Badija: čarobni otočić u blizini Korčule na kojem jeleni jedu ljudima iz ruke

Badija: Čarobni otok u blizini Korčule na kojem jeleni jedu ljudima iz ruke
piše Putni Kofer

Malo je mjesta na svijetu na kojima gost-turist ima takav odbor za dobrodošlicu kao što je to na otočiću Badija u korčulanskom zaljevu. Čim stupite nogom s broda na otok, okružit će vas jeleni lopatari! Pitomi, umiljati, znatiželjni i (samo naizgled) gladni muvaju se oko posjetitelja i nadaju se kakvoj mrkvi ili jabuci.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

OTOK BADIJA: JELENI LOPATARI STIGLI SU OVDJE 1958. GODINE S BRIJUNA I DANAS SU NJEGOV ZAŠTITNI ZNAK

Okružen jelenima koji mu jedu iz ruke, na Badiji se čovjek zaista osjeća kao u nekoj bajci. Malo ih je teže dirati i pomaziti, ali ako im pružite zalogaj bez problema će vam se približiti i uzeti hranu direktno iz ruke. Bit ćete im zanimljivi samo dok ne dođe novi brod ili neki novi gost s poslasticom u ruci, kad će pohitati te nove goste uvjeriti da su baš ogladnjeli…

View this post on Instagram

A post shared by Badija (@badija.island)

Jeleni lopatari na Badiji obitavaju od 1958. godine, kad su dva para donesena s Brijuna. Koliko ih je danas tamo ne piše ni na službenim stranicama otoka, niti onima turističke zajednice Korčule, no pretpostavlja se da ih je desetak, različite dobi i veličine.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

FRANJEVAČKI SAMOSTAN I OSTACI PUSTINJAKOVA UTOČIŠTA

Badija je najveći od 19 otoka, otočića i hridi u okolici Korčule i formalno je najveći otočić u Hrvatskoj. Naime, za status otoka nedostaje mu samo 0,03 četvorna kilometra. Da bi bio otok, a ne otočić treba mu površina od 1 četvornog kilometra, a njegova iznosi 0,97.

Otok je dobio ime po samostanu (lat. abbatia) koji je izgrađen u 15. stoljeću, a i danas dominira vizurom Badije. Petsto godina star samostan od pedesetih je godina prošlog stoljeća bio preuređen u odmaralište. 2003. se vraća u posjed Franjevaca i danas je obnovljen i impozantan, a obići ga se može samo uz prethodnu najavu.

S obzirom na skromnu površinu i najveću nadmorsku visinu od 74 metara, otok je jednostavno obići pješke. Cijeli je prekriven makijom i borovom šumom, s nizom lijepih plaža uz kružnu šetnicu dugu četiri kilometra. Isplati se potegnuti i do unutrašnjosti otoka, gdje se nalaze ostaci obitavališta pustinjaka San Diega Ivanovića, koji je ovdje boravio u 14 stoljeću. Danas se na tom mjestu mogu vidjeti ostaci molitvenog i stambenog prostora, mali ograđeni prostori za obradu zemlje i mjesto na kojem je skupljana kišnica. Na najvišem vrhu nalazi se crkvica Svete Katarine.

Tijekom ljeta Badiju je jednostavno posjetiti izletničkim taksi brodovima koji redovito voze iz Korčule, Lumbarde i iz Orebića. U neposrednoj blizini pristaništa ljeti radi kafić-restoran, a u sezoni je moguće i unajmiti ležaljke i koristiti tuševe te tako opušteno provesti cijeli dan među jelenima na čarobnim plažama.

PODIJELI ČLANAK