Obožavate mačke? Onda je Tashirojima vaše odredište iz snova, ovdje ih je čak četiri puta više nego ljudi

piše Putni Kofer

Japan se sastoji od čak 6852 otoka, a na četiri najveća otpada čak 97 teritorija ove države. Od ostalih, tek se rijetki uspijevaju nečim istaknuti, privući turiste i postati poznati u svojoj zemlji, a pogotovo u ostatku svijeta. Kad to uspije otočiću površine tek tri četvorna kilometra, do kojeg se treba satima voziti brodom, onda je jasno da je taj komadić zemaljske kugle zaista poseban. Govorimo o otoku Tashirojima koji je postao poznat diljem svijeta zbog svojih neobičnih četveronožnih i krznenih stanovnika – mačaka. Njih je ovdje, naime, na stotine, a kako broj stanovnika opada i ljudi je na Tashirojimi danas tek osamdesetak, procjenjuje se da na jednog čovjeka ovdje „stanuju” čak četiri mačke.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

OTOK TASHIROJIMA IMA ŠATORE U OBLIKU MAČKE, JEDAN MALI DUĆAN I JEDAN KAFIĆ

Vijest o ovom neobičnom mjestu brzo se proširila među ljubiteljima mačaka diljem svijeta. Oni na otoku mogu odsjesti u šatorima u obliku mačke, u središtu otoka posjetiti hram posvećen ovim umiljatim životinjama, kupiti igračke ili ponijeti kući slike na kojima mace imaju podignutu jednu šapu, što je poza za koju se vjeruje da donosi sreću.

View this post on Instagram

A post shared by @kotonohakaze_gallery

Otok Tashirojima je malen i idealan za šetnje pa ga posjećuje i puno jednodnevnih turista, kojima je na raspolaganju tek jedna manja trgovina i jedan kafić. Ovdje ćete pronaći tek dva mala sela, Odomari i Nitoda, a mačke se najviše skupljaju u potonjem, u kojem se nalazi i jedina trgovina.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Malobrojno stanovništvo bavi se ribarstvom ili uzgojem morskih algi i vrlo su gostoljubivi prema gostima koji se prema njihovom domu odnose s poštovanjem. Psi su, dakako, zabranjeni, a kako je turistička infrastruktura oskudna, na sve se goste apelira da se unaprijed pobrinu za hranu i piće te da sav svoj otpad odnose sa sobom.

STANOVNIŠTVO VJERUJE DA IM KRZNENI SUGRAĐANI DONOSE SREĆU

Prve su mačke na otok dovedene prije više od 400 godina kako bi pomogle u borbi protiv miševa na farmama dudovog svilca, od kojih je tada većina stanovnika živjela. Godinama su se farmeri, ribari i ostali stanovnici koji su radili na otoku skrbili o njima, vjerujući da im donose sreću i da će im pomoći riješiti se nametnika, da bi to kasnije postao način života stanovnika otoka. Svi brinu o njima, hrane ih, a dva puta godišnje otok posjeti veterinar koji pregleda sve mace i pobrine se da su zdrave i zadovoljne. Mačke slobodno lutaju ulicama, okupljaju se na stepeništima i pred trgovinom i očito uživaju u pažnji koju dobivaju od svojih sugrađana i turista koji ih posjećuju, maze, fotografiraju ih, donose im hranu…

Prije 11 godina Tashirojimu je pogodio jak tsunami Tōhoku koji je djelomično poplavio oba sela i uništio luku i nekoliko zgrada. Dio je mačaka tada pobjegao s obale u unutrašnjost, odakle se dio nije nikad ni vratio. Srećom, zbog položaja uz poluotok koji ga zaklanja, veće štete na otoku nije bilo i infrastruktura je ubrzo popravljena, no broj stanovnika se nakon te katastrofe dodatno smanjio. Zahvaljujući mačkama i sve većem broju turista posljednjih godina, možda se pad broja stanovnika napokon zaustavi.

PODIJELI ČLANAK