Čaroban otočić koji udomljuje pse: posjetitelji ovdje mogu šetati s preslatkim životinjama i voditi ih na plažu

Foto: potcakeplace.com
piše Putni Kofer

Možda ste čuli za japanske otoke pune mačaka, ili možda Assateague, otok pun divljih ponija u SAD-u, no postoji i otok prepun neodoljivih i ljupkih psića! Dobrodošli na Providenciales, otočić u Turks i Caicosu, prekrasnom arhipelagu južno od Bahama. Vrijeme je fantastično, more tirkizno plavo, a najbolji dio? Ovdje caruje petstotinjak preslatkih štenaca!

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

POSJETITELJI MOGU SVRATITI DO SKLONIŠTA KAKO BI POMOGLI SOCIJALIZACIJI PASA TAKO ŠTO ĆE IH IZVESTI JEDAN DAN NA PLAŽU

Za sve je zaslužna Potcake Place, neprofitna organizacija koju vode volonteri posvećeni spašavanju i pronalaženju udomitelja za pse, od kojih je većina regionalne pasmine “potcakes”. Centar u svakom trenutku ima oko 50 pasa u udomiteljstvu, a godišnje ih smjesti oko 500. Posjetitelji mogu svratiti do skloništa, smještenog u Salt Mills Plaza, kako bi pomogli socijalizaciji pasa tako što će ih izvesti jedan dan na plažu. Pribor s hranom, povodcem i drugim stvarima je osiguran.

View this post on Instagram

A post shared by Potcake Place K9 Rescue (@potcakeplacek9rescue)

Pasmina “potcake” je mješanac labrador retrivera, engleskog foksterijera i njemačkog ovčara, prema službenoj web stranici, naziv je nastao jer su mještani hranili pse ostacima iz lonca za kuhanje. Kako su generacije prolazile, Potcakes su evoluirali u rasu koja je iznimno pametna, odana i puna ljubavi. Kako u tom području nema skloništa za životinje, Potcake Place želi pomoći ljudima da udome štence i odvedu ih kući. Posjetitelji mogu provoditi vrijeme s ovim nevjerojatnim psićima, voditi ih u šetnju, na plažu…

Jedna od najboljih plaža za pse na svijetu nalazi se u Hrvatskoj! Ljubimci tamo imaju potpunu slobodu, a mogu uživati i u pivu, čipsu i sladoledu

OTOK PROVIDENCIALES: SVAKE GODINE SE USVOJI DO 500 POTCAKESA

Dobrotvorna organizacija blisko surađuje s lokalnim veterinarima kako bi se bolesnim štencima vratilo zdravlje, kao i kako bi se osigurala njihova opća dobrobit cijepljenjem. Također pomažu posvojiteljskim obiteljima na bilo koji način, uključujući zdravstvene potvrde i pomoć u zračnoj luci za štence na putu. Svake godine se usvoji do 500 potcakesa. Čak i ako ne planirate udomiti psića, dobrotvorna organizacija i dalje pozdravlja posjetitelje da provedu vrijeme s ovim preslatkim psićima, makar na nekoliko sati.

View this post on Instagram

A post shared by Potcake Place K9 Rescue (@potcakeplacek9rescue)

Turisti su ti koji šetaju ove ambasadore ljupkosti uz plažu Grace Bay u Providencialesu. Ove “socijalizacijske šetnje” za štene namijenjene su psima, ali čini se da i posjetitelji u njima jako uživaju. “Želimo istaknuti da to nije ekskurzija. To nije jednodnevni izlet poput izleta s ponijem”, rekla je Jane Parker-Rauw, osnivačica i direktorica Potcake Placea, dobrotvorne organizacije za CNN. Šetnja psića se ne naplaćuje, ali je vjerojatno da ćete stati u red. Prvima u redu dopušteno je uzeti jedno štene na nekoliko sati, ali broj štenaca koji su cijepljeni i spremni su za šetnju varira. Mogu biti dva ili 20 u bilo kojem danu.

ORGANIZACIJA VODI RAČUNA O TOME GDJE ĆE ŠTENCE SMJESTITI

I Tikka je pronašla novi dom. Obitelj Jimmo iz Hinesburga u Vermontu odvela ju je kući na veliko imanje od 14 hektara zemlje. “Jednom smo je prošetali i jednostavno smo se zaljubili u nju. Jako je razigrana, posvuda je i sigurno će se slagati s našim psima kod kuće “, kazala je Sydney Jimmo, (16) za CNN. Potcake Place vodi računa o tome gdje će štence smjestiti. Proces podnošenja zahtjeva za posvajanje obično uključuje pozive kućnom veterinaru budućeg vlasnika, eventualni razgovor s njihovim stanodavcem i neke papire.

View this post on Instagram

A post shared by Potcake Place K9 Rescue (@potcakeplacek9rescue)

Ljude se više odbija ili ih se odvraća od posvajanja. ”Jer ne bismo sve ovo radili da nas nije briga gdje će završiti, zar ne? Nije to kao uzeti suvenir. I radije bismo nagovorili ljude da odustanu od posvajanja nego da uđu u nešto što nije za njih”, kazala je Parker-Rauw iz centra za udomljavanje. Osim poticane donacije organizaciji, koja se oslanja na dobrotvorne priloge, postoji naknada od 70 dolara za torbu koja se koristi za nošenje psića u avionu. Zrakoplovne tvrtke novim vlasnicima također naplaćuju naknadu za dovođenje pasa u kabinu – obično između 100 i 200 dolara.

ZA LJUBITELJE PASA OVO JE UISTINU PRAVI TURISTIČKI RAJ

Providenciales, inače, uistinu nije samo otok za slatke psiće. Istina je da je bio uglavnom nerazvijen do 1990-ih, kada je njegovo stanovništvo bilo nešto manje od 5000. Nakon otvaranja prvog otočkog resort hotela 1990. godine, dogodio se razvojni procvat, a tijekom sljedećeg desetljeća i  turistički sektor je doživio procvat. Tisuće radnika migranata iz Kariba došli su tražeći posao, a mnogi novi stanovnici, osobito umirovljenici, stigli su iz cijeloga svijeta. Do kraja 20. stoljeća Providenciales je postao naseljeno središte i najrazvijenije otočje Turks i Caicos.

View this post on Instagram

A post shared by Potcake Place K9 Rescue (@potcakeplacek9rescue)

Providenciales je treći najveći otok u lancu Turks and Caicos i središte turističkih aktivnosti. Poznatiji kao Provo, otok od 38 četvornih milja dom je plaže Grace Bay, dobitnika nagrade za najbolju plažu na svijetu iz godine u godinu od strane nekoliko publikacija o putovanjima i turizmu. Dakle, za ljubitelje pasa ovo je uistinu pravi turistički raj…

PODIJELI ČLANAK