Austrijsko selo zarobljeno na njemačkom tlu: hrana dolazi iz Bavarske, internet i telefon iz Austrije, a djeca u školu putuju do susjedne zemlje

Austrijsko selo Jungholz zarobljeno na njemačkom tlu
piše Putni Kofer

Jedna potpuno neobična, čak i apsurdna geografska situacija događa se u masivu Alpi u regiji Allgäu, u kojoj se spajaju Njemačka i Austrija. Malo austrijsko planinsko selo Jungholz, s populacijom od tristotinjak stanovnika, nalazi se sa svih strana okruženo Njemačkom, do Austrije nema pristupnu cestu i jedini je način da stanovnici dođu do matične zemlje vožnja kroz njemačku pokrajinu Bavarsku. Na vrhu planine Sorgschrofen, visoke 1636 metara, zabijen je križ i ta je točka, pojas širok svega jedan metar, jedina na kojoj se Jungholz spaja s Austrijom.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

VEĆINA STANOVNIKA ROĐENA JE U NJEMAČKOJ JER SU AUSTRIJSKE BOLNICE PREDALEKO

Lokalci su već navikli na svoju neobičnu situaciju. Većina ih je rođena u Njemačkoj jer Jungholz nema svoju bolnicu, a austrijske su predaleko, no svi imaju austrijsku putovnicu. Hrana i piće dostavljaju se iz Njemačke, a telefonska veza i internet iz Austrije. Imaju dva različita poštanska broja, koriste usluge doktora i zubara iz Njemačke, a prema posebnom ugovoru, djeca iz Jungholza idu u školu u 40 kilometara udaljenu Bavarsku.

View this post on Instagram

A post shared by Jungholz (@jungholz_at)

U Jungholz dolaze turisti na zimski skijaški odmor, no čak ni oni iz Njemačke često ne znaju da borave u susjednoj zemlji. Najbliži veći gradovi su München i Stuttgart, zimi u najbolje dane u malo austrijsko selo stiže i do 3000 turista, od kojih većina misli da zimuje u Njemačkoj. Jungholz ima tek malo skijalište s vučnicom i bar s pogledom pa ga mnogi odabiru za kraća skijanja bez velikih gužvi.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Jedan od pansiona otvorio je Nizozemac koji je tražio mjesto za investiciju u Bavarskoj, a gotovo slučajno je završio u austrijskom selu. Ljudi koji rade u nekom od austrijskih gradova svaki dan se na posao voze kroz Njemačku da bi ušli u svoju zemlju, pa na povratku ponovo prelaze granicu. Stanovnici govore njemačkim dijalektom, a većina radnika u uslužnim djelatnosti je iz Njemačke. Neobičnost situacije vidi se u brojnim svakodnevnim poslovima.

PANDEMIJA COVIDA I LOCKDOWN POTPUNO SU ODSJEKLI SELO JUNGHOLZ OD SVIJETA PA SU TRAŽILI POSEBAN STATUS

Povijest ovih odnosa može se pronaći u seoskim arhivima koji otkrivaju detalje iz zadnjih 700 godina. Prvi je 1342. njemački farmer Hermann Häselin prodao zemlju Austrijancu Heinzu Lochplyleru, nakon čega slijede stoljeća austrijske vlasti, dok se karta Europe neprestano mijenjala. Zanimljivo je i da je 1868. potpisan ugovor između Austrije i Bavarske koji je dozvoljavao slobodnu trgovinu i razmjenu dobara između Jungholza i Njemačke, puno prije nego je isto napravljeno na državnoj razini formiranjem Europske ekonomske zajednice i kasnije Europske Unije.

Poseban je problem nastao kad buknula pandemija covida-19 i zatvarale su se granice zemalja. To je Jungholz dodatno izoliralo od matične zemlje Austrije, s obzirom na to da su najbliži liječnici, mjesta za testiranje i cijepljenje bila u Njemačkoj. Nakon potpune odsječenosti od svijeta u prvom valu, na jesen 2020. gradske su vlasti dogovorile da budu tretirani kao iznimka i od drugog su lockdowna percipirani kao stanovnici Njemačke.

Iako svjesni bizarne situacije u kojoj se nalaze, stanovnici vole svoje planinsko selo i nerado ga napuštaju, a za sebe će reći da nisu ni Austrijanci ni Nijemci, već jednostavno – Jungholzeri.

PODIJELI ČLANAK