Korčula – karizmatična ljepotica s juga mami svojim okusima, mirisima i vidicima

Znamenitosti Korčule
piše Ana Kolarić

Zbog njenih gustih šuma, stari Grci i Latini zvali su ju Korkyra Nigra, odnosno Crna Korčula. Iako taj naziv ima privlačan i pomalo mističan prizvuk, današnja je Korčula zapravo satkana od boja i živopisnih vidika koji odmaraju oči i dušu. Zbog blage, mediteranske klime odlično je mjesto za odmor tijekom cijele godine, ali se u svojoj najvećoj raskoši prikazuje ljeti. Slično vrijedi za mnoge destinacije na našoj obali, ali otok Marka Pola ipak je poseban: očuvani kameni grad, skrivene plaže, svjetski poznata vina i spektakularni zalasci sunca praćeni igrom dupina. U nastavku saznajte što sve posjetiti na Korčuli: o najljepšim znamenitostima, korčulanskoj tradiciji, autohtonim vinima, plažama i restoranima na otoku!

ŠTO POSJETITI NA KORČULI: STARI DIO GRADA JE JEDAN OD NAJBOLJE OČUVANIH NA MEDITERANU

Okružen zidinama i kulama koje su nekoć služile za obranu, grad Korčula sazdan je od kamena i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu. Unutar stare gradske jezgre skrivaju se uske uličice, nebrojene stube i šarmantni prolazi, postavljeni u obliku riblje kosti kako bi bolje štitili stanovnike te kako bi se omogućilo udobno strujanje zraka. Tako pomno osmišljen raspored čini stari grad pravim arhitektonskim čudom. Otkrijte sve njegove čari pješice i dozvolite da vas povijest prigrli i da vam ispriča priču o minulim vremenima.

Stanovnici grada Korčule s ponosom pričaju štoriju o najpoznatijem Korčulanu, Marku Polu. Ovaj je pustolov i trgovac zarobljen u bitci između Genove i Venecije 1298. godine, a tijekom tog zarobljeništva nastalo je djelo „Il Millione“ u kojem je opisao svoja putovanja po Dalekom Istoku. I dok neki povjesničari navode kako je Polo možda ipak bio iz Venecije, Korčulani ne žele o tome ni čuti. Pokušajte sami dokučiti istinu obilaskom kuće i kule Marka Pola, a za prave ljubitelje povijesti, tu je i istoimena izložba.

Teško dostupni, ali nevjerojatno lijepi samostani koji odolijevaju zubu vremena već tisućama godina

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Korčule je katedrala sv. Marka koja datira još iz 15. stoljeća. S njenog zvonika možete uživati u impresivnom pogledu koji puca na arhipelag malih otočića, a zahvaljujući izuzetnoj akustici, katedrala je danas omiljeno mjesto za održavanje koncerata klasične glazbe. Blizu trajektne luke nalazi se glavni ulaz u povijesno središte otoka – Kopnena vrata – gdje ćete pronaći dva izrazito važna simbola korčulanske povijesti: ploču s krilatim lavom Svetoga Marka kao simbola vladavine Mletačke Republike te spomen ploču o tisućitoj godišnjici krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Prošetajte laganim koracima po lijepim korčulanskim šetnicama uz more, a kad poželite predah od istraživanja grada, popnite se do neobične građevine polukružnog oblika – Kule Zakerjan. Ova kula građena je u periodu od 1481. do 1483. godine, a projektirao ju je i gradio lokalni majstor Marko Andrijić. Danas ćete ovdje pronaći prekrasan ugostiteljski objekt s pogledom koji oduzima dah. Massimo Cocktail Bar svojim posjetiteljima nudi osvježavajuća ljetna pića, sjajnu glazbu i spektakularne zalaske sunca.

KORČULANSKA TRADICIJA ŽIVI KROZ DALMATINSKU PISMU I TRADICIONALNE PLESOVE

Još jedan dokaz korčulanske posvećenosti tradiciji i kulturnoj baštini zasigurno je i moreška, viteški ples s mačevima koji Korčulani igraju već stoljećima. Dramsko-glazbeni spektakl ispričat će vam priču o crnom i bijelom kralju te njihovoj borbi za djevojčinu ljubav. Redoviti se nastupi održavaju čak do listopada i nezaobilazno su iskustvo za sve koji posjete grad Korčulu. Diljem otoka izvode se još i kumpanija i moštra, također tradicionalni plesovi.

