao i za sam grad, teško da je u svijetu itko čuo prije nuklearne katastrofe u Černobilu, no 1986. godine mjesto je, nažalost, postalo globalno poznato. Park je dovršen netom prije nesreće, nije dočekao ni svečano otvorenje, a sablasni kotač u parku i danas je jedan od simbola najgore nuklearne katastrofe u povijesti.

SPREEPARK U BERLINU IZGRADILI SU KOMUNISTI ZA ZABAVU RADNIČKE KLASE

Berlinski Spreepark dobio je ime po rijeci na kojoj grad leži, a izgradila ga je u vrijeme Istočne Njemačke komunistička vlast kao sredstvo zabave za proletarijat. Park je radio od 1969. pa sve do 2001. godine, a i danas se mogu vidjeti raspadajući ostaci panoramskog kotača i grafitima prekrivenog rollercoastera. Područje je danas veliki javni park sa stazama koje vode do nekadašnjih atrakcija.

Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

JEDAN OD PRVIH PARKOVA NA SVIJETU BIO JE PARIŠKI TIVOLI U 18. I 19. STOLJEĆU

Jedan od prvih svjetskih tematskih parkova, vrt Tivoli u Parizu, dao je napraviti u kasnom 18. stoljeću Simon Gabriel Boutin. Među zabavnim sadržajima bili su vodeni objekti, pantomime, menažerija i zbirka minerala. Optužen za razmetljivo bogatstvo, Boutin je otišao na giljotinu tijekom Francuske revolucije. Ipak, park je izdržao pod novim vlasnikom, dodajući atrakcije poput panoramskog kotača, tobogana, labirinata i akrobatskih predstava. Park je naposljetku zatvoren 1842. godine, a jedini je njegov današnji ostatak Trg Hectora Berlioza, koji se nekad zvao Novi Tivoli.

TEMATSKI PARK CAMELOT DANAS SLUŽI KAO KULISA ZA ZOMBI IGRE NA TEMU VITEZOVA OKRUGLOG STOLA

Tematski park Camelot otvoren je 1983. godine u zelenom krajoliku britanskog Lancashirea i bio je kompletno uređen u srednjovjekovnom stilu. Punog imena Magic Kingdom of Camelot (Čarobno kraljevstvo Camelota) park je oživljavao priče o kralju Arthuru i vitezovima okruglog stola. U parku su se održavala viteška nadmetanja na konjima, Merlinova mađioničarska predstava, Knightmare te druge vožnje i predstave sa srednjovjekovnom tematikom. Nakon zatvaranja 2012. počeo je propadati, pa je 2022. poslužio kao kulisa u zombi igri “Camelot ustaje”, u kojoj su gosti hodali ostacima parka uz izrežirane “napade” i zagonetke.

PODIJELI ČLANAK