Mistična, očuvana i divlja: evo što sve posjetiti u čarobnoj Lici, najrjeđe naseljenoj hrvatskoj regiji

Lika stari mlinci
piše Putni Kofer

Stigao je vikend, praznik, godišnji odmor ili jednostavno imate slobodan dan, a želite negdje na izlet? Vrijeme je da istražite Liku, najrjeđe naseljenu hrvatsku regiju koja je prepuna prirodnih ljepota, nacionalnih parkova, impresivnih špilja i predivnih izletišta. U slikovitoj Gackoj dolini čekaju vas prekrasni izvori, treća najduža ponornica na svijetu i najčistija rijeka u Europi. Tu su i stare mlinice, ruralni ambijent u duhu prošlih vremena, brojne aktivnosti kao što su quad safari, biciklizam, kajakarenje te bogata lička kuhinja koja će vas oduševiti zavodljivim mirisima i okusima. Ako smo vas barem malo zainteresirali, evo što sve morate posjetiti u čarobnoj Lici!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

U LICI SE NALAZE ČAK TRI NACIONALNA PARKA. UPOZNAJTE IH SVE!

Najpoznatiji među njima zasigurno je Nacionalni park Plitvička jezera koji se ubraja među najljepše prirodne znamenitosti u Europi i svijetu. Ovaj svjetski biser neprocjenjive vrijednosti smješten je u planinskom području Like, najvećim dijelom prekriven je šumama, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka su 16 međusobno povezanih jezera s brojnim vodopadima.

Jedinstvenost ovog područja prepoznala je i struka uvrstivši Plitvice na popis UNESCO-ve Svjetske baštine u Hrvatskoj, još davne 1979. godine. Od bijelih vrhova pokrivenih snijegom i zamrznutih slapova do ljetne idile koja donosi bujnu vegetaciju, ovaj nacionalni park vrijedi doživjeti u svako doba godine, a ako planirate posjet zimi, informirajte se prije jesu li dijelovi jezera zatvoreni zbog vremenskih uvjeta.

Prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, Sjeverni Velebit najbolje opisuje poznata planinarska uzrečica – „Malo je jedan život za Velebit“. S obzirom na to da se na ovom području sukobljava nekoliko različitih tipova klima, pogledi koji će vas okruživati u svakom trenutku nešto su što se pamti i prepričava godinama. Diljem Parka postoje uređene planinarske staze i poučne table koje će vas voditi kroz svu ljepotu prirode, a čak ako niste iskusni planinari, Premužićeva staza je odlična za upoznavanje Velebita jer je mogu prehodati svi prosječne kondicije, čak i obitelji s djecom.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

Paklenica je jedan od najstarijih proglašenih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, a obuhvaća područje prepoznatljivih kanjona Velike i Male Paklenice koji su urezani u južne padine masivnog Velebita. Ovdje ćete pronaći različite stjenovite skulpture koje su prošarane zelenim udolinama i planinskim livadama, egzotične orhideje i ljiljane, endemske zvončiće, brojne vrste ptica i guste šume crnog bora. Za sve ljubitelje aktivnog odmora dobro je znati da je Paklenica poznata kao europsko penjačko središte koje raspolaže s gotovo 400 penjačkih smjerova različitih težina i dužina, a na takve pothvate najbolje je iskoristiti vrijeme od ranog proljeća do kasne jeseni.

View this post on Instagram

A post shared by Nacionalni park Paklenica (@np_paklenica)

UPOZNAJTE RASTOKE – SLIKOVITO MJESTAŠCE PORED SLUNJA

Iako duga samo 6,5 kilometara, rijeka Slunjčica na svom ušću u Koranu kod mjesta Slunj stvara jedan od najljepših krajolika u Hrvatskoj – Rastoke. Čak 23 slapa i brojni brzaci stvaraju šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode. Posjetitelji se mogu prošetati kroz fascinantan labirint kanala i drvenih mostića, a restorani smješteni na samoj obali nude nude nezaboravne gastronomske užitke. Slikovito mjestašce kod Slunja jedno je od najljepših turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

JEDNOSATNA VOĐENA ŠETNJA KROZ VELIČANSTVENE BARAĆEVE ŠPILJE

Hrvatsko podzemlje skriva niz fascinantnih lokacija koje svojom ljepotom intrigiraju i ostavljaju bez daha. Udaljene tek dvadesetak kilometara od Plitvičkih jezera, Baraćeve špilje jednostavno ne smijete propustite posjetiti. Radi se o zaštićenom području koje je prepuno fosilnih ostataka i endemske faune, obilazak traje oko 60 minuta, a prolazi se osvijetljenim putem između velebnih siga i doznaje o tisućljetnom nastajanju špilje, geološkoj građi i vrijednim arheološkim nalazima.

Najpoznatiji stanovnici špilje su šišmiši koji spavaju zimski san tijekom hladnog dijela godine zbog čega je špilja zatvorena za posjećivanje. Za sve ljubitelje rekreacije, u okolici špilje nalaze se i 3 pješačke staze nazvane po velikim zvijerima koje borave na ovom području – Vučja, Risja i Medvjeđa, a na vama je samo da odaberete čije otiske želite slijediti i uživate u ljepoti koju nam je poklonila Majka Priroda.

ISTAŽITE GACKU DOLINU KANUIMA I POSJETITE STARE MLINOVE

Iako je o Gackoj dolini toliko toga napisano i ispričano, svakim dolaskom na njene obale rađaju se novi doživljaji i spoznaje. Uz prelijepu rijeku može se šetati i voziti bicikl, fotografirati prirodu, vodene ptice, loviti ribu… Ovo područje je bogato biljnim i životinjskim svijetom, gustim zelenim šumama, nepreglednim pašnjacima i najljepšim livadama na svijetu pa je omiljeno među izletnicima.

Unajmite kajak ili kanu i krenite u otkrivanje mirnih i tajnovitih tokova Gacke. Za vožnju vam ne treba iskustvo veslanja, samo malo dobre volje, par zaveslaja ručicama i eto vas! Nakon toga posjetite njene najveće izvore – Majerovo, Tonković i Klanac vrilo. Vrela Gacke, ili kako ih narod iz Like zove ”vrila”, kriju stare mlinice koje su danas stavljene u turističku funkciju. Mlinari će vam prezentirati svoje bogato obrtničko znanje i pokazati kako upravljaju mlinovima. Kod njih možete kupiti domaće brašno te druge tradicionalne proizvode poput ajvara, jabučnog octa, džemova, sokova i likera.

PODIJELI ČLANAK