Klape su još jedan neizostavni dio korčulanske baštine. Dapače, klapsko je pjevanje uvršteno na listu europske nematerijalne kulturne baštine i u njemu možete uživati gotovo svaku večer diljem otoka. Vrhunski a capella izvođači okupljaju se i na festivalima od kojih posebice valja izdvojiti „Međunarodni festival pisme i vina Marko Polo“, koji se ove godine održava od 16. do 18. srpnja. Izvedba vokalnih majstora i fina vina zaista su odličan način za uživanje u ljetnim večerima.

Putovanje za pamćenje: Najljepše ture vlakom po Europi

AUTOHTONA VINA O KOJIMA PRIČA CIJELI SVIJET

Do sad ste vjerojatno uočili svestranost i bogatstvo korčulanske ponude, no toj dugačkoj listi svakako valja pridodati i njena vina. Iako se gotovo svaki hrvatski otok može pohvaliti dobrim lokalnim vinima, pretežno je riječ o crnim vinima, dok Korčula nudi pretežno bijela vina zavidne kvalitete.

Prije svega, tu su autohtona vina Pošip i Grk, koja ne možete pronaći nigdje drugdje. Teško je reći je li Grk dobio ime po svom gorkastom okusu koji duguje pješčanim vinogradima Lumbarde ili po Grcima koji su u 3. st. pr. Krista obitavali na području Korčule. No, znana je činjenica da odlično ide uz sve plodove more! Legenda, doduše, kaže da je čarobnica Kirka upravo ovdje držala Odiseja i njegove vojnike. Nije ih pretvorila u svinje kako Homer tvrdi, već su se jednostavno – napili  Grka. Možda je tome zaista bilo tako, budući da je jedna od posebnosti ovog vina ta što se pravi samo do ženskih cvjetova.

Tu su još i Plavac Mali, naše svjetski proslavljeno crno vino te slatki Prošek. Ne smijemo zaboraviti ni Rukatac čija su svojstva toliko dobra da ga se koristi za poboljšanje okusa drugih vina.

BICIKLISTIČKE I VINSKE TURE S POGLEDIMA NA PITORESKNE VINOGRADE I STARE MASLINIKE

Za potpuno iskustvo uživanja u vinu i vinarskoj tradiciji, ali i za prekrasne vidike bez gužvi i turista, preporučujemo biciklističku i vinsku turu od grada Korčule do Lumbarde. Obiđite manje poznate dijelove otoka na dva kotača, s pogledima na pitoreskne vinograde i maslinike održavane s puno ljubavi. Iako u Hrvatskoj postoji mnogo vinskih cesta, malo njih nudi šum valova kao pratnju vašem pedaliranju.

U Lumbardi posjetite obiteljske vinarije, kušajte vino i grožđe te ukusne sireve i maslinovo ulje – još jedan ponos Korčule. A ako i popijete koju čašicu previše, ne brinite, povratak kući planiran je automobilima.

NAJLJEPŠE PLAŽE NA KORČULI KOJE TREBATE POSJETITI

Korčula ima toliko prekrasnih plaža da je gotovo nemoguće izdvojiti najljepše. Naravno, možete se brčkati u moru i ako boravite u gradu Korčuli, no postoji još niz dragulja koje bi bilo šteta propustiti. Već spomenuta Lumbarda, osim vina, nudi i prekrasne plaže. Idealna je za sve one koji odmor žele provesti odmarajući na suncu, udaljeni od gradske vreve i buke automobila. Ljubitelje pješčanih plaža oduševit će Vela pržina, a kao što njeno ime sugerira, najveća je to pješčana plaža na cijelom otoku. Pržina, naime, znači pijesak, a zbog svojih plićih dijelova, pogodna je i za djecu.

Par minuta šetnje kroz vinograde grka i eto vas na Bilinom žalu, manjoj pješčanoj plaži. Tirkizno more i pogled na korčulanski arhipelag odlični su za opuštanje, a ogladnite li, unutar srednjovjekovne građevine smještene uz plažu pronaći ćete odličnu konobu.

