Čarobna Toskana: mjesto u kojem filmska idila postaje stvarnost

Što posjetiti u Toskani? Nekoliko razloga zbog kojih ćete htjeti posjetiti ovu talijansku regiju
piše Lara Žučko

I prije no što smo pratili filmske dogodovštine Diane Lane ispod sunca Toskane, znali smo da je taj bajkoviti kraj jedno od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. I moramo reći da Toskana ne ostaje dužna nikome tko je posjeti te s razlogom nosi titulu europskog raja na zemlji. Pitoreskni gradovi, vinski puteljci i čarobna brda samo su neke od asocijacija na ovu talijansku regiju koja broji 10 provincija i skoro 4 milijuna stanovnika. Bilo da ste ljubitelji prirode, srednjovjekovnih gradova, spomenika kulture ili pak tradicionalne mediteranske kuhinje, u toskanskim gradovima i seocima pronaći će se štogod za svačije turističke ukuse. U nastavku doznajte što posjetiti u Toskani te kako danas žive stanovnici ove prekrasne regije.

ŠTO POSJETITI U TOSKANI? UMJETNOST NA SVAKOM KORAKU

Romantičan krajolik i šarene uličice, tipične za mediteransko podneblje, svakom posjetitelju oduzeti će dah, a slavna talijanska umjetnost i bogata povijest čekat će vas na svakom uglu toskanskih gradova posebice u Firenci. Na doprinos talijanske umjetnosti najviše će vas podsjetiti muzej u Danteovoj kući, katedrala Il Duomo i galerija obitelji Medici. Firenca je dom najvećih umjetničkih ostvarenja talijanskih velikana umjetnosti pa ćete tako moći svjedočiti ljepoti Michelangelovog Davida i Svete obitelji te Tizianove Urbinske Venere.

Naravno, šteta bi bila ne iskoristiti priliku i snimiti pokoju fotografiju kraj Kosog tornja u Pisi. Neobične ulice Siene vratit će vas u 13.stoljeće kada je vladalo zlatno doba talijanskih gradova,  a ljepote ostatka regije možete razgledati  vozeći se talijanskom željeznicom.

Čarobni gradovi u Francuskoj zbog kojih ćete odmah htjeti otputovati u Zemlju ljubavi

PRIRODNE LJEPOTE I SREDNJOVJEKOVNI GRADIĆI

Stanovnici Toskane žive u harmoniji s prirodom gradeći kuće i objekte u tipičnom mediteranskom stilu okružene krivudavim uličicama i brdovitim seoskim puteljcima. Tako nešto najbolje se može iskusiti u gradiću San Gimignano, a oni koji traže tipični toskanski mir i idilu svakako će to pronaći u šarmantnom gradu Lucca.

Toskanski način života i ljepota prirode prepoznata je u cijelome svijetu, a tome svjedoči i regija Cinque Terre koja je na popisu UNESCO-ve zaštićene baštine. U selima te regije,  kuće pastelnih boja sagrađene su u liticama koje gledaju na Ligursko more te predstavljaju skladan život čovjeka i prirode.

Iskusiti pravi mir toskanskog života svakako mogu oni koji žele pobjeći od gradske vreve te odabrati smještaj u okolnim imanjima i kućama u prirodi. Na toskanskim brežuljcima ćete pronaći prekrasne vinograde u kojima rastu raznolike sorte grožđa, ovisno o provinciji, odnosno vinskoj regiji u kojoj se nalazite. U malim vinarijama i restoranima moći ćete sudjelovati u vođenim degustacijama vina i isprobati neizostavni Chianti i Brunello di Montalcino vina. 

Zemlja tisuću otoka, a samo jedan nosi naziv Zlatni

ŽIVOT STANOVNIŠTVA U TOSKANI

Toskansko stanovništvo poznato je po tome što uglavnom cijeli život provedu u rodnom gradu i rijetko kada putuju. U malim sredinama njeguje se seoski način života i bliska povezanost zajednice. Svatko poznaje svakoga, a takva snažna povezanost nekada onemogućava doseljenicima da se asimiliraju i osjećaju kao punopravni članovi zajednice. Ljudi uglavnom žive od poljoprivrede i bave se uzgojem, a svi se resursi maksimalno koriste te se ništa ne prepušta mogućnosti da propade, posebice hrana. Štoviše, Toskanci uživaju u razgovoru o hrani te će za vrijeme objeda najčešće većinu vremena i pričati o hrani i receptima.

Osim verbaliziranja ljubavi koju osjećaju prema hrani, Toskanci su poznati i po svom britkom jeziku i smislu za humor. Neće se uvrijediti ako ćete se šaliti na njihov račun jer će se i sami šaliti na svoj, a ako vam pobjegne koja psovka svakako će vam se pridružiti u obogaćivanju jezika maštovitim uvredama.

MEDITERANSKA KUHINJA BAZIRANA NA TRADICIJI I JEDNOSTAVNOSTI

Toskanska kuhinja poznata je po svojoj kreativnosti, tradiciji i originalnoj recepturi koja se prenosi s koljena na koljeno. Budući da se ova kuhinja temelji na upotrebi sastojaka koji se proizvode i rastu u regiji i okolici, neizostavni elementi svakog jelovnika su rajčica, kruh i maslinovo ulje.  Osim raznolikih jela na žlicu i domaće tjestenine, u toskanskoj mesnoj kuhinji kraljuje svinjetina, a najpoznatiji specijalitet je firentinski odrezak.

Lastovo – otok po mjeri čovjeka željnog susreta s rajskom ljepotom i netaknutom prirodom

Nemojte se iznenaditi ako nakon nekoliko posjeta restoranu shvatite da svako jelo dodatno solite jer to je još jedna specifičnost toskanske kuhinje. Zbog blokade trgovačkih puteva u 12.stoljeću Toskana je ostala bez soli, ali snalažljive domaćice su nedostatak soli nadoknađivale dodatnom uporabom začinskog bilja i maslinovog ulja. Rijetko kada ćete se naći u situaciji da vam neće ponuditi i domaći ovčji sir, a on se uglavnom proizvodi u nekadašnjoj močvarnoj regiji u okolici Maremma i Pienza. Toskanci su i majstori slastičarstva pa će se tako posjetitelji slatkog zuba moći izguštati u Sienskim medenjacima, tortama od suhog voća, raznim marmeladama i, naravno, sladoledu.

TURISTIČKA DESTINACIJA  ZA SVAČIJI UKUS

Toskana je jedno od najpopularnijih europskih odredišta, a to svakako duguje svojim prirodnim ljepotama, kreativnoj mediteranskoj kuhinji i srednjovjekovnim gradićima gdje se rodila talijanska umjetnost. Regija u kojoj ste maksimalno sat vremena udaljeni od svih turističkih atrakcija, nudi pregršt sadržaja i mogućnosti za sve one koji žele doživjeti umjetničke i prirodne ljepote Toskane te se opustiti u intimnom smještaju na bajkovitim brežuljcima.

Možda će te zanima članak o najljepšim malim mjestima u Italiji:

Najljepša mala mjesta u Italiji: u svakom se kamenu osjeti onaj pravi talijanski duh

PODIJELI: