Fascinantna “rupa bez dna” puna tirkizne, nemirne vode nekad je bila dostupna samo eliti, a danas je omiljena turistička atrakcija

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Mala mediteranska zemlja koja je godinama prolazila ispod radara europskih i svjetskih putnika, posljednjih je godina sve veći hit. Albanija je, bez sumnje, bila jedna od najvećih “zvijezda u usponu” u 2023. godini. Bilježi ubrzani rast turističkih posjeta, a posjećuje ju i sve veći broj gostiju iz Hrvatske. Turisti su napokon otkrili zemlju lijepe obale i fascinantne unutrašnjosti, u kojoj mogu uživati po cijenama pristupačnijim od onih u zapadnijim zemljama. Jedan od najljepših prirodnih fenomena ove zemlje je mistični izvor Plavo oko,  fascinantna “rupa bez dna” prekrasne boje i zanimljive povijesti.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

TIRKIZNA, BISTRA VODA U NEMIRNOM JEZERCU OKRUŽENA JE ZELENILOM

Uživanje u ovom fenomenu dugo je bilo rezervirano za pripadnike elite, dok je javnost dobila pristup tek u devedesetima. Plavo oko, u originalu Syri i kaltër, je izvor vode i prirodni fenomen koji se nalazi u blizini sela Muzinë. Najbliže popularno ljetovalište je šarmantni grad Saranda, udaljeno tek 25 kilometara, a izvor je lako naći u blizini ceste koja povezuje Sarandu i Gjirokastru.

Plavo oko, popularna turistička atrakcija, fascinira bistrom, plavom vodom s mjehurićima na površini, a dio je prirodnog rezervata koji se prostire na površini od 180 hektara. Okružen je šumom hrasta i divljim smokvama, koji cijeloj lokaciji daju još ljepši i bajkovitiji izgled. Zanimljivo je da njegova dubina do danas nije poznata. Zna se da je izvor dubok više od 50 metara jer je to maksimalna dubina do koje su se ronioci uspjeli spustiti.

TEMPERATURA VODE JE 10 STUPNJEVA, A PODVODNE STRUJE SU JAKE

Plavo oko je mjesto na kojem izvore rijeka Bistrica. Ona u ovom tirkiznom bazenu započinje svoj tok dug 25 kilometara koji završava u Jonskom moru. Izvor se nalazi na 152 metra nadmorske visine, a u sekundi izbacuje u prosjeku 18.400 litara vode. Iako kupanje u izvoru formalno nije dozvoljeno, oni najhrabriji ne propuštaju skočiti sa stijena u plavetnilo. U jezercu se ipak nitko ne zadržava dugo. Podzemne struje su jake, a temperatura vode je oko 10 stupnjeva.

Turisti se obično samo nabrzinu smoče i nakon toga uživaju u pogledu ili pokušavaju u jezerce ubaciti kamen. To je popularna zanimacija jer se kamenje nakon nekog vremena, zbog jakih podzemnih voda, zna ponovo pojaviti na površini.

ISTRAŽITE I PRIRODU OKO IZVORA NA OBILJEŽENIM POUČNIM STAZAMA

Do izvora vodi mostić dug 30 metara, nakon kojeg ćete ugledati fascinantan prizor čiste, uzburkane vode. Voda je do te mjere prozirna da se u njoj vide obrisi okolnih stijena, a moguće je kroz nju vidjeti i nekoliko desetaka metara u dubinu. Priroda oko Plavog oka je prekrasna pa se ovom izletu isplati posvetiti malo više vremena. U okolnom prirodnom rezervatu postoji više pješačkih staza koje možete istraživati. Bogata flora i fauna predstavljene su na informativnim pločama koje ćete naći uz puteljke.

ULAZNICA JE JAKO JEFTINA, A LJETI SE TIJEKOM DANA STVARAJU VELIKE GUŽVE

Plavo oko se može posjetiti sedam dana u tjednu od 7 do 20 sati. Ulaznica stoji 50 leka, što je manje od pola eura, a obližnji parking naplaćuje se 100 leka. Ova je lokacija postala velik hit zadnjih godina pa ćete najbolje iskustvo imati ako ju posjetite izvan ljetne sezone ili dođete rano ujutro kako biste izbjegli gužvu. U blizini je otvoreno nekoliko restorana i trgovina.

PODIJELI ČLANAK