Zapadnije na otoku, u Prižbi, nalazi se vrlo atraktivna plaža Žal. Sakrivena u uvali, stotinjak metara duga šljunčana plaža odlično je mjesto za one koji ne žele dan provesti izležavajući se na ručniku, budući da nudi najam opreme za rekreaciju, najam čamaca i teren za odbojku na pijesku.

Upitate li lokalce gdje su najljepše plaže na Korčuli, uvijek će vam reći: na jugu otoka. Jedna od takvih je i Pupnatska luka, u svim veličanstvenim nijansama plave i tirkizne boje. Do nje postoje dvije ceste, a mi naravno, preporučujemo onu asfaltiranu.

NA OTOKU BADIJA KRAJ KORČULE NALAZI SE PLAŽA S JELENIMA

Korčula nudi pregršt toga za vidjeti i obići te možete u njoj uživati bez potrebe da napuštate ovaj mali komadić raja. No, šteta bi bilo ne istražiti barem jedan od otočića koji ju okružuju, posebice kad vas taxi brodići mogu prebaciti na svaki od njih za samo nekoliko minuta.

Otočić Badija je dom prekrasnog franjevačkog samostana, okruženog netaknutom prirodom i spektakularnim tirkiznim vodama. Izdvojite 45 minuta do sat vremena na šetnju oko cijelog otoka, a za one u formi predlažemo i malo planinarenja do crkvice Svete Katarine. Riječ je o najvišoj točci Badije i s te se visine pruža prekrasan pogled na korčulanski akvatorij. Nakon toga se okupajte na jednoj od dvije plaže i uživajte uz pivo iz obližnjeg snack bara.

Badija je nenaseljen otok, no to nikako ne znači da je pust! Njegovim šumama slobodno i nimalo sramežljivo lutaju jeleni lopatari. Godine 1958. uprava Brijuna donijela je dva para jelena i oni su prigrlili Badiju kao svoj novi dom. Zateknete li ih u dobrom raspoloženju, možda će vam htjeti jesti iz ruke ili pozirati za selfie.

RESTORANI NA KORČULI: UŽIVAJTE U BOGATOJ PONUDI MEDITERANSKE KUHINJE

Korčulanska gastronomija je vrhunska i nudi za svakoga ponešto, bez obzira volite li tradicionalna jela ili ste više tip za moderne recepture. S druge strane, visoka kvaliteta lokalnog maslinovog ulja i svježi plodovi mora razveselit će svakog ljubitelja mediteranske kuhinje. U svakom slučaju, opcija je na pretek – čak tri korčulanska restorana spominju se u Michelinovom vodiču!

Želite li u potpunosti upoznati Korčulu, vjerojatno je najbolje zaputiti se u konobu, gdje će vas nerijetko dočekati klapa, a domaćin će točno znati koje od ranije spomenutih vina je najbolje uz vaše jelo. Jedna od njih svakako je Konoba Mate u Pupnatu. Konoba je obiteljski posao pa, ne samo da pripremaju hranu za goste, već uzgajaju koze i kokoši te vlastito povrće koje koriste u pripremi. Preporučamo pašticadu s ručno rađenim makarunima – fino i tradicionalno.

Ako se nađete u Lumbardi, nezaobilazna je Konoba Škafetin koja se nalazi u okrilju prekrasnog vrta, prepunog povrća i začinskog bilja. Škafetin je manja konoba, ali sa svježim i domaćim namirnicama. Uživajte u likeru od mirte ili kadulje dok proučavate jelovnik. Preporučamo pršut od tune kao hladno predjelo, ali ne brinite ni ako ste vegan ili vegetarijanac jer ćete na jelovniku pronaći opcije i za sebe.

I za kraj još malo zanimljivosti o Korčuli: boravite li na otoku 1. kolovoza, ne propustite sudjelovati u manifestaciji koja slavi tradicionalna jela – „Večer kupusa na tabak“. Organizira se u Veloj Luci, a bazira se na kupusu narezanom na sitno (kao da režete duhan). Kuha se iznad vatre, a poslužuje uz pečene srdele, domaće pogače i dobru glazbu. Zabava je zagarantirana.

PODIJELI: